Veverka střídá Bobrovského na trenérském postu ženské basketbalové reprezentace

Milan Veverka, foto: ČTK

U ženské basketbalové reprezentace skončil trenér s nejdelší působností. Po jedenácti letech a čtyřech měsících odchází Jan Bobrovský, kterého nahradí Milan Veverka. Bobrovský si dlouhodobě stěžoval na komunikaci ze strany některých médií a podle jeho slov se stupňující tlak na jeho osobu už nedal vydržet.

Milan Veverka,  foto: ČTK
Milanu Veverkovi bylo nabídnuto trénování reprezentačního družstva žen vskutku kuriozním způsobem. Jako první ho totiž neoslovil žádný zástupce basketbalové federace, ale naopak samotný dnes už bývalý reprezentační kouč Jan Bobrovský.

"Byl jsem nejdříve osloven panem Bobrovským, když u něj dozrálo rozhodnutí u reprezentace skončit, tak se mě ptal, jestli to nechci dělat. Potom mě oslovili členové výkonného výboru federace. Byl jsem překvapený, protože to se nestává každý den. Vzal jsem si čas na rozmyšlenou, ale rozhodně ne nějakou dlouhou dobu."

Zkušený sedmapadesátiletý Veverka není zrovna v jednoduché situaci. Český ženský basketbal si zvykl na velké úspěchy. Absolutním vrcholem byl v roce 2005 v Turecku zisk titulu mistryň Evropy, ale i dvojnásobná účast na OH, kdy se jednalo o jediné zastoupení českého kolektivního sportu pod pěti kruhy se počítá. To všechno vytváří na nového trenéra našich žen nemalý tlak.

"Hlavně bude záležet, které hráčky budou reprezentovat a naopak, které nabídku odmítnou. Budu rád, když hráčky z úspěšné éry budou pokračovat, protože není mnoho mladých hráček, které by je mohly nahradit. Budeme muset spolupracovat s trenéry z juniorských týmů, abychom mohli seniorské družstvo postupně doplňovat vhodnými typy basketbalistek."

Další komplikací je, že okamžik, kdy bude mít všechny hráčky pohromadě, je ještě pořádně daleko.

"Poprvé to bude až po skončení sezóny, tedy pravděpodobně po finálové sérii USK - Brno. Poté dostanou hráčky krátké volno, jelikož nelze hned pokračovat reprezentačním soustředěním, takže předpokládám, že se sejdeme někdy začátkem dubna."

Český reprezentační kolektiv čeká obměna kádru, neboť odešla silná generace v čele s Blahůškovou, Hamzovou a Horákovou. Veverka vypočítává, které opory by je v budoucnu mohly nahradit.

"Budou to hráčky, které byly oporami i v minulosti. Z Brna Kulichová a Vítečková, z USK se snad vrátí Ferančíková a Bednářová a poté především dvě hráčky Valencie - Iva Večeřová a Jana Veselá."

Prvním ostrým testem bude pro Veverku červnové ME v Lotyšsku. Konkrétní cíl si novopečený reprezentační trenér před sebe zatím nevytknul. V následujících větách vysvětluje proč.

"Vnitřní meta bude spojená s tím, které hráčky budeme mít k dispozici a které ne. Až to budeme definitivně vědět, tak si můžeme před sebe klást konkrétní cíle."

Hlavním vrcholem nově se tvořícího reprezentačního družstva žen bude MS, který bude na podzim roku 2010 hostit ČR, konkrétně Brno a Ostrava.

"Já osobně budu preferovat to, aby hráčky, které budou reprezentovat na ME chtěly hrát i na MS. Tím, že ho máme doma, tak předpokládám, že budou chtít hrát všechny, jelikož to bude pro mnohé vyvrcholení reprezentační kariéry. Pro mne osobně to bude také trenérský vrchol, jelikož jsem zatím pracoval pouze s týmem z B - skupiny. pro nás je obrovskou výhodou, že díky domácímu prostředí nemusíme projít kvalifikací, zatímco ostatní družstva musí svou účast právě v ní potvrdit."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio