Ve dvoustém mezistátním zápase nestačili čeští ragbisté na Rumuny

Zápas ČR-Rumunsko, foto: ČTK

Čeští ragbisté neoslavili jubilejní dvoustý zápas v historii vítězstvím nad Rumunskem, úřadujícím mistrem Evropy; zato volejbalisté se probojovali do finále Světové ligy a na karlovarském mistrovství Evropy v triatlonu vybojovalo české družstvo žen zlato. To vše v pravidelné sportovní rubrice Herberta Bryndy.

České ragby je v posledních letech na vzestupu. Hráči jako Macháček, Vondrášek, Jágr nebo Kafka přenášejí zkušenosti ze zahraničních klubů i do reprezentace, která po letech strávených ve skupině B mistrovství Evropy, letos hraje skupinu A, kde jsou jejími soupeři Portugalci, Rumuni, Gruzínci, Rusové a Španělé. Až do neděle měl výběr trenéra Jiřího Šťastného ve skupině vyrovnanou bilanci: dvě výhry, dvě prohry. Na stadionu mistrovského celku Tatry Smíchov přivítali čeští reprezentanti ke svému historicky dvoustému zápasu Rumunsko, účastníka letošního mistrovství světa a bezesporu nejsilnějšího soupeře za posledních téměř třicet let. Češi, povzbuzovaní patnácti stovkami diváků, s Rumuny - zejména v roji - drželi krok, několik chyb v útočné fázi a slabší výkon útokové spojky Kafky však přivodilo prohru 42:5. Dlužno dodat, že přijatelnou. Ladislava Vondráška, hráče anglického Marlow, jsem se po zápase zeptal na dojmy a hodnocení zápasu:

Zápas ČR-Rumunsko,  foto: ČTK
"Česká republika prohrála s patrně nejsilnějším soupeřem za posledních třicet let - Rumunskem - 42:5, odpovídá výsledek předvedené hře?

Podle mého názoru určitě ne, protože jsme měli minimálně čtyřicet minut zápas pod kontrolou. Neznamená to ale, že by to měla být remíza. Rumuni jsou lepší a mají více zkušeností. Ale minimálně v roji jsme se jim vyrovnali, v útoku a v obraně jsme nechávali mezery, což považuji za klíč k rumunskému úspěchu.

Jaké jsou další šance české reprezentace ve skupině?

Pro letošek je skupina uzavřená, příští rok se hrají odvety. Máme minimálně sedm měsíců na to, abychom se zlepšili a odehráli dalších pět vyrovnaných zápasů se soupeři, o nichž se nám ještě vloni ani nezdálo, že bychom s nimi mohli hrát vyrovnanou partii.

Co by na Rumuny mělo platit v odvetě?

Musíme stavět na hře rojem, v té se nám dnes dařilo. A hlavně musíme zlepšit obranu, to je naprosto nezbytné. Je vidět, že když mají míč a rozehrají si ho do šířky, tak s tím máme problémy. Ale na druhou stranu, když míč držíme a hrajeme přímočaře, tak se nám daří. To musíme do příštího zápasu rozvinout.

Trenér Šťastný i prezident ragbyové unie Krützner si po zápase s Ruskem pochvalovali výbornou obranu. Byli tedy Rumuni silnější než Rusové, nebo se obraně dnes vyloženě nedařilo?

Po zápase s Ruskem to vypadalo výtečně, že naše obrana byla skvěla, ale když jsme potom zápas sledovali na videu, tak zase tak perfektní nebyla. Nechávali jsme mezery, nevybíhali jsme v řadě, takže to je úkol, na kterém musíme zapracovat."

Trenér mužstva Jiří Šťastný byl po nedávné výhře nad Ruskem skutečně šťastný, nedělní výsledek však na rozdíl od Vondráška hodnotí jako odpovídající:

"Je škoda, že jsme nedali více bodů, protože šance jsme na to měli. Bohužel nás nepustili do brankoviště, obranu mají velmi dobře zorganizovanou. Chyběly nám metry, dostat se dál do jejich obrany a dobrou přihrávkou zakončit. To měli dobře pokryté.

Právě po zápase s Ruskem jste si pochvaloval obranu. Byl jste s ní spokojen i v dnešním zápase?

Určitě, obranu máme dobrou, i když tam ty body padají. Vždy se najde nějaká ta skulinka. Nesmíme zapomenout, že jsme hráli proti výbornému mužstvu, které patří mezi elitu a jejich hráči jsou daleko zkušenější než naši kluci. Hrají daleko vyšší soutěže ve Francii, v Itálii a ve Španělsku. Jejich síla je obrovská. Hrají také mnohem více náročných mezistátních utkání. My jsme jich letos poprvé odehráli pět, zatímco pro ně je to normální.

Nemělo cenu hrát na Rumuny více rojem?

Musíte si uvědomit, že rojníci chytali jejich nástupy, že jejich roj je velmi silný v mlýnech. Tam kluci ztratí mnoho sil a navíc je v roji překonat je velmi těžké. Bohužel nám chyběli někteří hráči v útoku, kteří by možná byli lepší, ale museli jsme hrát s tím, co jsme měli. Nastoupilo dvaadvacet našich nejlepších ragbistů.

Jak jste byl spokojen s výkonem spojek. Podle mého názoru si útoková spojka - Kafka - vybrala slabší den...

Asi ano. Martinovi to dnes nešlo, ale neměli jsme nikoho na střídání. Nepodal výkon jako ve Španělsku, kde byl vynikající. Možná pod dojmem dvou nevydařených kopů na branku.

Jak vidíte šanci do odvet? Vycházíme z vynikající pozice, že máme dvě vítězství. Doma bude asi rozhodovat utkání se Španělskem, protože nevěřím, že by Španělé dvakrát vyhráli. Bylo by dobré, kdybychom to tady v posledním kole zakončili vítězstvím, což by pro nás bylo senzační. Protože nikdo nepředpokládal, že vůbec vyhrajeme. My jsme do této soutěže šli s tím, že třeba uspějeme v jednom zápase, ale hlavně abychom byli důstojným soupeřem. A v žádném utkání jsme neměli takové problémy jako například Holanďané, kteří vloni šli od debaklu k debaklu. My hrajeme solidní výsledky."

Po pěti odehraných zápasech jsou čeští ragbisté ve skupině A mistrovství Evropy čtvrtí s osmi body.


Filip Ospalý  (uprostřed),  foto: ČTK
Čeští reprezentanti ve volejbale byli o víkendu o něco úspěšnější: v dvojzápase s Řeky v Ostravě dokázali jednou vyhrát 3:1 a přestože ve druhém zápase podlehli 2:3, postoupili z prvního místa skupiny D do finále Světové ligy, jehož se v Madridu v červenci zúčastní osm nejlepších volejbalových mužstev světa. Tří medailových úspěchů dosáhli také triatlonistky a triatlonisté: na mistrovství Evropy v Karlových Varech skončil Ospalý druhý, Krňávek třetí a nečekané zlato vybojovalo družstvo žen.