Tenistka Kvitová zažije v Paříži grandslamovou premiéru

Фото: Ruth Livingstone / Stock.XCHNG

Ve francouzské metropoli v neděli tradičně začal druhý grandslamový turnaj sezóny - Roland Garros. Na nejtěžší turnaj světa ladila formu i více než desítka českých reprezentantů. Zatímco např. pro Petra Pálu půjde o návrat na notoricky známá místa, mladičká Petra Kvitová si v Paříži odbyde svou grandslamovou premiéru.

Petra Kvitová,  foto: ČTK
Pro teprve osmnáctiletou rodačku z Bílovce bude pařížské Roland Garros dosavadní nejdůležitějším turnajem v kariéře.

"Těším se moc. Premiéra v hlavní soutěži je pro každého dobrá zkušenost, doufám, že mi bude přát los a uhraji alespoň kolo."

Žebříčkový vzestup Petry Kvitové byl v letošní sezóně opravdu famózní. I ona sama je z něj pořádně překvapená.

"Nečekala jsem to, ale doufala jsem. Je to dobré a já se budu snažit jít výš a výš."

Hodně jí pomohlo senzační vítězství nad šestinásobnou grandslamovou vítězkou Venus Williamsovou a také úspěšný fedcupový singlový debut, když v Izraeli zdolala hráčku elitní světové dvacítky Šahar Peerovou. K těmto triumfům jí pomohla odvážná taktika,. kdy narozdíl od mnoha svých kolegyň ve výměnách neustále hraje na maximální riziko.

"Pravdou je, že ostatní hrají spíše na jistotu, ale já tak hrát nemohu, protože mi to nevyhovuje. Věřím si, snažím se hrát každý míč poctivě a někdy to vyjde, jindy ne."

Tenisové sny Petry Kvitové přicházely sice postupně, ovšem o to vyšší je nyní má.

"Jako málá jsem žádné neměla. Až v patnácti letech jsem začala snít, že vyhraji grandslam a budu nejlepší na světě."

Zatímco Petra Kvitová se v Paříži může soustředit pouze sama na sebe, Petr Pála jede do francouzské metropole ve dvojroli. Kromě toho, že zde odehraje svůj oblíbený debl, bude také sledovat své svěřenky, které letos z pozice nehrajícího kapitána po čtyřech letech opět přivedl do elitní světové skupiny Fed cupu. Právě proto šla jeho hráčská tenisová kariéra v posledních měsících poněkud stranou. Dokladem je, že v letošní sezóně stihl odehrát pouhých šest turnajů.

"Všechno jsem to podřídil Fed cupu a na svůj tenis poněkud zanevřel. Sledoval jsem holky od turnaje v Miami, také jsem pořádně dělal věci okolo Davis cupu, připravoval se na fedcupový zápas v Izraeli, takže můj tenis šel na druhou kolej."

Češky slavily postup i přes absenci týmové jedničky Nicole Vaidišové. Petr Pála věří, že i bez ní nejsou naše hráčky příští rok bez šance.

"Určitě se dá uspět. Záleží na losu. Nejhorší je dostat Rusko, které může složit dva týmy, ale když se podíváte na Španělky, které jsou letos ve finále a loni nás málem neporazily v jejich prostředí. Samozřejmě Nicola má ve Fed cupu skvělou bilanci, teď nehrála, takže jí chybí zápasový rytmus, ale třeba se do toho dostane a příští rok nám zase pomůže."

Zatímco nad startem Vaidišové se stále vznáší otazník, Petra Kvitová při zmínce o reprezentaci neváhá ani vteřinu.

"Pokud mě kapitán nominuje, tak určitě budu reprezentovat. Je to pro mě čest."

Petr Pála však nemá na starosti jenom ženy. Už čtvrtým rokem působí v roli manažera i u našeho daviscupového celku. Podle jeho vlastních slov je práce s muži daleko jednodušší.

"Je to rozdílný úkol. Kluky znám z turnajů. Je to s nimi jednodušší, protože si více řeknou. Holkám se musí vše vícekrát připomínat, ale musím říct, že v Izraeli byly celý týden ve skvělé náladě. Náročnější je Fed cup, navíc v něm mám jako kapitán větší odpovědnost."

Na závěr představil náš nehrající kapitán své cíle pro následující ročník tenisového Fed cupu.

"Cíle má člověk vždy nejvyšší. Chceme zůstat ve Světové skupině co nejdéle, stačí prolomit jedno kolo a hrajete o finále. Je to hrozně daleko a zároveň hrozně blízko něco uhrát."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio