Svoboda se bude prát o evropské medaile jen na Balatonu

Květoslav Svoboda, foto: ČTK

Hlavní hvězdou české výpravy na srpnovém ME v plaveckých sportech bude Květoslav Svoboda. Když nedávno vylovil z podolského bazénu sedm zlatých kovů, očekávalo se, že prožene evropské soky v Budapešti na trati 200 metrů znak. On však dal překvapivě přednost boji na pětikilometrové distanci na jezeru Balaton.

Květoslav Svoboda na letním mistrovství ČR v plavání v Plaveckém stadionu Praha-Podolí,  foto: ČTK
Na červencovém MR v Praze - Podolí jste vybojoval sedm zlatých medailí a navíc na trati 800 m v. zp. překonal český rekord. Očekával jste tak úspěšný šampionát?

"Určitě ne. Odjížděl jsem po super výsledku na 5 km trati ve Svobodných Heřmanicích. Těšil jsem se, ale nečekal jsem nějaké extra výsledky ve svých hlavních disciplínách 200 m znak a 400 m v. zp., které při startu dělila pouze půlhodina. Když jsem získal dva tituly, tak jsem rozhodl, že v neděli zkusím na rekord osmistovku a povedlo se. Spokojený jsem tedy se všema disciplínama."

Na ME do Maďarska jste se nominoval jak na dálkové plavání, tak i do bazénu. Co rozhodlo, že jste zvolil pouze 5 km na Balatonu?

"Dva aspekty. Český rekord překonaný o více než minutu a druhým momentem byl titul na dálkové trati ve Svobodných Heřmanicích. Navíc nechci honit dva zajíce a tak se plně koncentruji na Balaton a nebudu tříštit síly přesunem do Budapešti."

Je to stoprocentní rozhodnutí? Vynecháte bazén v Budapešti i v případě, že by se vám na Balatonu nedařilo?

"Určitě je to pevně dané, že budu startovat pouze na Balatonu."

Větší část kariéry jste strávil v bazénu. Na dálkových tratích často přichází ke slovu lokty a někdy i kopy nohou. Jste na tyto drsné podmínky připravený?

"Vyzkoušel jsem si to minulý víkend na EP v Turecku, kde jsem obsadil 2. místo. To je obrovský úspěch a mám z toho upřímnou radost. Tam jsem ty lokty poznal hodně. Na poslední bojce jsem se kvůli nim propadl z 2. místa na šesté a zpátky na bednu se vrátil až v cílovém finiši."

Květoslav Svoboda,  foto: ČTK
Když se vrátím do minulosti, tak vy a Ilona Hlaváčková jste posledními medailisty z velkých akcí. Proč českému plavání tak silně ujíždí vlak?

"Těch apektů je hodně, ale hlavní je finanční otázka. Výsledky nejsou kvalitní na úrovni evropské špičky, ale samozřejmě očekáváme, že lidé, kteří se o nás starají, nám půjdou naproti. To je momentálně v českém plavání velký boj - nepomáhají ani trenéři, ani vedení odílů a svazu. Plavání prochází velkou krizí."

Nacházíte se v druhé polovině své kariéry. Jaké si před sebe kladete cíle?

"Pro mě bude nejdůležitější rok 2012, kdy se chci zúčastnit své čtvrté olympiády. Cílem je vrátit se do špičky, tam, kde jsem byl. Myslím, že stále na to mám a tak se budu snažit o dobré výsledky teď na otevřené vodě a později zpátky v bazénu."

Jen nedaleko od Londýna, kde budou OH 2012, se nachází kanál La Manche. Míří i sem vaše ambice, když jste teď přesedlal mezi dálkové plavce?

"Abych pravdu řekl, tak vůbec. Já mám hrozně rád teplou vodu. V kanálu La Manche je kolem 15 stupňů Celsia. Ani nevím jestli bych uplaval přes těch 30 km, prostě bych si na to netroufl."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio