Stolním tenistům stojí v cestě Německo

Renata Štrbíková, foto: ČTK

Stolní tenisté už znají své soupeře pro zářijové ME v Ostravě. Naši muži nastoupí proti hlavnímu favoritovi celého šampionátu - Německu - v čele s evropskou jedničkou Timo Bollem. K ženám byl sice los milosrdnější, ale ani ony nebudou mít snadnou úlohu při obhajobě bronzových medailí.

Družstvo České republiky na Světovém poháru družstev ve stolním tenise v Linci,  zleva: Tomáš Demek,  Petr Korbel,  Dmitrij Prokopcov,  Tomáš Konečný a Lubomír Jančařík,  foto: ČTK
Německo, Polsko a Řecko. To jsou soupeři ČR v základní skupině ME stolních tenistů, které se po 24 letech uskuteční na našem území, konkrétně v Ostravě. Trenér mužské reprezentace Tomáš Demek si uvědomuje, že mezi takto nabitou konkurencí nebude lehké postoupit.

"Opravdu je to tvrdý los. Němci pokud nevyhrají titul, tak budou zklamaní. Poláci jsou naši věční soupeři, dobře se známe, jezdíme společně i na soustředění, takže tady rozhodne momentální forma. U Řeků je velkým otazníkem, zda přijede Kreanga, který na posledních dvou ME nestartoval."

Máte o bronzovém medailistovi z Paříže Kalinikosi Kreangovi přesnější informace, zda se v Ostravě objeví?

"Musím přiznat, že zatím ne, ale teď na tom budeme pracovat - pár Řeků známe. Každopádně s ním by bylo Řecko velmi těžký soupeř."

S kým budeme spíše prát o to druhé postupové místo ze skupiny?

"To je těžké říct. Jestli přijede Kreanga, tak s oběma týmy. Může to být s Poláky i Řeky hodně vyrovnané i zamotané a rozhodovat může každý zápas, set nebo dokonce i míček."

Utěšuje vás alespoň, že pokud postoupíme, tak na favorizované Němce můžeme narazit až v boji o zlato?

"Určitě. Je to nepříjemné je mít ve skupině, ale když postoupíme, tak se dá hrát s každým a každého porazit."

Jaké cíle kladete před svoje mužstvo?

"Jednoznačně postup ze skupiny - máme silný tým."

Renata Štrbíková,  foto: ČTK
Na které hráče nejvíce spoléháte?

"Jednoznačně na Petra Korbela a Dimi Prokopcova. Zbytek se bude střídat podle toho, jak si kdo na koho věří a podle aktuální formy."

Vidíte i nějaké medailové šance v soutěžích jednotlivců?

"Určitě, i když hodně záleží na losu. Kluci při něm potřebují štěstí, aby šli na hráče, se kterými se jim daří. Když uhrají pár kol, v domácím prostředí je poženou diváci, tak věřím v medaili i v jednotlivcích."

K ženám byla losovací ruleta milosrdnější, neboť je ušetřila dvou hlavních favoritů celého šampionátu - celků Nizozemska a Německa. To jednoznačně uklidnilo i jejich kouče Miroslava Cecavu.

"Spokojenost je poloviční. Určitě to není lehká skupina, ale mohlo to dopadnout hůř. Vyhnuli jsme se Němkám, na které nemáme dobré vzpomínky. Na druhé straně nám do skupiny spadly Maďarky, které jsou velmi kvalitním týmem, i když jsme je na posledním ME ve Stuttgartu porazili. Žebříčkově jsou ale Maďarky favoritkami. Pro nás bude klíčové utkání s běloruskými obranářkami. Švédky jsou outsiderkami. Chtěl bych poprosit fanoušky, ať nám hodně fandí."

Narazil jste na pověstnou běloruskou obranářskou školu. Je to pro vaše hráčky komplikace?

"Budeme mít sparing, ale hlavně si myslím, že poslední dobou se to hodně zlepšilo. Renata Štrbíková porazila v Jokohamě Viktorii Pavlovičovou v bitvě na ostří nože. Každopádně to není náš styl, ale udělali jsme velký pokrok, takže věřím, že to holky zvládnou."

Obhajujete bronzovou medaili z posledního ME, jaký jste stanovili pro ostravský šampionát cíl?

"Mezi posledními osmi se může stát cokoliv. Určitě se budeme prát o medaili."

Kolik byste na úspěšnou obhajobu vsadil?

"To je spekulace, to nejde říct. Je to padesát na padesát."

Jakou očekáváte v Ostravě atmosféru?

"Tady v Ostravě je určitě velké zázemí. Renata Štrbíková i Iveta Vacenovská zde bude mít svůj fanklub. Je to dobře, že je to v Ostravě, protože je zde velká koncentrace klubů a tak věřím, že fandů bude hodně."

ME proběhne na severu Moravy od 11. do 19. září a v konkurenci téměř 600 účastníků z 50 zemí bude jakákoliv medaile pro naše stolní tenisty obrovským úspěchem.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio