Sport

Ján Svorada

V dnešní sportovní rubrice přineseme rozhovor s trenérem české fotbalové reprezentace Karlem Brücknerem před začátkem kvalifikace na EURO 2004 a s Jánem Svoradou, kapitánem českých silničních cyklistů, kteří se chystají na mistrovství světa do Belgie.

Již tuto sobotu změří česká fotbalová reprezentace síly s prvním kvalifikačním soupeřem - nevypočitatelným Moldavskem. Jedenadvacet hráčů a dvanáct členů realizačního týmu spolu stráví pět dní plných tréninků, taktické přípravy a regenerace, aby 12. října v půl páté odpoledne mohla vybraná jedenáctka vyběhnout na trávník kišiněvského stadionu Republican.

Podle trenéra Karla Brücknera, po nímž mužstvo ještě neokusilo hořkost porážky, bylo jediným nominačním problémem obsazení místa tzv. podhrotového záložníka.

"Hrál tam výborně Vladimír Šmicr, který je zraněný, alternoval tam dobře i Sionko, ten je také zraněný, chvíli tam hrál i Pavel Nedvěd, také trochu jinak, s jiným pojetím. Jako čtvrtý tam hrál Václav Koloušek, který teď nehraje. Všichni tito čtyři hráči jsou mimo hru, což je poněkud paradoxní. Na tento post jsem se rozhodoval mezi Janem Šimákem, Václavem Kolouškem a Zbončákem." Tolik trenér Brückner.

Přednost tedy dostal Jan Šimák, který příliš nehraje, případně jsou jeho výkony v dresu Leverkusenu v poslední době kritizovány. Karel Brückner ale nesouhlasí:

"On toho poslední dobou odehrál právě velice mnoho, odehrál 80 až 90% zápasů, dokonce ani nepředpokládal, že bude hrát tolik. Ono kolikrát ani není příliš dobré, když hráč odehraje všechna utkání. Hrát pětkrát za sebou neděle-středa, neděle-středa... to není zcela optimální. Myslím si tedy, že Šimák toho odehrál dost a dobře."

Nejcitelnější ztrátou pro národní tým bude vynucená absence dvou hráčů, kteří se ve svých mateřských klubech prosazují: Pavla Nedvěda z Juventusu a Milana Baroše z Liverpoolu. Jak a kým budou tito hráči nahrazeni? Trenér Brückner:

"Nejde ani tak o náhradu, jako o přizpůsobení hry jejich absenci. Hráli jsme přeci mnoho zápasů v přípravě bez Baroše, alternativy tam samozřejmě jsou: Štajner, Vachoušek, anebo můžeme pozměnit pojetí."

Čeští fotbalisté pod Brücknerovým vedením porazili i silné týmy Itálie a Jugoslávie. Kvalifikace se ovšem hraje jinak než přípravná utkání, a je ji proto možné považovat za první prověrku kvalit mužstva. V čem vidí rozdíly mezi přípravou a kvalifikací trenér Karel Brückner?

"Příprava je příprava, v té jde v podstatě jen o vytváření jistých předpokladů. Když je dobrá příprava, tak jsou vytvořeny dobré předpoklady. Že se hodnotí hlavní období, to já dobře vím. S tím souhlasím."

V minulosti měla česká fotbalová reprezentace problémy právě se slabšími týmy, např. s Maltou. Trenér se podobných výpadků neobává, poukazuje však na jiná úskalí.

"To nepřijde. To vím. Prostě situace a klima v mužstvu je takové, že je vyloučené, aby přišlo podcenění nebo sebeuspokojení. To nepřijde. Jsou jiné věci, se kterými se musíme vypořádat: nepříjemná hra soupeře. Je to protivník, který brání, nehraje konstruktivně, nakopává míče dopředu. Je to nepříjemný soupeř, který je téměř všemi hráči zaměřen na obrannou fázi."


Zatímco fotbalisté se o víkendu chystají do Moldavska, cyklisté silničáři pojedou do Belgie. V tamním Zolderu se pojede mistrovství světa. Kapitánem českého kvarteta bude čtyřiatřicetiletý Ján Svorada, jezdec stáje Lampre-Daikin. Svorada se nedávno vrátil z elitní španělské Vuelty, kterou hodnotí následovně:

"Myslím, že to byl kvalitní závod, pro mě to pak byla kvalitní příprava na mistrovství světa. Myslím, že jsem ji absolvoval velmi dobře, přestože se mi nepodařilo vyhrát etapu, několikrát jsem se o to pokusil, byla z toho nějaká umístění v první pětce, desítce. Největší radost mám z toho, že jsem Vueltu dokončil v pohodě, že jsem dobře připraven na mistrovství světa."

Ján Svorada jako nejzkušenější a nejlepší z českých závodníků měl vliv na nominaci dalších tří závodníků:

"Když jsme na mistrovství republiky mluvili o nominaci, tak jsem byl požádán o to, abych dělal kapitána našeho týmu. To jsme ještě nevěděli, jestli pojedeme ve čtyřech nebo v osmi. Nakonec tedy jedeme jen ve čtyřech s tím, že další měl účast jistou Fadrný jako mistr republiky. Řada nepředvídaných událostí způsobila to, že jak on, tak několik dalších lidí, kteří přicházeli v úvahu, se nemůže zúčastnit kvůli zranění nebo neodpovídající kondici. Zůstali tři závodníci: Padrnos, Konečný a Sosenka, kteří pojedou."

Český kapitán je přesvědčen, že konečná nominace je dílem kompromisu a spoléhá na soudržnost kolektivu:

"Za daných okolností se více udělat nedalo, doufám, že budeme všichni táhnout za jeden provaz a že se nebudou opakovat situace podobné těm z mistrovství republiky, kde byli dva nejsilnější závodníci, Sosenka a Konečný, poraženi závodníkem, s nímž se nepočítalo."

Trasa v Zolderu je svým profilem pro Jána Svoradu téměř ideální. S jakými plány jede do Belgie český kapitán:

"Mistrovství světa je velká loterie a může dopadnout jakkoliv. Je to dlouhý závod a pokud se od startu pojede skutečně závodním způsobem, tak by to do cíle mohlo přijet hodně roztrhané. Na druhou stranu závod není extrémně těžký, šanci tak mají i ti, kteří velké kopce nevyjedou. Takže by to nakonec mohlo přijet i pohromadě. Je to hodně o štěstí. Určitá možnost je i závod vyhrát, ale řekněme, že umístění do desátého místa by pro mě bylo velkým úspěchem."