Sport

Utkání hokejové extraligy, které se hrálo 15.9. v Praze, Foto: ČTK

Zahájení extraligy ledního hokeje, fotbal nejen ligový a dopingová aféra českého automobilového závodníka Tomáše Engeho - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

Utkání hokejové extraligy,  které se hrálo 15.9. v Praze,  Foto: ČTK
V pátek odstartoval nový ročník extraligy ledního hokeje. Od předchozích se liší v tom, že se semifinále a finále play off bude hrát na čtyři vítězná utkání, což by mělo jednak zvýšit příjmy nejlepších celků, ale především posílit atraktivnost a dramatičnost bojů o titul. O ten se bude v nejvyšší domácí soutěži pokoušet čtrnáct týmů, včetně nováčka z Liberce. Podaří se někomu sesadit z mistrovského trůnu pražskou Spartu, nabitou excelentními hokejisty? Už první kolo naznačilo, že sparťanům budou asi nepříjemně šlapat na paty hokejisté Slavie. Pražané totiž vyhráli na ledě Vítkovic jednoznačně 2:5. Také Pardubice už v prvním kole poslaly obhájci titulu výstrahu, když zdolali doma České Budějovice 5:2, i když se celou polovinu utkání museli vyrovnávat s odporem houževnatého soupeře. To třinečtí hokejisté v poslední třetině zápasu zcela ovládli hru a zaslouženě porazili nepřesvědčivý Havířov 7:1. Několikanásobný mistr republiky, Vsetín, sice v polovině utkání vedl doma nad Plzni 3:1, ale v závěru na rozjetého soupeře nestačil a podlehl 3:5. Znojemští Orli si doma poradili s Karlovými Vary a zvítězili 4:1. V sobotu se nevydařil vstup do nejvyšší soutěže nováčkovi z Liberce, který v historicky prvním utkání v extralize prohrál 1:4 s Litvínovem. Poslední zápas 1. kola soutěže mezi Spartou a Zlínem byl posunut - vzhledem ke škodám, které na sparťanské hale v Holešovicích napáchala srpnová povodeň - až na úterý. Nedělní druhé kolo přineslo následující výsledky: Havířov - Pardubice 3:6, Slavia Praha - Liberec 1:3, Plzeň - Znojmo 3:2, Karlovy Vary - Vítkovice 2:3 v prodloužení, Litvínov - Vsetín 4:3 a Zlín - Třinec 7:3.


První fotbalová liga měla o víkendu, kromě pondělní dohrávky Jablonec-Liberec, na pořadu už sedmé kolo. V sobotu ztratili fotbalisté pražské Sparty podzimní stoprocentní bodový zisk. S Chmelem Blšany hráli na Letné 1:1 a byli rádi, že jim Jarošíkova trefa hlavou z 86. minuty přinesla alespoň bod. To jejich pražský rival Slavia v deseti zvítězila v Českých Budějovicích 1:3 a Teplice zdolaly další přaský celek Viktorii Žižkov 2:1. V neděli se pak hrálo takto: Olomouc - Hradec Králové 1:1, Bohemians - Ostrava 2:1, Synot Staré Město - Brno 3:2 a Příbram zdolala nováčka ze Zlína 2:1.

Ještě jedna zpráva však minulý týden rozhýbala vody kolem českého klubového fotbalu. Evropská fotbalová unie (UEFA) totiž na své oficiální internetové stránce uvedla, že většinový vlastník fotbalového klubu Slavia Praha, jímž je britská investiční společnost ENIC, údajně hledá pro český klub kupce. Podle tohoto zdroje si chce do budoucna udržet pouze podíl v Tottenhamu Hotspur. Změnu obchodní strategie mělo způsobit nařízení, jímž UEFA zakázala společnostem, aby měly podíly v různých klubech hrajících evropské pohárové soutěže. ENIC se sice odvolal k Evropské unii, ale ta dala fotbalové generalitě za pravdu. Britská investiční společnost však vzápětí dementovala zprávy o tom, že pražská Slavia je na prodej. Potvrdil nám to i mluvčí Slávie Jiří Vrba:

"Informace o tom, že společnost ENIC má údajně v úmyslu prodat svůj většinový podíl v klubu nejsou pravdivé. Slavia byla už na začátku týdne zástupci majitelů upozorněna na možnost výskytu podobných spekulací a opětovně, opakovaně ujištěna, že se nezakládají na pravdě. Ředitel sportovní divize společnosti ENIC James Smith dokonce celou věc komentoval velmi stručně: Je to celé smyšlené. Hloupý příběh, který se opakuje už poněkolikáté."

Generální ředitel Slavie Praha Vladimír Leška poukázal na skutečnost, že ENIC sice vlastní podíly v několika klubech, ale jen ve Slavii a Vicenze je většinovým vlastníkem. Ve Slavii vlastní více než 96 procent.


Tomáš Enge,  Foto: ČTK
Automobilový závodník Tomáš Enge se stal prvním českým vítězem seriálu F 3000, který je posledním předstupněm nejslavnějšího motoristického podniku Formule 1. V posledním závodu seriálu Mezinárodního mistrovství FIA v italské Monze skončil na třetím místě, které mu zajistilo vítězství v celém seriálu. S ohledem na pozitivní dopinkový test však není vůbec jisté, zda Engemu titul zůstane. Šestadvacetiletý pilot stáje Arden International neprošel kontrolou při srpnovém, vítězném závodě v Budapešti, která v jeho moči odhalila marihuanu. Podle pravidel může Enge zažádat o provedení kontrolního testu. Co může celá záležitost pro Tomáše Engeho znamenat, nechce jeho manažer Antonín Charouz předvídat:

"Neumím odhadnou, byla by to spekulace. Při našich studiích, co jsme zjišťovali potom, podobný případ se stal nedávno na olympiádě, kde byla odebrána medaile a potom byla vrácená, protože se prokázalo, že ten člověk to požil neúmyslně, protože ta látka se dá nadýchat i při pobytu v prostředí, kde je koncentrovaná."

O výsledku celé sezóny Tomáše Engeho, který si už na své konto připsal historický úspěch v podobě prvního startu v seriálu Formule 1, když v roce 2001 ve stáji Prost Acer zaskočil po nešťastné havárii Luciana Burtiho, tak rozhodne až kontrolní test a jednání Mezinárodní automobilové federace FIA.


Problémy s dopingem měl před časem také český cyklista Jan Hruška. Celá záležitost je už sice vyřešena, ale minulý týden mu letošní sezona nešťastně skončila. Jan Hruška si totiž v sobotní osmé etapě cyklistické Vuelty při pádu naštípl zápěstí i loket a musel závod vzdát. Jak nám český reprezentant řekl, na kolo se neposadí nejméně tři týdny a tím pádem přijde i o říjnové mistrovství světa v belgickém Zolderu:

"Tři týdny bez kola, bez trénování - to se nedá potom zvládnout během dejme tomu čtyř, pěti dnů se dostat do takové formy, abych byl schopen absolvovat mistrovství světa alespoň na nějaké úrovni. Pro mně skončila sezona a čeká na mě odpočinek. Pokračovat budu příští rok."