Sport

Návrat českého týmu paraolympioniků, foto ČTK

Po deseti dnech strávených na závodištích 8. zimní paralympiády se před týdnem ze Salt Lake City do Prahy vrátila česká výprava. Českou republiku za oceánem reprezentovalo šest handicapovaných sportovců a sportovkyň a čtyři tzv. vodiči.

Návrat českého týmu paraolympioniků,  foto ČTK
Po deseti dnech strávených na závodištích 8. zimní paralympiády se před týdnem ze Salt Lake City do Prahy vrátila česká výprava. Českou republiku za oceánem reprezentovalo šest handicapovaných sportovců a sportovkyň a čtyři tzv. vodiči. A třebaže byla výprava vcelku nepočetná, přivezla domů pět medailí. V obřím a superobřím slalomu získala devětadvacetiletá Kateřina Teplá zlato a přidala i stříbro ze sjezdu, a o tři roky mladší Sabina Rogie vybojovala dva bronzy ze slalomu a obřího slalomu. Obě soutěžily v kategorii slabozrakých, zatímco oba muži - Michal Nevrkla a Stanislav Loska - sice také ve sjezdovém lyžování, zato v kategorii nadkolenních amputací. Zvláště Loskovo čtvrté místo v super G stojí za zmínku, zvláště, když konkurence byla letos mimořádně silná. Z ruzyňského letiště spěchaly obě madailistky, spolu s vedoucím výpravy Aloisem Hamrozim a výkonným předsedou Českého paralympijského výboru Františkem Janouchem, do sídla horní komory Parlamentu České republiky na setkání s novináři a o něco později i s předsedou Senátu Pithartem. František Janouch hodnotil padesátiprocentní medailovou efektivitu takto:

"Jsme v intencích té nejvyšší kvality, tak jsme velmi spokojeni.Takhle se to dá říct velmi jednoduše."

Kdyby byly obě lyžařky zdravé, byly by už milionářkami. Jak budou za svou úspěšnou reprezentaci odměněny, a je tento obnos dostatečný? Vysvětluje znovu František Janouch:

"My dáváme za zlatou medaili 70 tisíc, ze stříbrnou 50 a za bronzovou 30 tisíc. Ten poměr mezi tím vodičem a závodníkem se určí dohodou. Je to jedna medaile, jedny peníze. Přece jenom máme k těm medailím blíže než ti zdraví sportovci a konkurence je u nás menší, tudíž těch medailí máme více."

Salt Lake City bylo pro Kateřinu Teplou naši nejen nejúspěšnější, ale také nejsympatičtější handicapovanou sportovkyni - již čtvrtou paralympiádou. Je možné srovnání s předešlými hrami, a zejména těmi minulými? zeptali jsme se Teplé:

"V Naganu, tam jsem měla tři zlaté a jednu stříbrnou, ale řekla bych, že ty medaile z letošní paralympiády jsou cennější. "

Kateřinu Teplou jsme také požádali o přiblížení nejintenzivnějších dojmů z paralympiády:

"Když mám říct tak obecně, tak pro mě nejkrásnější bylo - jako skoro na všech těchto soutěžích - setkávat se s lidmi, s ostatními sportovci, účastníky. Mám mezi nimi dnes už spoustu přátel, známých a kamarádů. Pokud mám říct jeden konkrétní zážitek, tak to bylo asi když jsem na zahajovacím ceremoniálu nesla naši vlajku."

Hry provázela zvýšená bezpečnostní opatření ze strany amerických organizátorů. Tento fakt většina zdravých i postižených sportovců plně chápala. Promítla se nějak protiteroristická opatření do organizace paralympijských her? A jaká vůbec organizace byla? Kateřina Teplá:

"Organizace byla výborná, to se Američané předvedli, všechno fungovalo perfektně."

Podobně hovořili i ostatní účastníci. Všichni se ale již soustředí na další sportovní akce. Budou mezi nimi i hry v roce 2006 v italském Turíně?

Odpovídá Sabina Rogie:

"Tato paralympiáda mě motivovala k tomu, abych ještě dále lyžovala. Ale samozřejmě nemůžu předvídat, co se bude dít za čtyři roky. Takže vám neřeknu přesně, jestli pojedu na paralympiádu, ale samozřejmě s lyžováním nekončím. "

A Kateřina Teplá?:

"Já bych řekla něco podobného. Samozřejmě čtyři roky jsou dlouhá doba, nevím, co se stane, ale pokud mi to budou podmínky umožňovat, tak bych ztaké ráda pokračovala."

V případě, že by naše úspěšné reprezentantky u lyžování vydržely další čtyři roky, mohly by se těšit na nový způsob přípravy, který v Salt Lake City dojednal vedoucí české olympijské výpravy Alois Hamrozi:

"Pokud to všechno dobře dopadne, naši sportovci se budou na příští paralympiádu připravovat s italskou výpravou."

Závěrem jsme se zeptali výkonného předsedy Českého paralympijského výboru Františka Janoucha, jak se změnil přístup společnosti k handicapovaným sportovcům, a jaká je jeho vize paralympionismu pro 21. století:

"Velice. Je nesrovnatelný postoj veřejnosti. Skoro každého jednotlivce, se kterým o tom mluvíme. Vůči postiženým lidem jako celku. Samozřejmě, že to nastartovala někdy v roce 1990 paní Olga Havlová. A to byl takový ten impuls té společnosti, že jsou to také lidé a že je s nimi záhodno mluvit. Já, kdyby to šlo, tak bych z toho vyndal ven ty peníze. Dokud jsme lidem rozdávali obrázky a kytičky, tak to bylo dobré. Přeci jenom ty peníze jsou trochu pro neštěstí věci. Na druhou stranu jsou potřeba."


Borrusie Dortmund,  foto ČTK
Poslední dva čeští zástupci v evropských fotbalových pohárech Sparta a Liberec se se svým účinkováním mezi elitou rozloučili rozdílně: Sparta, třebaže již o postupové naděje přišla, porazila na Letné FC Porto a v tabulce skončila třetí za Realem Madrid a Panathinaikosem Athény. Slovan Liberec odjížděl Do Dortmundu k zápasu s Borussií s nadějnou remizovou výchozí pozicí a padesát minut hry německému celku úspěšně vzdoroval. Nakonec ale inkasoval brankář Kinský čtyři branky, z toho jednu z kopačky českého reprezentana Kollera. Český národní tým naproti tomu zřejmě přišel o jednu ze svých opor: záložník FC Liverpool Patrik Berger oznámil, že již nechce reprezentovat Českou republiku. V domácí nejvyšší soutěži kopané pokračuje napínavý souboj o titul: Sparta sice porazila Drnovice 3:0 a vede tabulku se třiapadesáti body, ale Liberec v přímém souboji o druhé místo porazil Viktorii Žižkov 1:0 a na Spartu ztrácí pouhé dva body.