Paralympiáda v Salt Lake City se blíží

Sportovní rubriku připravil Zdeněk Vališ.

Uplynulý víkend opět potvrdil, že čeští atletičtí vícebojaři patří ke světové špičce. Na halovém mistrovství Evropy ve Vídni stáli opět na dvou nejvyšších stupních mistr světa a světový rekordman Roman Šebrle a trojnásobný mistr světa Tomáš Dvořák. Oproti mistrovství Evropy před dvěma roky v Belgii si obě osvědčená česká jména pouze prohodila pořadí. V Belgii měl v rukou zlato Dvořák. Tehdy ale oba čeští sportovci nastupovali k závodům zcela zdraví. Dvořákův výkon ve Vídni ovlivnily vleklé problémy s kotníkem a problémy měl i zlatý Šebrle. Snad proto také nepadl nový světový rekord, který před mistrovstvím Šebrle avízoval.

"Spokojenost je samozřejmě poloviční. Na ten světový rekord bylo, chybělo trošku štěstíčka na dálce, kouli, výšce. A druhý den se ukázalo to tříměsíční manko, kdy jsem nic nedělal a pak jsem to rychle doháněl. Ozvala se únava a ony achillovky, ale není to nic vážného, takže se dám teď do kupy a zkusím zaútočit jindy."

Ziskem zlaté a stříbrné medaile v podstatě oba vícebojaři zachraňovali ve Vídni renomé české atletiky z předcházejícího období. Vždyť před dvěma roky přivezli atleti z Belgie senzačních sedm medailí, z toho tři zlaté.


Na osmou zimní paralympiádu v Salt Lake City, která začíná 7. března, odlétá z České republiky šest zdravotně postižených sportovců. Mezi největší favoritky patří zrakově postižená Kateřina Teplá, která si před čtyřmi roky z Nagana přivezla čtyři medaile z toho tři zlaté z Alpského lyžování. O české paralympijské výpravě přinesl podrobnosti Mikuláš Kroupa.

Michal Nevrkla, který patří mezi tělesně postižené s amputací dolní končetiny, obsadil minulý rok dvanácté místo na mistrovství světa v Alpském lyžování, kam patří sjezd, obří slalom a super obří slalom. Dále Stanislav Loska, s amputací horní končetiny, který obsadil čtvrté místo v Naganu. Mezi české favority patří zrakově postižená Kateřina Teplá se čtyřmi medailemi v Alpském lyžování. Přivezla si je z Nagana. Další Sabina Rogie se třemi medailemi v téže disciplíně a Mirka Sedláčková, jediná česká reprezentantka v klasickém lyžování, obsadila minulý rok na světovém poháru třetí místo. Nejmladší zrakově postiženou sportovkyní nominovanou Českým paralympijským výborem do Salt Lake City je zrakově postižená Klára Bechová. Teprve dvacetiletá studentka práv. Jak dlouho se připravovala na své první paralympijské hry? Paralympijské hry v Salt Lake City začínají 7.března a potrvají deset dní.


A teď už k víkendovému fotbalu a hokeji. Nejvyšší fotbalová soutěž pokračuje v zajímavé tradici - co kolo, to změna na prvním místě tabulky. Sparta totiž v sobotu zaváhala v Příbrami, když s domácím celkem jen remizovala 0:0. Jejího klopýtnutí okamžitě v neděli využila Viktorka. Výhra 1:0 nad moravským Starým městem stačila Žižkovákům k tomu, aby svého konkurenta z Letné opět odsunuli na druhé místo tabulky. Namále měla naopak další štika sezóny Liberec, a to dokonce proti beznadějně poslední Opavě, odsouzené k sestupu. Ještě koncem normální hrací doby byl stav nerozhodný 1:1. Hrdinové čtvrteční pohárové bitvy s francouzským Lyonem zachraňovali vítězství 2:1 až ve druhé minutě prodloužení. Jediným, kdo z kvarteta vedoucích týmů tabulky nezískal ani bod byli "klokani" z Vršovic. Bohemians totiž odjížděli z moravských Drnovic s porážkou 0:2. A ještě výsledky zbývajících utkání. Slavie-Teplice 3:0, Hradec Králové-Ostrava 1:3, Olomouc-Blšany 3:1, Jablonec-Brno 0:2.

Hokejová extraliga měla na pořadu předposlední 51. kolo základní části s těmito výsledky: Litvínov-Pardubice 6:3, Slavia-Kladno 3:0, České Budějovice- Vsetín 2:1, Vítkovice-Plzeň 3:6, Karlovy-Vary-Znojmo 3:4, Třinec-Havířov 1:2, Zlín-Sparta 4:2. I přes prohru je Sparta suverénně v čele tabulky s dvanácti bodovým náskokem před Pardubicemi. Naopak na konci tabulky je situace stále nejasná. Ani vítězství nad Pardubicemi ještě předposlední Litvínov nespasilo. Pokud se Severočeši chtějí vyhnout baráži, musí v úterý v posledním kole uhrát v Kladně alespoň bod. Jenže rovněž Kladnu, které je poslední, jde o všechno. Musí Litvínov porazit. Potom by obě mužstva měla stejný počet bodů, pro Kladno ale mluví lepší bilance ze vzájemných zápasů.