Ostrava se chystá na gigantické ME ve stolním tenisu

Foto ilustrativa: Kristýna Maková

Plných 24 let trvalo čekání českého stolního tenisu na pořádání vrcholné akce. Letošní mistrovství Evropy by ale fanouškům mělo dlouhý půst plně vynahradit. Od 11. do 19. září se v Ostravě představí všechny hvězdy kontinentální scény. Naposledy se v roce 1986 konal evropský šampionát v Praze a domácí Československo tehdy zásluhou Marie Hrachové a Jindřicha Panského vybojovalo zlato ve smíšené čtyřhře. Předseda organizačního výboru pro Ostravu Nikolas Endal doufá, že na letošním šampionátu bude česká výprava podobně úspěšná. Více se dozvíte z rozhovoru, který s ním pořídil Jan Hloch.

Rozhodlo o pořádání ME v Ostravě zázemí regionu, neboť Havířov i Frýdek Místek např. hráli i Ligu mistrů? Původně se totiž uvažovalo i o Karlových Varech či Praze.

"Prvotní záměr byl uspořádat ME v Praze. Jednou variantou byly i Karlovy Vary. Pak opravdu převážila jak jste řekl síla a podpora regionu. Ostrava je město sportu dlouhodobě a velké akce významně podporuje. Zdejší ČEZ Arena perfektně splňuje veškeré podmínky na technické zabezpečení ME, takže padlo rozhodnutí na ni."

Např. v Porubě by se hrát ME nemohlo, protože by kapacitně nestačila?

"Přesně tak. V porubské Sareze jsou obě plochy menší stejně jako divácká kapacita. Celé zázemí včetně tiskového centra by z logistického hlediska nebylo dostatečné."

Šampionát v rozpočtu spolkne 20 milionů korun. Svaz disponuje s roční částkou 14 milionů. Věděli jste o tomto problému, když jste kandidovali na pořádání ME?

"Náklady jsme si uměli spočítat. Když jsme se před čtyřmi roky přihlásili, tak byly ovšem úplně jiné podmínky. Ekonomická krize nám samozřejmě nenahrává, bez podpory města a dalších partnerů bychom ME vůbec nemohli uspořádat. Řeknu na rovinu, že rozpočet ještě není ze 100 % pokrytý, stále ještě s některými partnery intenzivně jednáme."

Ženy budou na ME obhajovat bronz ze soutěže družstev. Uspokojil by vás na ostravském šampionátu zisk jedné medaile?

"Samozřejmě bychom chtěli medailí co nejvíce, ale s jednou medailí bychom byli spokojení. Není pro ČR v posledních letech zvykem vozit ze šampionátů cenné kovy. Rádi bychom pochopitelně něco urvali i v soutěžích jednotlivců."

Startovat bude více než 600 účastníků z téměř 50 evropských zemí. Jak je logisticky složité dát vše dohromady, aby nevznikaly problémy?

"Je to složité. Už na tom intenzivně pracujeme od loňského léta. Jednotlivé úseky zajišťují odborníci se zkušenostmi i z jiných sportovních akcí. Tím, že jsme loni pořádali MEJ, tak máme zkušenosti, protože na tom šampionátu je ještě více účastníků i disciplín. Z tohoto pohledu jsme dobře připraveni. To není hlavní problém, pro nás je teď nejdůležitější dostatečná mediální prezentace ME"

Máte směrem k ME v Ostravě z něčeho obavy?

"Musíme ještě zajistit nějaké finanční prostředky. Pracuje na tom více lidí, takže věřím, že vše zvládneme. Jinak nic konkrétního. Ještě visí otazník nad tím, kolik přijde do haly lidí. Záleží na tom, jak budou čeští reprezentanti hrát. Pokud dobře, tak doufám, že spousta sportovních fanoušků si cestu do ostravské arény najde."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio