Olympijská šampionka Kůrková touží po klidu

Foto: ČTK

Už je to déle než týden, co v Pekingu zhasl oheň her 29. olympiády. Jen několik vyvolených se vracelo domů s medailemi na krku. Právě úspěšným českým olympionikům budou věnovány následující sportovní rubriky, které se zdaleka nebudou týkat pouze jednotlivých soutěží, ale spíše se zaměří na dny následující po životních závodech našich reprezentantů.

Kateřina Emmons Kůrková,  foto: ČTK
Symbolicky začneme premiérovou šampionkou OH v Pekingu - Kateřinou Emmons Kůrkovou. Česká střelkyně měla nejpřesnější mušku v úvodní disciplíně celé olympiády a tak jí zlatou medaili předával samotný prezident MOV Jacques Rogge. Poté už nabral na obrátkách mediální kolotoč, který se ne a ne zastavit. Spíše introvertní Katka není ze zvýšeného zájmu veřejnosti úplně odvázaná a nejvíce touží po klidu.

"Nejsem člověk, který potřebuje, aby mu lidé neustále připomínali, jak je skvělý a úžasný. Upřímně bych nejradši někam odjela, už na to nemyslela a spíše si odpočala. Samozřejmě vím, že to spousta lidí myslí dobře a já bych jim všem chtěla moc poděkovat za podporu."

Olympijské zlato i stříbro se nezískává každý den a tak na českou střelkyni čeká zasloužená odměna.

"Největší odměnou bude baráček, který si chceme postavit. Možná to bude trvat ještě rok, ale díky tomu, co jsme tam dokázali, tak si budeme moci splnit náš dlouholetý sen."

Jak se vlastně rodačce z Plzně v Americe žije?

"Žije se mi tam dobře. Amerika je velká země, samozřejmě není tak kulturně rozmanitá, jako např. Evropa. Je velký rozdíl mezi lidmi např. z New Yorku a od nás z Colorada. Mně se v Coloradu, kde máme malý pokojík, žije krásně a nemyslím si, že je velký problém si na život tam zvyknout."

Kateřina Emmons Kůrková s manželem,  foto: ČTK
Po svých medailových závodech se Katka převtělila do role televizní komentátorky. I další pekingské dny tak strávila na střelnici a vůbec nestačila zavítat na jiná sportoviště. Olympiádu si tak částečně užila až po návratu domů.

"Dívala jsem se na televizi doma, protože v apartmánu v Pekingu jsme tv neměli, takže jsme se na olympiádu dívali pouze, když jsme byli u známých na návštěvě. Doma jsem se dívala na finále různých sportů, takže jsem viděla např. stolní tenis, volejbal ad. Hrozně mě to baví a nebyl to jen jeden sport, ale celá řada."

Olympijský rok stál Kateřinu Emmons Kůrkovou hodně sil. I proto si naplánovala na příští sezónu závodní přestávku.

"Potřebuji hodně volna. Příprava i závody ze mě vytáhly obrovské množství energie, takže se potřebuji zase dobít a to chce čas. Proto chci realizovat to, na čem jsem se dohodla s trenérem, tedy že vynechám příští sezónu a budu se šetřit až na MS a ME v roce 2010. Chystám tedy dlouhou pauzu."

Naše úspěšná střelecká reprezentantka neví, jak dlouho bude ještě trvat její závodní kariéra. Každopádně její následující slova naznačují, že roční závodnická přestávka nesouvisí pouze s únavou z náročného tréninku.

"Konkrétní představu nemám, záleží jak dlouhá bude mateřská pauza, kterou brzy plánujeme. Pokud bychom uvažovali o Londýnu 2012, tak bude záležet na penězích, protože já samozřejmě děti nikam odkládat nebudu a chtěla bych jezdit s nimi. Proto by se nám s manželem sponzoři velice hodili."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio