Odplata za Moháč v Teplicích: Česko - Turecko 4:0

Zápas ČR a SRN, foto: ČTK

Čeští fotbalisté rozdrtili v přípravném zápase v Teplicích bronzové medailisty z loňského mistrovství světa, tým Turecka, a úspěšně si počínají také hokejisté na mistrovství světa ve Finsku.

Jan Koller  (vpravo),  foto: ČTK
Fotbalová odveta za bitvu u Moháče se po téměř pěti stech letech odehrála v předvečer Prvního máje na teplickém stadionu Na Stínadlech. Čeští fotbalisté si k přípravnému zápasu pozvali Turecko, které skončilo na loňském mistrovství světa na senzačním třetím místě. Zatímco Turci nastoupili téměř v ideální sestavě, české mužstvo se muselo obejít bez kapitána Pavla Nedvěda a defenzivního záložníka Tomáše Galáska. Začátek zápasu patřil jednoznačně našim reprezentantům: již ve 2. minutě skóroval Tomáš Rosický, o dvacet minut později jeho spoluhráč z Dortmundu Jan Koller a pak ještě Šmicer s Barošem - ve 38. minutě vedla Česká republika nad Tureckem 4:0. Ve druhém poločase již Turci lépe bránili a jejich prostřídané mužstvo se našemu - rovněž prostřídanému - hrou vyrovnalo.

Přesto nebyl turecký trenér Senol Gunes s výkonem svého týmu ani s konečným výsledkem 4:0 spokojen:

Karel Brückner,  foto: ČTK
"Chápali jsme tento zápas jako přátelský a přípravný. Ale bohužel již v prvním poločase jsme přišli o dva hráče, neboť šlo o velmi tvrdý zápas. Ani tento výsledek jsme samozřejmě nečekali. A zejména v prvním poločase jsme se dopustili mnoha chyb. Nemohli jsme se na zápas pořádně soustředit, náš soupeř byl velmi dobře motivovaný. Hlavně v první půli hráli agresivněji než při oficiálním utkání, české mužstvo je i tak dobré mužstvo a tím, že primárně hrálo agresivně, nás vymazalo ze hry. Díky brankám, které Češi vstřelili, zcela ovládli hru v první půli a my jsme bohužel své šance nevyužili, ztratili mnoho míčů v poli a v obraně jsme soupeři poskytli velký prostor. Vzhledem k tomu, že byl soupeř nesmírně kvalitní, naše chyby využil a vstřelil branky. Normálně nehrajeme tak jako dnes. Soupeři nicméně gratuluji k vynikajícímu výkonu. Kromě výsledku mě mrzí také to, že se nám vážně zranili dva hráči."

To Karel Bruckner, pro něhož to byl čtrnáctý neprohraný zápas v řadě, spokojenost neskrýval:

"Mám z utkání dobrý pocit, především z prvního poločasu. Mužstvo zkrátka vnímá informace, realizuje je. Jsem spokojený, protože první poločas byl plný ostré hry na hrotu, nekompromisní útočné fáze, kvalitní finální fáze a kvalitní byla i samotná dějová náplň. A ať už se na zápas díváme z pohledu efektivnosti, nebo z dalších pohledů, pak o prvním poločase můžeme hovořit jen v superlativech."

Čím podle Karla Brucknera Češi svého soupeře přehráli?

"Připravili jsme se na turecké mužstvo, viděli jsme jejich dvojzápas s Bulharskem a Itálií, jejich vynikající presinkovou hru ve středu pole. Právě středu pole jsme se vyhnuli, hráli jsme okamžitě na hroty a po stranách. Také jsme výborně bránili. Myslím, že tam bylo více pozitivních věcí než negativních. V tom termínu, kdy hráči dohrávají poslední ligová kola, se těžko sbírá motivace, ale jsme velice potěšen, že toto mužstvo takto reaguje. Hraje o prestiž mužstva, o prestiž fotbalu a o osobní prestiž. A to je na jeho výkonu vidět. A také jsem potěšen tím, že i sami hráči z toho mají dobrý pocit."

Obránce Sparty Zdeňka Grygery jsme se po zápase zeptal, jestli od bronzových medailistů z mistrovství světa nečekal přeci jen lepší výkon:

"Možná jsme je hned na začátku překvapili těmi kolmými přihrávkami za obranu a vlastně tím je porazili. Až ve druhém poločase se více zatáhli a dávali si na to větší pozor."

Turecký trenér si stěžoval na tempo, které čeští fotbalisté nasadili v přípravném zápase, strategií Karla Brucknera je hrát každý zápas naplno, což potvrzuje i Zdeněk Grygera:

"Začalo to tím přátelským zápasem ve Francii, do kterého jsme šli také naplno. Dnes už nejde rozlišovat, jde-li o kvalifikační nebo přátelské utkání. Když přijde patnáct tisíc lidí, tak musíte hrát naplno. Nejde se jen soustředit na kvalifikaci a přátelské zápasy vypouštět."


Slavomír Lener,  foto: ČTK
Výborně si zatím také vedou hokejoví reprezentanti na mistrovství světa ve Finsku. Nejdříve porazili vysoko 8:1 Rakousko, ale pak je čekalo domácí Finsko s hvězdami Selannem a Koivem. Naši hokejisté - už s nejlepším střelcem NHL Milanem Hejdukem v sestavě - Finy po výborném výkonu přehráli 2:1. Takto zápas hodnotil trenér české reprezentace Slavomír Lener:

"Kritickým bodem pro celkový výsledek nakonec byl fakt, že jsme za stavu 0:1 ubránili přesilovku ve třech a také další přesilovky pět na čtyři. Tam se to zlomilo, tam se Tomáš Vokoun chytil a chytili se i hráči, kteří byli určeni na oslabení, a tam se celé utkání zlomilo."

Mužstvo opět podržel brankář Tomáš Vokoun, který ale chválil i hru Finů:

Zápas ČR a SRN,  foto: ČTK
"Věděli jsme, že jsou Finové doma a že mají skvělý tým. Také to potvrzovali do poslední chvíle, hráli skvělý zápas. Podle mého názoru to bylo oboustranně výborné utkání, ale nakonec jsme byli šťastnější my, protože se nám podařilo dát druhý gól a tak zvítězit."

V dalších zápasech porazili hokejisté 5:2 Ukrajinu a 4:0 Německo. Těmito výhrami si zajistili postup do čtvrtfinále turnaje, v boji o první místo ve skupině je však ještě čekají dosud suverénní obhájci titulu, výběr Slovenska.