Nadějné zahájení tenisové sezóny

Foto: ČTK

Grandslamový titul ve čtyřhře mužů, semifinále v soutěži žen a čtvrtfinále v soutěži mužů - to je bilance českých tenistů na Australian Open v Melbourne. Je to hodně nebo málo? Odpověď není snadná, u Petry Kvitové mnozí doufali, že vyhraje, ale tentokrát se tak nestalo. Snad nejlepší odpovědí na tuto otázku je otázka další: Co by některé tenisové velmoci daly za takové výsledky? Proberme si tyto nesporné úspěchy trochu podrobněji.

Radek Štěpánek  (vlevo) a Leander Paes,  foto: ČTK
Začneme úspěchem třiatřicetiletého Radka Štěpánka, který poprvé v kariéře dosáhl na grandslamový titul. Častěji se o to snažil v singlu, který je přece jen hodnocen trochu výš, ale hrát čtyřhru na takové úrovni je také třeba umět. Zejména souhra partnerů je základním pilířem případného úspěchu, a tady si Radek Štěpánek s osmatřicetiletým Indem Leandrem Paesem zjevně "sedli". Herně i lidsky. Každý přinesl do páru jiné zkušenosti - Radek Štěpánek někdejšího osmého hráče dvouhry na světě a Leander Paes své deblové umění a přehled na síti. Oba plánují, že se letos vzájemně navštíví. Český hráč zavítá do Indie a naopak. "Je to součást našeho přátelství," konstatoval Radek Štěpánek.

V melbournském semifinále, hraném v Den Austrálie, porazili druhé nasazené Bělorusa Maxe Mirného a Kanaďana Daniela Nestora 2:6, 6:4, 6:4. Po prvním prohraném setu jim ale do zpěvu nebylo, vzpomínal Radek Štěpánek:

"Neměli jsme skoro šanci, ale já jsem mu říkal, že musíme vydržet, že prostě tu kvalitu máme, že naše šance přijde. Ještě nám tam přeletěla letadla, která nám dala pauzu, takže to vymyslela opravdu skvěle. Ta pauza nám pomohla, a pak jsme hráli opravdu neuvěřitelně."

Před finálovým zápasem český tenista prohlásil, že se pokusí vyzrát na nasazené jedničky, americké bratry Boba a Mika Bryanovy, kteří v Melbourne triumfovali pětkrát v posledních šesti letech:

"Určitě to bude nejtěžší úkol, ale my jdeme do toho zápasu tak, jak jsme šli do všech. Je to poslední utkání, tak do toho dáme všechno. Chceme tu větší trofej, půjdeme si to znovu užít a odevzdat maximum. Bratři Bryanovi mají za sebou neuvěřitelnou historii, hrají spolu od kolébky, ale je to jen zápas a rozhodovat bude, jak se kdo vyspíme, komu to jak sedne. Hráli jsme s nimi v Sydney, prohráli jsme dva tie-breaky, bylo to vždycky o jeden, dva míče. Víme více méně, co můžeme čekat a záleží, jak se nám to sejde."

Radek Štěpánek  (vlevo) a Leander Paes,  foto: ČTK
Podařilo se, pár Radek Štěpánek, Leander Paes zdolal bratry Bryanovy 7:6 a 6:2.

"Naprosto skvěle se doplňujeme, ať už herně nebo lidsky. Jsme na to stejně emočně, hrajeme tenis srdcem, strašně moc nás to baví. On řekl, že do toho dá celé srdce, aby vyhrál, a já mu řekl, že do toho dám to své. Je to prostě zápis do tenisové historie, který je nesmazatelný. Jsem na to grandslamové vítězství a na sebe hrdý," prohlásil Radek Štěpánek po finálovém utkání.

Leander Paes už hrál v Melbourne finále třikrát, naposledy loni, ale ani jednou se výhry nedočkal. Tímto titulem zkompletoval kariérní deblový grandslam. Ve sbírce už měl výhry v Paříži (1999, 2001, 2009), Wimbledonu (1999) a na US Open (2006, 2009). Radek Štěpánek je třetím českým tenistou, s kterým Leander Paes získal grandslamový titul. S Lukášem Dlouhým zvítězil v roce 2009 na Roland Garros a US Open, s Martinem Dammem vyhráli US Open v roce 2006.

Leander Paes je také hvězdou indického filmového plátna, a tak má možná z letošního finále v Melbourne námět pro bollywoodské režiséry. Radek Štěpánek to samozřejmě nemůže nechat jen tak:

"Vím, že natáčí a přemýšlejí, kde natáčet nějaké scény, tak ho tlačím k tomu, aby to bylo v Praze. Samozřejmě to si musí rozhodnout, jak potřebují, ale jelikož vím, jak ho v Indii mají rádi, za jakou je tam hvězdu, že má olympijskou medaili, takže se nedivím, že ho ten národ miluje."

Štěpánkův daviscupový parťák Tomáš Berdych došel až do čtvrtfinále, kde však narazil na světovou dvojku Rafaela Nadala. Přes čtyři hodiny sice Španělovi vzdoroval, vedl nad ním 1:0 na sety, nakonec ale ve čtyřech sadách padl. Předvedený výkon a závěrečné skóre 7:6, 6:7, 4:6 a 3:6 Tomáši Berdychovi ke spokojenosti nestačilo:

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
"To nestačí, to není dostatek na to, s čím člověk může být spokojený. Něco pozitivního si z toho zápasu vezmu až s odstupem času. Zahrál výborně, a to ho právem dnes dělá druhým hráče světa. Bylo to dneska kousek a fakt moc nechybělo."

Spokojený nebyl Tomáš Berdych už po osmifinálovém utkání se Španělem Nicolasem Almagrem. Před tímto zápasem na setkání s novináři, které mi zprostředkovala paní Ika de Dietrich,vedoucí české sekce australské rozhlasové stanice SBS, řekl, že se jedná o nevyzpytatelného hráče:

"U něj se fakt může stát, že mu něco přeletí přes nos a najednou je úplně jiný. Třeba loni v Cinncinati hrál výborně, ale když jsme hráli spolu, tak jsem se nestačil divit, když najednou střílel míče po všech čertech a nevypadal, že by se mu chtělo. To se také klidně může stát, ale určitě na to nespoléhám, půjdu do toho jak do každého jiného zápasu. Budu se snažit navázat na náš poslední zápas ze Cinncinati."

Tomáš Berdych díky pevným nervům v tie-breacích osmifinále zvládl a tenista porazil turnajovou desítku 4:6 a třikrát 7:6. Tomáš Berdych však po zápase soupeři nepodal ruku, na což někteří diváci reagovali nesouhlasným bučením. Španěl v dramatické koncovce trefil českého tenistu prudce do těla, přestože si mohl vybrat volnou část kurtu. Pak se za své gesto omluvil, ale Tomáš Berdych si za svým postojem stojí a tvrdí, že chyba je na obou stranách:

Petra Kvitová  (vlevo) a Maria Šarapovová,  foto: ČTK
"Když se na to budeme dívat fér, tak on udělal jednu chybu, já možná také, takže jsme na tom stejně, a tak to je. Určitě bych z toho nedělal žádnou vědu. Když to tady skončí a pojedeme pak někam na turnaj, tak když se uvidíme, není problém, abychom šli spolu trénovat. On byl ten první, který to odstartoval a tohle myslím do tenisu nepatří. Kdo tenis hrál ví, že každý míč se dá nějak řešit. To asi nebylo správné rozhodnutí, ale už je to za námi a vůbec bych se nad tím nepozastavoval dál."

Velké naděje mnozí vkládali do Petry Kvitové, která měla nejen šanci vyhrát další z grandslamových turnajů, ale zároveň se stát světovou jedničkou. Ani jedno se sice nepovedlo, ale jednadvacetiletá česká tenistka v žádném případě nezklamala. Hrála moderní, agresivní tenis a až semifinále ji nevyšlo podle představ. Prohrála se čtvrtou nasazenou Marií Šarapovovou z Ruska po boji 2:6, 6:3 a 4:6. Podle trenéra Davida Kotyzy měla Petra Kvitová v rozhodující sadě semifinále hodně šancí, a to, že je neproměnila, jí v závěru ublížilo:

Petra Kvitová,  foto: ČTK
"Myslím, že ke konci chtěla jít do toho, ale soupeřka byla vždycky proti a zahrála ještě lépe. Obzvlášť gamy za stavu 3:3 a 4:4 chtěla hrát, co do jen jde, ale Marie zahrála lepší míče. A pak za stavu 4:5 si potvrdila servis vždycky dobře, a v posledním gamu už nenašla síly to zvrátit. Byly pro ní frustrující ty tři gamy po sobě, kdy šance měla a neudělala je. Neměla sílu se s tím poprat a znovu to zlomit."

Kdo měl možnost tento zápas sledovat, viděl, že byla nervóznější než obvykle. Jen ve druhém setu skutečně hrála svou hru, zejména míče do protipohybu soupeřky byly účinné. Jak sama po zápase řekla, zřejmě chybělo více agresivity z její strany:

"Začátek byl z mé strany hodně nervózní, vůbec jsem nebyla připravená na to, že to bylo semifinále. Byla jsem opravdu nějaká ztuhlá a podepsalo se to na tom. Druhý set jsem se snažila to otočit a hrát svůj tenis, být odvážná, protože v prvním setu jsem byla celou dobu pod tlakem. Ve třetí sadě jsem měla několik šancí ji brejknout, ale ona bohužel zahrála dobře. Já jsem samozřejmě měla něco zahrát lépe, ale asi to o tom je, o těch šancích, kdo udělá větší body, a to byla dneska ona."

Nevadí, není všem dnům konec.

klíčové slovo:
spustit audio