Na pražské Štvanici nejlepší Robin Vik

Robin Vik, foto: ČTK

Robin Vik triumfoval na tenisovém Prague Open. Šestadvacetiletý rodák z Hradce Králové tak vyhrál nejvíce dotovaný turnaj své kariéry a potvrdil roli nasazené jedničky. I jeho finálový výkon proti krajanu Janu Hájkovi byl velkým příslibem před blížícím se Roland Garros.

Robin Vik,  foto: ČTK
Jaké to je, hrát finále proti reprezentačnímu kolegovi?

"Je to jiné, než hrát proti nějakému cizinci, ale já si myslím, že jsme si to oba i s diváky užili. Byl to pěkný tenis a jsem rád, že se mi povedlo zvítězit.

Byl jste první nasazený. Úloha favorita není zrovna dvakrát vděčná, jak to psychicky snášíte?

"Vůbec jsem si to nepřipouštěl. Ke každému zápasu jsem nastupoval, jako kdyby to byl normální zápas na jakémkoliv turnaji."

Přesto jste neměl jednoduchý los. Zažil jste několik těžkých okamžiků, kdy vám bylo v turnaji nejhůře?

"Dnes ze začátku prvního setu. Honza hrál výborně, já jsem vůbec nestíhal, ale říkal jsem si, musíš být trpělivý, on určitě udělá nějaké chyby a otočí se to. Nakonec to vyšlo."

Jak bude vypadat váš program před Paris, tedy následujících 14 dnů?

"Teď si dám týden volna, protože v Hamburgu jsem byl přihlášený do kvalifikace, ale ta už začala, takže to nešlo stihnout. Příští týden pojedu do Düsseldorfu na SP s Radkem Štěpánkem a Tomášem Berdychem a potom už Paris."

Jak moc bude pro vás Düsseldorf důležitou prověrkou?

"Je to skvělá příprava. Možná si zahraji nějaký double, ale single asi ne. Jsou tam však vynikající hráči a výborné tréninkové podmínky, takže se tam těším. Bude to fajn."

Jak moc důležité je pro vaši kariéru vítězství v tomto turnaji?

"Pro mě je největším dosavadním úspěchem semifinále na milionovém turnaji v Petrohradu, ale toto vítězství je jen kousek za tím. Je to velký úspěch a jsem strašně rád, že se mi to povedlo."

Jaký je rozdíl hrát před cizím publikem a před domácími fanoušky?

"Byl jsem strašně překvapený, jak moc mi tady lidé pomohli. Hlavně v zápase s Llodrou. I včera a dnes byla dobrá atmosféra a chtěl bych jim poděkovat."

Na české poměry máte neobvyklé jméno. Kdo ho vymyslel a jak to vůbec vzniklo?

"Já nevím, to rodiče. Nikdy jsem se jich na to neptal. Asi chtěli neobvyklé jméno, toto se jim líbilo a tak mi ho dali."

Sám jste s ním spokojený?

"Jo, já určitě. Tohle jsem nikdy neřešil."

Co Davis cup. Měl jste zažít premiéru, ale ta úplně nevydařila. V Maroku jsem vás potkával hodně bledého, jak moc vás tato situace mrzela?

"Samozřejmě mě to mrzelo. Onemocněl jsem tam, měl jsem 39,5 teploty, takže jsem ani nemohl vycházet z pokoje. Bylo mi to líto, že nemohu nastoupit a reprezentovat, ale doufám, že ještě nějakou dobu vydržím a příště už to vyjde."

Dá se z hlediska hodnotového žebříčku vážit davis cup s grandslamovými turnaji nebo turnaji masters?

"Je to úplně jiná disciplína, protože člověk hraje za vlast a ne za sebe. V grandslamech není taková zodpovědnost, jako v Davis cupu."

Jaké preferujete koníčky, čím se odreagujete?

"Nejraději mám videohry, což je takové napůl lenošení. Rád si také zahraji fotbal nebo se kouknu na hezký film, ale u tenisu člověk nemá moc času, protože to je samé cestování."

Sledujete některé sporty v tv?

Určitě se rád podívám na hokej, fotbal, basketbal - když je čas, tak vlastně cokoliv.

A tenisu už máte plné zuby nebo se např. podíváte na souboj Federera s Nadalem?

"Abych pravdu řek, tak člověk má toho tenisu tolik, že už nemá náladu dívat se v tv na tenis a raději se odreaguje jinými sporty."

Jste typ hráče, který sleduje hru svých soupeřů v dalším kole?

"To určitě ne, spíše tam pošlu trenéra, protože i to dívání unavuje. Já raději odpočívám a trenér mi potom řekne, co zhruba dělat."

Když srovnáte povrchy, na kterém se vám nejlépe hraje?

"Já mám nejradši asi beton."

A nejoblíbenější grandslam?

"Asi Austrálie."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio