Loňští lídři mezi outsidery

René Bolf, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Plná překvapení byla podzimní část prvoligové fotbalové sezóny 2010/2011. Na jedné straně mimořádně zdařila jízda Viktorie Plzeň, která ligovou tabulku vede, na straně druhé mizerná forma takových stálic, jako jsou ostravský Baník, pražská Slavia či Brno. Celky, které dříve bojovaly minimálně o účast v evropských pohárech, budou na jaře dělat všechno pro udržení v nejvyšší domácí soutěži.

Pavel Vrba,  foto: ČTK
Podzimní část letošní první fotbalové ligy postavila řadu zavedených věcí na hlavu. Dokládá to příklad Viktorie Plzeň. Dříve průměrný ligový klub, často se pohybující na hranici sestupu z nejvyšší domácí soutěže, se po příchodu trenéra Pavla Vrby proměnil jako po mávnutí kouzelným proutkem a usídlil se na prvních příčkách tabulky. Po 12. ligovém kole měla Viktoria na pražskou Spartu dvanáctibodový náskok a už se pomalu mohla chystat na mistrovské oslavy. Několik nevydařených utkání způsobilo, že slibný náskok se smrsknul na čtyři body. Nemusí však smutnit, jelikož jiné slavné kluby, jejichž ambice byly přes sezónou o hodně vyšší, jsou na tom mnohem hůř.

René Bolf,  foto: ČTK
Relativně nejlépe se zatím daří ostravskému Baníku, který zimuje na desátém místě tabulky. Solidně zajištěný celek se po loňském boji o titul problémů nejspíš ani nenadál. Trenér Miroslav Koubek však nedokázal udržet hráče i herní projev, a tým se propadal tabulkou. Kouč se proto musel s klubem rozloučit. Že to na jaře bude na ostravských Bazalech lepší, doufá jeho nástupce Karol Marko, který zřejmě hodlá tamní kabiny pořádně vyvětrat. Začal tím, že vyměnil kapitána mužstva. Po Martinu Lukešovi, Tomáši Markovi a Aleši Neuwirthovi si pásku lídra navlékl na ruku bývalý reprezentační stoper René Bolf.

"Na kapitána má výšku, má věk, má reprezentační starty, má to, co odehrál v Baníku, takže si myslím, že Renda by měl být kapitánem. Určitě ne Zeher ani Hušbauer. Prostě to tak je, je to takový symbol, Je to i jejich kapitánská zodpovědnost, protože oni musí Baník táhnout. Hušbauer, Šmejkal nebo Koukal ještě necítí to, co je Baník, musí se to nejprve naučit cítit tak, jak to cítí Renda, Luki a tito kluci. Takže proto," vysvětlil Českému rozhlasu trenér Karol Marko.

René Bolf si kapitánskou pásku navlékl znovu po šesti letech, kdy se o ni dělil s Radoslavem Látalem. Rozhodnutí trenéra ho potěšilo:

"Za prvé mě to překvapilo. Trenér mi to řekl večer před zápasem a mně to potěšilo. Samozřejmě být kapitánem v Baníku je nějaká zodpovědnost, ale já jsem se snažil takto působil, i když jsem nebyl kapitánem."

Karol Marko,  foto: ČTK
Trenér Karol Marko však dal René Bolfovi zásadní úkol - občas potlačil velmi mírnou povahu.

"Je pravda, že jsem možná až moc měkký, někteří mi to říkají," přiznal René Bolf.

Nový lodivod ostravských fotbalistů Karol Marko sází na individuální přístup ke svým svěřencům:

"S každým hráčem nebo se skupinou hráčů vždy hovořím tak, aby bylo mezi námi jasno, vždy se chovám férově. To je u mně prostě základ všeho. A za druhé, my jsme si to rozdebatovali. Sedli jsme si a udělali takovou malou besedu, na níž jsem ty věci vysvětlil. Každého hráče jsem vyslechl, chtěl jsem, aby mi řekl svůj názor na věc. Já nikdy neudělám něco z pozice síly, abych poškodil mužstvo, aby to bylo kontraproduktivní."

Baníku Ostrava nový trenér pozitivní obrat přinesl, pražské Slavii zatím nikoliv. Kádr fotbalistů Slavie projde během zimní přestávky řadou změn, definitivní složení kádru bude známo na začátku přípravy 3. ledna. Navíc je klub zadlužen. Nový trenér Michal Petrouš zatím moc bodů neposbíral. Zato tomu předchozímu, Karlu Jarolímovi, se v bratislavském Slovanu docela daří. V sedmi ligových kolech jednou vyhrál, pětkrát remizoval a jednou prohrál. Počiny svého otce bedlivě sleduje v německém Hamburku jeho nejmladší syn David:

"Párkrát už jsme se o tom bavili, ale zatím je to tam pro něj nové. Je to takové zvláštní, když se teď po víkendu dívám na výsledky slovenské ligy, což předtím nebylo. To ale patří k fotbalu. Slovan je velký klub, ale myslím si, že zatím česká liga má přece jen asi větší úroveň."

Osud pražské Slavie mu ale leží na srdci ještě více:

"Je to takové smutné pro mne, slávistu, to dění tam a výsledky. Doufám, že se z toho vyhrabou, že šance dostat se do poháru je momentálně asi největší přes český pohár, kde jsou ve čtvrtfinále. Tam mají šanci a bylo by to pro ně určitě dobré. Doufám, že na jaře nebudou hrát o záchranu, že se z toho trošku vyhrabou,"řekl David Jarolím.

Jak ostravskému Baníku, tak pražské Slavii snad může být útěchou, že na jaře budou bojovat nejhůře o únik z předposledního místa. Pokud by se na dno tabulky propadl někdo jiný než Ústí nad Labem, bylo by to ohromné překvapení. Nováček soutěže je po podzimu poslední se ziskem pouhých 12 bodů. Trenér Ústí Svatopluk Habanec váhá, zda důvodem je nízká efektivita útočníků, nebo hra obrany, která propustila nejvíce gólů - 37:

"Ono to bude asi spojené, protože branek jsme dostali opravdu hodně. Na druhou stranu mám rád výsledky 4:2, 4:3, ale samozřejmě musejí být výherní. Jestliže ale máme osm příležitostí ke vstřelení branky a dáme jednu, druhou z penalty, což jsme předvedli doma, a soupeř má pět šancí a dá tři branky, tak to hovoří o tom, že bychom se samozřejmě měli zaměřit na obě věci."

Své svěřence však trenér Habanec nezatracuje. Naopak, vidí v jejich hře i jistá pozitiva:

"Určitě. Sice mě těší - netěší to, že jsme v celkem hodně zápasech hráli líbivý fotbal, ale hraje se na body a ty body jsem nezískávali. Takže to bylo naši trhlinou, ale na druhou stranu musím říct, že těch bodů jsem mohli mít víc. Bylo reálné mít o pět bodů víc."

Zřejmě i proto Svatopluk Habanec z postu trenéra soudí, že změny v kádru jsou nevyhnutelné:

Svatopluk Habanec,  foto: ČTK
"Každopádně musí nastat výměna dovnitř, a tím pádem i ven. To musíme řešit intenzívně, to bude největší práce v zimní přípravě. Musíme si říct, jaké máme možnosti, jaké jsou podmínky, a aby ta záchrana opravdu stála za to, tak minimálně tři, čtyři hráče je potřeba přivést do kádru. Do základního kádru."

Severočeši sice předvádějí líbivou hru, ale chybí tomu propracovaná taktika, kvalitnější hráčský kádr, solidní stadion a v neposlední řadě podpora fandů. Bez těchto atributů se nejvyšší soutěž hrát nedá. Svatopluk Habanec však stojí pevně nohama na zemi a připouští, že hlavním úkolem ústeckého fotbalu v jarní části sezóny bude boj o záchranu v první lize:

"Určitě. My jsme na to mysleli už před soutěží, a teď se nám to ještě víc utvrdilo. A co se bude dít v Ústí, co se týče třeba stadionu, tak k tomu nejsem až tak kompetentní. Údajně se tam něco pohnulo, ale já se budu zajímat spíše o tu sportovní stránku, pokud budu ještě na té židli. Zatím náznaky nejsou absolutně žádné, protože toto mužstvo jsem si vypiplal jak ze záchrany v druhé lize, tak v postupu do první ligy. Necítím vůbec nic, ale je pravda, že jsem tady čtyři a půl roku a může vedení přemýšlet třeba jiným směrem."

klíčové slovo:
spustit audio