Liga skončila, zapomeňme!

0:00
/
0:00

Česká liga? Hnus! Jediné pozitivum soutěžního ročníku 2004/2005: už je po něm. Takto nelichotivě hodnotí v sobotu završenou nejvyšší domácí fotbalovou soutěž deník Sport. Ohlédnutí za první ligou přináší i dnešní sportovní rubrika, kterou připravil Josef Kubeczka.

Fotbalisté Sparty Praha  (vpředu zleva) Miroslav Matušovič,  kapitán Karel Poborský a Luděk Zelenka se radují z mistrovské trofeje a medailí,  foto: ČTK
Nudná, trapná, zmanipulovaná. To jsou v posledních měsících nejčastěji používané přívlastky na adresu nejvyšší fotbalové soutěže. Těžko soudit, které z nich a na kolik platí. Jedno je však jisté - samostatná česká fotbalová liga má ve své dvanáctileté historii za sebou nejpodivnější ročník. V sobotu skončila sezona, která byla na první pohled jako každá jiná: mistrovský pohár zná svého majitele v podobě pražské Sparty, s ligou se loučí Opava a České Budějovice. Rozdány jsou vstupenky do evropských pohárů - Sparta přímo do Ligy mistrů, druhá Slavia do jejího třetího předkola, třetí Teplice do druhého předkola Poháru UEFA a Olomouc, Liberec a Ostrava do Intertoto cupu. Pokud však Ostrava zdolá Slovácko ve finále Poháru Českomoravského fotbalového svazu, půjde do prvního kola Poháru UEFA a její místo v Intertoto cupu zaujme Příbram.

O druhém místě Slavie v konečné tabulce rozhodlo až sobotní poslední kolo první ligy. Pokud by Slavia zaváhala v Ostravě, předstihly by ji Teplice v případě výhry na Spartě. Slavia ale na ostravských Bazalech sedm let neprohrála a i tentokrát zvítězila 2:0. Trenérovi Karlu Jarolímovi se po závěrečném hvizdu rozhodčího výrazně ulevilo.

 Trenér SK Slavia Praha Karel Jarolím,  foto: ČTK
"Každopádně. Před posledním kolem je to vždy trošičku o psychice a při tom nabitém programu bylo důležité, abychom hráče dali dohromady i po fyzické stránce. Věděli jsme, že když toto utkání zvládneme, že se nemusíme ohlížet na ostatní mužstva. Podařilo se nám to. Pochopitelně jsem rád, ale byl to jenom jeden malý krůček k tomu, abychom pak udělali maximum pro to, abychom se už konečně na pátý pokus dostali do Ligy mistrů."

Slavia ale letos neměla snadnou sezónu. Potýkala se s finančními problémy, stále hraje na Strahově na pronajatém hříšti s atletickou dráhou, výkony mužstva byly velmi kolísavé, což vedlo k odvolání trenéra Josefa Csaplára a nástupu Karla Jarolíma. V závěru sezóny slavisté nestačili ani na "papírově" slabší mužstva. V čem to podle trenéra Jarolíma vězí, že jeho svěřenci neproměňují ani vyložené brankové situace?

"Především v tom, že když se hráč objeví v brankové situaci, tak ji musí řešit instinktivně. Je pro mně důležité, že to mužstvo si dokázalo vytvářet šance. Bohužel to, jak s nimi pak naloží, to je o klidu, psychice, sebevědomí. Na druhou stranu musím říct, že se ohromně zlepšila obranná činnost celého mužstva - ze čtyř zápasů venku jsme inkasovali jen jednou! Naši soupeři také vždy hráli o všechno, jejich motivace byla maximální. A nedokázali jsme se prosadit proto, že jsme vytvořené šance neproměnili."

Pavel Kuka,  foto: ČTK
A ještě jednou ke Slavii. S mužstvem, ale i s celou hráčskou kariérou se loučil Pavel Kuka, dlouholetá opora Pražanů a národní reprezentace.

"Já myslím, že si nemohl nic lepšího přát a Slavie pochopitelně také. Podařilo se nám dostat na druhé místo a o to je to loučení i pro samotného Pavla šťastnější. Myslím, že v nejbližší době budou probíhat jednání, jak to bude vypadat s jeho budoucností. S jeho zkušenostmi mu přeji, aby se dostal do výkonného výboru fotbalového svazu. Navíc je to odchovanec Slavie, prožil v ní 21 let, a tak by určitě našel své uplatnění i v nějaké roli ve Slavii."

Na uplynulý ročník budou chtít zapomenout asi všichni, neboť podle mnoha ukazatelů byl jednoznačně nejslabší. Na zápasy chodilo nejméně diváků, padalo nejméně gólů, k vidění byla neatraktivní hra a mistr byl znám už pět kol před koncem. Celou sezónou se táhly následky korupčního skandálu, do kterého se více či méně zapletlo několik klubů, funkcionáři i rozhodčí. Následky korupce byly jak morální, tak sportovní. Lize sebrala důvěryhodnost v očích veřejnosti, tři kluby přišly po skončení soutěže o body a nevyrovnanost výkonů hráčů v potrestaných klubech svědčí také o hlubších následcích.

Ve Slovácku, které po verdiktu disciplinární komise dohánělo dvanáctibodové manko, přišel po skandálu nový majitel a v průběhu sezony nečekaně odvolal trenéra Karla Jarolíma, přestože pod jeho taktovkou se tým zvedal. Přínos jeho nástupce Ladislava Molnára nebyl zřejmý: na jaře klub získal klub 22 bodů, stejně jako za Jarolíma.

"Zahajovat sezónu s minus dvanácti body bych nepřál ani největšímu nepříteli. Věděli jsme, že Valentové klub prodávají, že přijdou noví majitelé a přiznám se, že ze zákulisí byly hlasy, že jsme nasbírali málo bodů. A to, že jsme do toho nastupovali s handicapem minus 12 bodů, v podstatě jako by nikoho nezajímalo. Říkali, že hráči jsou profíci, že by se s tím měli vypořádat. Ten tlak byl od samého začátku obrovský. Odvolali mně údajně proto, že jsme měli mít o osm nebo devět bodů víc. Dál už bych se k tomu nechtěl vyjadřovat. Myslím ale, že se nám tam podařilo udělat kus dobré práce, ohlasy fanoušků byly pozitivní, rádi na fotbal chodili, říkali, že hrajeme celkem sympatický fotbal, na který se dá koukat, a to si myslím je to nejpodstatnější, protože pro lidi se to hraje."

Nejhůře se na lize podepsalo vyšetřování korupčních afér klubových funkcionářů a rozhodčích.

"Přiznám se, že nic příjemného to není. Jenom doufám v brzkou nápravu, protože vím, jak tento ročník probíhal. U nás to vyšetření proběhlo v podstatě během měsíce či měsíce a půl a okamžitě nám bylo odečteno 12 bodů. U ostatních klubů, které byly v podezření, to probíhalo celou sezónu a do poslední chvíle se nevědělo, jestli nebudou vráceny body Liberci. Já bych byl jenom rád, kdyby toto šetření už bylo u konce. Věřím tomu, že dobře dopadnou i volby vedení fotbalového svazu a určitě bych byl moc rád, kdyby ten kredit se fotbalu vrátil, protože je to jeden z nejpopulárnějších sportů, kdyby přestaly veškeré tyto spekulace,"říká Karel Jarolím.

O budoucnosti ligové soutěže by měl hodně napovědět výsledek červnové valné hromady fotbalového svazu.