Liberec má novou víceúčelovou halu

Liberecká multifunkční hala
0:00
/
0:00

Druhou největší a v tuto chvíli nejmodernější multifunkční halu v České republice mají v severočeském Liberci. Ještě sice nebyla slavnostně otevřená, ale už v ní proběhlo několik významných akcí, mimo jiné neúspěšný pokus českých tenistek probojovat se přes Italky do Světové skupiny Fed cupu. Na nedávné prezentaci haly byl Josef Kubeczka.

Jaroslav Mejstřík, ředitel společnosti, která libereckou halu provozuje, je na svěřený objekt právem pyšný. Hned mi také vysvětlil, proč?

"Je to jedna z těch hal evropského standardu. My jsme na začátku stavby haly skutečně konzultovali se všemi promotéry, televizemi tak, abychom, když spustíme provoz, nenarazili na problémy stejně jako některé jiné haly, i když je postaví podle svého nejlepšího vědomí. Pozvali jsme tedy všechny promotéry, a ti nám přesně ukázali, jak zvládnout logistiku, otáčení kamiónu na plochu, jak zvládnou pódia, úhly kamer, jak zvládnout to, aby kdokoliv, kdo bude u nás akci dělat, aby ji udělal rád a aby se neřeklo, že do Liberce žádná akce nepůjde, protože tam něco chybí nebo je něco špatně. Proto jsme logistice věnovali velkou péči a dnes mohu s čistým svědomím říct, že ta hala by neměla mít chybu."

Jak jste zvládli postavit tak krásnou halu za tak málo peněz? Něco málo přes půl miliardy korun není zrovna moc.

"Především jsme sjezdili celý svět, abychom poznali, kolik takové haly stojí a jak se provozují a pak jsme podle toho vytipovali velikost naší haly. Věděli jsme, že stavět v Liberci dvacetitisícovou halu by vůbec nemělo žádný smysl a že naprosto dostačující bude kapacita takřka devět tisíc, protože víme, kolik do bývalé svijanské areny, kterou jsme v Liberci měli, chodilo lidí, což bylo pět tisíc. Jelikož se ale nedala vytápět a nazvučit, přistoupili jsme k jiným krokům, obrátili jsme se na město, a to odsouhlasilo jako svou investici tuto arenu. Tím, jak jsme se ji věnovali, stála skutečně tolik peněz, kolik se uvádí. Ani o korunu víc."

Budete schopni naplnit tuto halu během celého roku?

"Určitě. Máme zkušenosti s tím, že na hokej, což byla jediná akce ve svijanské areně, chodilo pět tisíc lidí. Dnes podle prodeje permanentek a zájmu o novou halu víme, že budou akce z poloviny naplněné, ale také akce plné. Nebudeme se snažit získat akce, na něž by přišlo tisíc, patnáct set lidí. Na to máme v Liberci Kulturní dům."

Nová hala nese od závěru června název Tipsport arena. Ředitele sázkové kanceláře Tipsport, Vratislava Randy jsem se zeptal, co jej přimělo jít do projektu s libereckou halou?

"Určitě to, že to bude krásná multifunkční hala, v níž budou nejen sportovní zápasy, ale i bohatá kulturní nabídka. To má pro nás smysl, protože oslovíme trošku jinou klientelu než jsme doposud oslovovali. Nic takového jsme dosud neměli, nic se po nás nejmenovalo, a tak jsme se pokusili marketingově podívat i na tuto oblast. Myslíme si, že to bude velice úspěšný projekt. Je to prostě něco jiného a myslíme si, že to je trend běžný ve světě. Skutečně máme vyhodnoceno, že pojmenovat po sobě nějaký takto zajímavý objekt je marketingově velice zajímavé."

Je Liberecko oblast, která pro vaši sázkovou kancelář může být přínosem?

"Liberecko je velmi zajímavá oblast od začátku, kdy jsme tam vůbec otevírali první pobočky. Liberečáci jsou hraví lidé a je to pro nás region velice zajímavý. Myslím tedy, že je to velmi náležité, že jsme propůjčili jméno této hale."

Podílel se Tipsport na investicích do této areny?

"Ne. Na samotné investici jsme se nepodíleli, ale samozřejmě máme klasickou smlouvu, kde za užívání názvu platíme určitý obnos."

V Tipsport areně najdou dokonalé zázemí především extraligoví hokejisté libereckého celku Bílí Tygři. A co si od nové haly slibuje jejich kapitán Václav Novák?

"Slibujeme si každoroční účast v play off, to je základ úspěchu. A samozřejmě nezklamat diváky, to je nejdůležitější, aby si lidé chodili odpočinout na hokej do tak kvalitní a špičkové haly a pobavit se."

Nerozmazlí vás trošku podmínky, jaké budeme mít v nové areně?

"Já myslím, že ne, že naopak nás nabudí to, že se to budovalo pro nás, takové zázemí. Budeme se snažit nezklamat všechny okolo a dokázat, že ta hala byla potřeba a že si ji zasloužíme."

Zázemí tedy budete mít mnohem kvalitnější. Zkvalitňujete i sestavu?

"Manšaft máme samozřejmě kvalitní, ale základ celého našeho úspěchu v minulém roce - třetí místo v tabulce - je dobrá parta. Ta někdy udělá více než třeba čtyři kvalitní hráči. Když má člověk srdíčko a je dobrá parta, tak věříme tomu, že se úspěch vždy dostaví. A my tu partu máme v Liberci dobrou a budeme se snažit, aby byla pořád dobrá a kvalitní."

Nová liberecká hala sice ještě nebyla slavnostně otevřená (k tomu dojde 8. září), ale už se v ní konalo několik zajímavých akcí. Položen je také první led. A právě na něm se vedle extraligových libereckých hokejistů prohánějí také hlavní protagonisté nového desetidílného televizního seriálu z hokejového prostředí nazvaného "Poslední sezóna". Hlavní role pohasínající hokejové hvězdy, která se vrátila zářit doma, byla svěřena herci Martinu Dejdarovi. Ten z role nevypadl ani když jsem se ho zeptal, jak bylo v NHL?

"Bylo to fantastické, hrál jsem za Toronto Maple Leafs, bylo to bezvadné a byl jsem jedním z nejlepších hokejistů. Dokonce jsem získal nějaké ceny, tedy opravdu bomba!"

V této souvislosti se musím zeptat, jak jste na tom s bruslením?

"Čím dal, tím lépe. Trénuji poctivě a myslím, že se svého úkolu zhostím, jak nejlépe dovedu."

Jak dlouhou myslíte, že ještě na ledě vydržíte?

"Jako aktivní hráč? No, určitě hodně dlouho a možná teď ještě déle než jsem si vůbec myslel."

Tedy minimálně oněch deset dílů seriálu...

"No, to minimálně! Ale určitě chceme pokračovat, tak že možná to ještě díky tomu seriálu bude mít nějakou návaznost, nějaké další pokračování."

Dává Vám to už teď fyzicky zabrat?

"Velmi mi to dává fyzicky zabrat, ale také mi to velmi fyzicky prospívá."

Tak že jste nakonec i rád?

"Jsem velmi rád."

A co liberecká arena, líbí se Vám?

"U vzniku liberecké areny jsem skutečně od začátku, od poklepání na základní kámen, přes loňskou zatěžkávací zkoušku - den otevřených dveří, až k tomu otvíráku 8. září, který uvádím. Moc tomu držím palce, jsem rád, že něco takového bude a také jsem rád, že jsem se dostali do té nové areny právě s tímto seriálem."