Korbel vidí šanci na úspěch především v družstvech

Přesně za 100 dnů začne v Ostravě ME ve stolním tenisu. Hlavní českou hvězdou na něm bude Petr Korbel, který letošní sezónu zakončil stylově. S belgickým klubem Charleroi se probojoval až do finále Ligy mistrů. V následujícím rozhovoru jsem s ním probral nejen jeho ambice pro nadcházející ostravský šampionát.

Máte větší ambice v družstvech?

"Určitě. V mém věku, pokud se chci někam dostat v jednotlivcích, tak musím mít dobrý los. Pokud bych šel na Bolla, tak s ním sice hraji vyrovnané zápasy, ale vždy je prohraji. Každopádně musím být ve formě, ale pořád je na druhé straně soupeř. Často se mi stalo v kariéře, že jsem hrál totální koks, skoro nemohl trefit míček, ale soupeř se porazil sám. Nebo jsem odehrál životní zápasy proti Číňanům, kdy jsem se přiblížil svému maximu, jenomže jsem prohrál 3:4. Velkou roli hraje v klíčových momentech i štěstí."

Díváte se na los spíše z hlediska vzájemné bilance se soupeřem nebo řešíte, zda je sok formě a na kolikátém místě je v žebříčku?

"Vždycky se dívám na sebe. Když mám formu, hraji dobře a také se tak cítím, tak je mi jedno, kdo se proti mně postaví."

V Ostravě budete hrát v domácím prostředí a pokud se to povede vyjednat, tak byste mohli stále hrát na jednom stolu. Byla by to velká výhoda?

"Určitě to je výhoda a ne malá. Stále stejné prostředí, prostor, stůl - je to lepší, než lítat z jednoho rohu do druhého. Někde se stůl více leskne, někde je horší osvětlení - roky přibývají a já už na sobě cítím, že někdy hůře vidím. V Japonsku i Německu se to domácím hráčům rozhodně vyplatilo."

Můžete ještě vysvětlit laikům, jak se švindluje při lepení potahů na pálky? Zároveň - jste rád, že mezinárodní federace již má kvalitnější přístroje, které lépe tyto podvody mohou odhalit?

"Jo i ne. Je dobře, že ten přístroj existuje. Na druhé straně spousta hráčů má na zápas připraveno více raket. Před utkáním je vždy zveřejněna listina, kdo půjde na kontrolu a pokud se oni dozví, že na kontrolu nepůjdou, tak klidně vytáhnou neregulérní raketu. Bylo by daleko lepší, kdyby se žádný papír nevydával a až po utkání by se namátkově rakety hráčů zkontrolovaly. Pak by se těm podvodům rychle zamezilo."

Zmiňoval jste, že máte problémy s kolenem. Mohou ohrozit vaši účast na ME?

"Mohou, ale doufám, že neohrozí. Momentálně to vidím pozitivně. Chirurgický zákrok je až to poslední, pokud k tomu mohu nějak přispět určitými cvičeními a posilováním, tak je to jenom dobře. Zatím mohu hrát naplno pod injekcemi a prášky. Doufám, že bude koleno v pořádku. Musím se hlavně vyhýbat povrchům, jako jsou parkety nebo ještě hůře betonu. Na tom se v Belgii, kde působím, hraje často, ale já se tomu musím vyhnout. Preferuji především taraflex, který je ke kolenu daleko šetrnější."

Co budete považovat na ME za úspěch?

"Pokud bych odešel z haly s dobrým pocitem. Samozřejmě bych byl nejvíce rád, kdyby by nám to vyšlo v těch družstvech. Tam je parta, rád to hraji. V jednotlivcích je to těžké, tam by se muselo sejít hodně faktorů dohromady. Ale v družstvech cítím reálnou šanci. ME je u nás po 24 letech, já ho nikdy nemohl rád, což mě mrzí resp. jsem naštvaný, že našemu svazu to trvalo tak dlouho. Určitě vím, že je to můj poslední šampionát na půdě ČR. Jestli bude třešnička na dortu v podobě nějaké medaile, tak budu jenom rád. Ale budu spokojený i s tím, když se bude dařit a přijdou lidi. O to jde především, aby se stolní tenis opět dokázal trochu zviditelnit."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio