Kateřina Neumannová opět triumfovala ve Světovém poháru

Kateřina Neumannová (uprostřed), foto: ČTK

Česká lyžařka Kateřina Neumannová prokázala, že i na prahu své poslední sezóny bude útočit na nejvyšší příčky. Pádný důkaz předložila v sobotu ve švédském Gällivare, kde v závodu SP suverénně triumfovala na volné desítce. Více už v následujícím rozhovoru...

Kateřina Neumannová,  foto: ČTK
Jak těžké pro vás bylo to vítězství?

"Vítězství bylo relativně snadné, v závěru už jsem nemusela jet naplno, ale zhruba na 95%. Minulý měsíc trénink bolel, ale závod jsem odjela ve velké pohodě. Kéž by to tak bylo i dál."

V závěru už jste si tedy vítězství vychutnávala?

"Člověk se musí pořád koncentrovat, aby neudělal chybu, ale je to jiné, než když se do poslední chvíle bojuje o vteřiny. Z tohoto pohledu jsem mohla ušetřit síly a teprve podruhé v životě se mi stalo, že když jsem přijížděla do cíle, hlasatel oznámil - přivítejme vítězku."

Toto je vaše 8. vítězství z posledních 9-ti závodů na 10 km volnou technikou. Dá se říct, že jste na této trati prakticky neporazitelná?

"Prohrát může každý, i já na desítce. Samozřejmě se je to trať, která mi vyhovuje a když mám dobré lyže a jsem v pohodě, tak se mě poráží těžko. Každopádně se snažím zdržovat velkohubých vyhlášení, že jsem na desítce neporazitelná."

Na druhou Estonku Smigunovou jste měla velký (24 sec) náskok, na nejvážnější soupeřku v boji o celkové prvenství Norku Björgenovou ve SP ještě větší, cítila jste od soupeřek, že jsou zaskočeny?

"Občas někdo takto uletí. Určitě jejich gratulace byly s obdivem, ale já to nepřeceňuji, protože v dalším závodě to může být jinak. Přijdou daleko vyrovnanější závody, které budou o hodně těžší."

Neuvažovala jste, že byste nejezdila štafety a raději šetřila síly?

"Moc štafet už nás nečeká, na konci prosince asi nepojedeme a na MS mi přijde povinnost pomoct děvčatům, zvláště když momentálně vypadají ve formě. Je pravda, že bych síly ušetřila, ale že bych nejela štafetu na MS, o tom vůbec neuvažuji."

Zleva: Kristina Smigun,  Kateřina Neumannová a Marit Bjoergen,  foto: ČTK
V únoru vás čeká zmíněné MS v Japonsku. Je pro vás v letošní sezóně prvořadou akcí nebo je vzhledem k tomu, že už jste mistryní světa i olympijskou vítězkou pro vás prioritou SP?

"Pro letošní sezónu pro mě není MS takovým lákadlem, jako v dobách, kdy jsem titul ještě neměla. Rozhodně pro mě není prioritou, i když na druhou stranu se budu snažit tam jet co nejlépe, protože se tam jede bruslařská desítka. Je ale pravda, že se chci soustředit na celkové hodnocení SP, tedy objíždět více závodů a bojovat o prvenství."

Kdyby jste na misku vah položila OH, MS a SP, jak by to dopadlo?

"SP jsem ještě nikdy nevyhrála, nejlépe jsem byla druhá, takže se těžko srovnává. Vždy však pro mě stála nejvýše olympiáda, pak MS a až poté SP. Proto jsem ho občas odsouvala na druhou kolej, čímž jsem se možná v minulých letech připravila o možnost ho vyhrát, protože jsem ho nikdy neobjela celý."

Už jste své vítězství nějak oslavila?

"Žádná velká oslava to být nemohla, ale já mám ráda červené víno, takže jsem si se svými nejbližšími skleničku dala. Teď sedíme s ostatními reprezentanty na večeři v centru Gällivare, kluci byli třetí ve štafetě, takže to byl úspěšný víkend. Nicméně oslava je střízlivá, příští týden nás čekají další závody, tedy musíme trénovat, protože všechno směřuje k dalším závodům."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio