Emoce mocnější rozumu

0:00
/
0:00

Pražská fotbalová Slavia neměla v posledních měsících na růžích ustláno. Nejdříve se dostala do tak velkých finančních potíží, že tomuto letitému klubu hrozil zánik nebo pád z první do třetí ligy. Našel se naštěstí silný partner, který dluhy zaplatil, nicméně nutné odchody hráčů způsobily výkonnostní pád dříve pohárového celku. A jak už to tak v českém fotbalu bývá, propad ve výsledkové listině vedl k odvolání nepříliš úspěšného trenéra. Nahradil ho poněkud svérázný František Straka, který nikdy neskrýval své sparťanské srdce. A začaly další problémy.

František Straka
Třiapadesátiletý František Straka jako fotbalista začínal svou hráčskou kariéru v rodných Českých Budějovicích. V roce 1979 přestoupil do letenského fotbalového klubu Sparty Praha, kde působil dlouhých 9 let a odehrál 223 zápasů. Své první zahraniční angažmá nasměroval do Německa, konkrétně do Borussie Mönchengladbach. Zajímavá a plná zvratů je trenérská kariéra Františka Straky. Například v roce 2004 trénoval fotbalisty pražské Sparty, hrál s nimi evropské poháry, ale v prosinci toho roku byl najednou nahrazen trenérem Jaroslavem Hřebíkem. Jako trenér pak působil v Německu, Rakousku, na Krétě, v Japonsku či v Polsku. Na jaře 2009, poté co ve funkci trenéra české fotbalové reprezentace skončil Petr Rada, se o něm mluvilo jako o kandidátu na uvolněné místo. Expertní komise tehdejšího Českomoravského fotbalového svazu doporučila jeho výkonnému výboru jmenovat Dušana Uhrina staršího, ale výkonný výbor překvapivě jmenoval právě Františka Straku. Pro mnohé fanoušky a fotbalové experty to byl šok. František Straka však v reprezentaci odtrénoval jediné přátelské utkání s Maltou, načež mu vypršela smlouva a nové vedení svazu ji neprodloužilo.

František Straka je znám jako velmi dobrý motivátor, který dokáže hráče úplně zbláznit pro hru. Sám o sobě také říká, že má velké sparťanské srdce a rád by se zase vrátil na Letnou jako trenér. Přesto se od 3. října 2011 stal trenérem Slavie, největšího pražského rivala Sparty. Františkem Strakou mnohokrát deklarované sparťanské srdce velmi popudilo skalní fanoušky "sešívaných", tedy slavistů, kteří na různé způsoby protestují. První trénink pod vedením nového kouče bojkotovali. Na tribuně se objevil jediný:

"Já ho mám rád odjakživa, tak jsem se přišel kouknout hlavně na něj, protože tady bydlím kousek. Fandím taky Spartě, ale že bych byl nějaký kovaný, to ne. Myslím, že to bude zajímavé. Aby to nedopadlo jako tenkrát, když ho nahradil Hřebík ve Spartě,"řekl Českému rozhlasu Kamil Švob, který je ale spíše neutrálním fandou. Skalní chystají protesty proti novému kouči Františku Strakovi, který je i v očích velké části sparťanských fanoušků zrádcem. Ti slávističtí chtějí chodit na utkání v černém oblečení a následovat budou i další kroky, například zařazení postoje k trenérovi do tradiční děkovačky hráčům po zápase. "Nakonec jsme sáhli k mírným protestům. Na prostěradlo, na papír nebo na cokoliv každý, kdo nesouhlasí, napíše jasný vzkaz. Například 'Straka ven, Platil ven',"řekl šéf slávistické severní tribuny v Edenu Lukáš Vala, přezdívaný Strašák. "Do té doby, co bude Straka trenérem A-týmu, nebudeme vyvěšovat při zápasech slávistické vlajky, pouze tyto nesouhlasné transparenty. Na domácí zápasy nebudeme připravovat žádnou choreografii. Co si myslíme o Strakovi, bude zařazeno i do děkovačky. Bude tam o trenéru Strakovi zmínka," přiblížil Lukáš Vala. Bojkot utkání slávističtí příznivci nepřipravují, prý by neměl smysl. "Ozývaly se i ráznější hlasy, ale slávisti v tom názoru na Straku sami nejsou úplně jednotní. Bojkot absolutně nemá význam, některým lidem ve vedení by se naopak možná hodil," uvedl Lukáš Vala, podle něhož je vyloučené, že by "kotel" Františka Straku někdy v budoucnu mohl přijmout.

A co na to trenér František Straka?

"Co bych na tom asi mohl změnit? Nic! Vemte si Leonarda, který byl spjatý s AC Milán a nakonec šel trénovat do Interu. To je profesní záležitost. Já jsem tuhle nabídku dostal a vzal ji, protože pražská S se neodmítají. Já si toho moc vážím a udělám maximum pro to, abychom dostali Slavii tam, kam patří."

V mužstvu se chce trenér opřít o starší, zkušené hráče. Na prvním tréninku všem podal ruku a krátce pohovořil.

"Já myslím, že přesně takhle jsme to očekávali. Ničím nás nepřekvapil." "Když trénoval a hrál, tak asi byl sparťanem, s tím tu nabídku bral. Možná to bude mít trochu těžší, ale záleží na něm, jak se s tím vypořádá. My mu samozřejmě budeme muset pomoct,"řekli po prvním kontaktu s trenérem hráči Stanislav Vlček a Zbyněk Pospěch. Ani se nezdálo, že by jim sparťanská minulost Františka Straky nějak zvlášť vadila. Také zkušený obránce David Hubáček se nezdál být tímto faktem deprimován:

"Samozřejmě rivalita samozřejmě existuje, ale myslím, že už to není, co to bylo dřív. I když třeba derby Sparta - Slavia je stále velký zápas a každý ho chce vyhrát, tak dřív to možná bylo daleko horší."

Lukáš Jarolím
Kapitán Lukáš Jarolím se zase s úsměvem vyjádřil k narážce, že by si všichni slávisté měli pomalu zvykat na pochutinu, tatarský biftek, který František Straka svým svěřencům ve Spartě servíroval před derby se Slavií:

"Já mám svůj jídelníček, takže na tom moc měnit nebudu, ale tataráček asi nějaký proběhne."

František Straka je za posledních 20 let čtvrtým koučem, který bude trénovat oba pražské rivaly. Spartu i Slavii vedli v samostatné české lize Jaroslav Hřebík a Jozef Jarabinský, Vlastimil Petržela trénoval v Edenu krátce před rozpadem československé federace. V obou klubech působil také Josef Pešice, který ovšem na Letné nebyl hlavním koučem. K protestům fanoušků proti trenérovi Slavie řekl:

"Asi ten poprask je přiměřený, když si uvědomíme, že Franta Straka vždycky vystupoval jen ve vztahu ke Spartě a k čistě sparťanské ‚rase'. Čili trošku si to asi trochu zavinil sám, protože dnes to v profesionálním sportu chodí trošku jinak. Já jsem to měl lehčí, protože jsem hrával jak ve Spartě, tak ve Slavii dlouhou dobu."

František Straka má konkrétní představu o tom, co bude třeba ve Slavii udělat k všeobecné spokojenosti:

"Já udělám maximum pro to, abychom se dostali tam, kam Slavia patří, abychom se dostali do takových příček, kde budeme všichni spokojeni. Jsem tam pár dnů a budu potřebovat ještě několik dalších dnů, abych se přesně zorientoval v týmu, jakou má sílu, jakou má kvalitu, jaké jsou jeho možnosti. Myslím, že každý zná současnou situaci. Mějme pokoru, která spočívá v tom, že cíl musí být takový, abychom udělali první krok k dosažení pozice, jež nám patří. Ten další krok by měl přijít v zimě, abychom kádr zkvalitnili, abychom dali náboj k přilákání fanoušků. Tak, aby fanoušek byl spokojený, abychom my všichni byli spokojeni, abychom po konci sezony mohli říct: O.K. Franz, to je to, co jsme chtěli. Popovídejme si, jak by to mělo vypadat dál."

Nový slávistický trenér František Straka se před kamerami České televize obrátil i na fanoušky Sparty a Slavie:

"Já bych chtěl všechny sparťany poprosit, aby tento krok respektovali, poněvadž za těch sedm let, co jsem odešel ze Sparty, nebyl náznak, že bych se mohl vrátit zpátky. A dokonce bylo i něco řečeno, že Straka nepřichází v úvahu. A tak bych vás chtěl strašně moc poprosit o to, abyste respektovali tento krok, který je vyloženě profesní. Já jsem profík se vším všudy a tu profesní práci budu dělat na plné pecky. Momentálně jsem ve Slavii. O to samé bych chtěl poprosit i fanoušky Slavie, aby ten tým nezatracovali, aby mu byli naklonění v těchto těžkých situacích, poněvadž ten tým potřebuje vaší podporu. A viděl jsem, že jste schopni udělat krásnou, výbornou atmosféru na stadionu. To je přesně ono, co momentální situace potřebuje."

klíčové slovo:
spustit audio