Do Prahy míří velké atletické hvězdy

Ilustrační foto: Marco Cecchini, stock.XCHNG

Praha uvidí světová atletická esa. Ve čtvrtek 26. února přivítá vysočanská aréna podnik s příznačným názvem Mítink světových rekordmanů. Pořadatelé doufají, že se stane odrazovým můstkem k ještě blyštivějším atletickým kláním.

Sportovní manažer Mítinku světových rekordmanů Alfonz Juck prozradil, jak se zrodila myšlenka dostat atletické hvězdy na pražské nebe, respektive pod střechu vysočanské arény.

"Víte, že ČAS se ucházel o HME. Hala i základní předpoklady k tomu byly. Muselo se najít řešení, jak položit dráhu. Potom už nebylo daleko k mezinárodnímu mítinku, který je odrazovým můstkem k pořádání HME nebo HMS."

Kandidatura však může být podána nejdříve na rok 2014. Jak vidíte, že je reálné získat HME nebo HMS?

"Na šampionátech jsou stejné disciplíny, na HMS je o málo větší počet účastníků, takže to jsou téměř totožné akce. Hodně bude záležet, jak dopadne tento mítink a od toho se bude vše odvíjet. Záleží také na tom, jak se bude vyvíjet ekonomická situace v ČR i ve světě."

Ředitelem mítinku je trojnásobný olympijský vítěz a zároveň oštěpařský světový rekordman Jan Železný. Tentokrát však jeho slavné jméno ani nebylo k přilákání atletických šampionů třeba.

"Manažer se postaral tak dokonale, že jsem letos nemusel udělat prakticky nic. Jelenu Isinbajevovou jsme měli dohodnutou už dříve, ale do médií se to oznámilo později. Od začátku jsem věřil, že nebudou vážné problémy se zajištěním kvalitních atletů. Přivedli jsme to, co jsme byli schopní."

Jelena Isinbajevová,  foto: ČTK
A jaká největší světová i česká atletická esa tedy sportovní manažer Alfonz Juck do Prahy přilákal?

"Je to nejlepší současná světová atletka, tyčkařka Jelena Isinbajevová. Dále Keňanka Pamela Jelimová, olympijská vítězka a velký talent středních tratí a také výškařka Blanka Vlašičová. Ve vypsaných jedenácti disciplínách nabídneme nejlepší české atlety - dálkaře Novotného, překážkáře vobodu, výškařky a svůj poslední start před HME by měl absolvovat i Roman Šebrle."

Na programu bude jedenáct disciplín od sprintů přes vytrvalecké tratě až po technické disciplíny. Logicky bude chybět Železného milovaný oštěp, neboť ten by se do haly nevešel. Našly se i závodní sezóny, kdy to našeho oštěpařského šampiona mrzelo.

"Na jednu stranu mě to mrzelo, především v případě, kdy se mi nepovedla sezóna a já neměl šanci to v hale napravit. Na druhou stranu jsem se mohl v klidu připravovat na vrcholné letní soutěže, takže v lednu jsme tvrdě dřel na dvoufázových trénincích."

Organizátoři vyčlenili na mítink rovný milion dolarů. Investice by se jim měla vrátit i prostřednictvím vstupného, jelikož doufají, že hala bude beznadějně vyprodaná. Největší obavy paradoxně vzbuzovalo položení atletického povrchu, který přivezli v kamionech rozdělený na téměř 900 dílů. Byť se do vysočanské arény dráha málem nevlezla a na některých místech jí od tribun dělí sotva 2 cm, složitá logistická operace se nakonec podařila a Jan Železný si mohl oddechnout.

"Byl jsem rád, když jsem to viděl postavené. To byl základní kámen, i když to společnost garantuje. Teď dráha stojí a já budu nejšťastnější až ten závod skončí a v médiích se objeví zpráva, že to byl dobrý atletický mítink a diváci odešli spokojení. To pro mě bude skvělá tečka."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio