Co stojí za prohrou českých tenistů v DC a stagnací české házené?

Jiří Novák (vpravo) se raduje z vítězství nad Rafaelem Nadalem, foto: ČTK

Čeští tenisté o víkendu neuspěli v Davis Cupu proti Španělsku a čeká je baráž. Na přelomu ledna a února na mistrovství Evropy příliš neuspěli ani naši házenkáři. Tak to jsou hlavní témata následující sportovní rubriky. Herbert Brynda se zjišťoval, jak své vystoupení v reprezentaci hodnotí mladý tenista Tomáš Berdych a jak jedenácté místo v Evropě trenér národního mužstva házenkářů Rastislav Trtík.

Jiří Novák  (vpravo) se raduje z vítězství nad Rafaelem Nadalem,  foto: ČTK
První hrací den proti Španělsku se českým reprezentantům vydařil: po úvodních dvouhrách a čtyřhře vedli 2:1 na zápasy. Pak ale přišel moment, který zřejmě rozhodl o dalším vývoji zápasu. Česká jednička Jiří Novák - přes veškerou snahu fyzioterapeutů a realizačního týmu - nemohl kvůli zranění levého lýtka nastoupit ke své druhé dvouhře proti Lopezovi a místo něj nastoupil na kurt osmnáctiletý Tomáš Berdych, který proti výborně podávajícímu Španělovi neměl mnoho šancí a za dvě a čtvrt hodiny prohrál 3:1 na sety. V rozhodující dvouhře pak Radek Štěpánek podlehl 3:0 Nadalovi, a bylo rozhodnuto o postupujícím. Tomáše Berdycha jsem se zeptal, kdy se dověděl, že nastoupí za zraněného Nováka:

Tomáš Berdych prohrál s Felicianem Lopezem 4:6,  7:6,  3:6 a 2:6,  foto: ČTK
"Definitivní rozhodnutí jsme se dověděl přibližně hodinu, hodinu a půl před zápasem. Jirka to šel ráno zkusit, a když přišel s tím, že cítí silnou bolest v lýtku, tak se o něj ještě staral pan Kolář. Pak přišel s tím, že si na ty tři sety - nebo na víc - nevěří, že by to nevydržel, tak až tehdy jsem se dověděl, že nastoupím za Jirku. Ale už předešlý večer bylo známo, že existuje varianta, podle které bych ke druhém zápasu mohl nastoupit buď já nebo Radek Štěpánek. Takiže jsem s tím trochu počítal, ale ne za Jirku."

Pro mladého reprezentanta to byl teprve druhý reprezentační zápas, k prvnímu nastoupil loni v Thajsku. Hrát před domácím publikem na brněnském výstavišti však bylo podle Berdycha mnohem obtížnější než při daviscupové premiéře:

Jiří Novák,  foto: ČTK
"Na cizí publikum je člověk víceméně zvyklý, celý rok vlastně nehraje jinde než před cizím publikem, a je to úplně něco jiného, než když přijede sem domů a ti lidé neskutečně fandí a vytvářejí neskutečnou atmosféru. Ale zase je na člověka daleko větší tlak. Je to úplně něco jiného."

Pokud bouřlivé brněnské publikum hnalo české reprezentanty neúnavně dopředu, problém byl paradoxně v českých čárových rozhodčích. Ti měli - alespoň podle nehrajícího kapitána Cyrila Suka a předsedy tenisového svazu Iva Kaderky české tenisty několikrát výrazně poškodit.


Na konci ledna hostila čtyři slovinská města mistrovství Evropy házenkářů. V evropské konfrontaci skončili čeští reprezentanti na jedenáctém místě, když v základní skupině prohráli s Maďarskem a se Slovinskem a do dalších bojů postoupili na úkor Islandu jen díky lepšímu skóre. V dalších zápasech Češi nestačili na Německo a Srbsko a Černou Horu a o branku porazili Francii. Je pro trenéra mužstva Rastislav Trtíka 11. místo po čtyřech porážkách, jedné výhře a jedné remíze úspěch nebo neúspěch?

"Já se na to jednak dívám z toho pohledu, že pokud se nezíská medaile, tak je to neúspěch. To je první pohled. Ten druhý pohled je pohled trenéra, který na tom mistrovství byl, měl možnost si 'osahat' jednotlivé soupeře, viděl, v jaké formě a jak pracuje jeho tým. Po této stránce mohu být částečně spokojen. Hlavně z toho důvodu, že jsme se letos na mistrovství Evropy řádně kvalifikovali, což se nám před dvěma lety nepodařilo, a jednak jsme zůstali před soupeři, které jsme před dvěma lety na ME porazili a tato naše vítězství nás vynesla na osmé místo. Mám teď na mysli Polsko, Ukrajinu a Portugalsko. Tato mužstva na tomto mistrovství Evropy zůstala za námi, vypadla v základních skupinách a my se dostali před ně. Pokročili jsme o krůček v tom smyslu, že už dokážeme porazit renomované družstvo, jakým je třeba Francie, už dokážeme hrát vyrovnaný zápas se Slovinskem, už dokážeme hrát vyrovnaný zápas s Islandem. Jediní, kdo nás porazili jednoznačně, byli Němci. Ale musím říci, že německé družstvo má v posledních dvou letech výbornou sportovní formu a klobouk dolů i před tím, co předvedli teď na mistrovství Evropy."

Česká nebo československá házená patřila v 50. a 60. letech k nejlepším na světě, v 80. letech pak Dukla Praha sklízela v pohárech jeden úspěch za druhým. V čem vidí Rastislav Trtík - jinak trenér prvoligového Frýdku-Místku - příčinu stagnace české házené v posledních letech?

"Hlavní problém vidím v tom, že naši hráči nemají kontakt a možnost konfrontace svých výkonů s vyspělými evropskými a světovými družstvy. To je základní problém. Mám teď na mysli situaci, kdy my jako Frýdek-Místek vyhrajeme ligu, ale z ekonomických důvodů nemůžeme hrát Champions League. Mám na mysli to, že žádné z našich družstev za poslední tři roky nehraje žádné jiné evropské poháry. Dostali jsme se za jakousi čínskou zeď a bez této konfrontace budou hráčům chybět odpovídající zkušenosti a odpovídající přehled na hřišti v tak kritických chvílích jako to například bylo osm minut v utkání proti Maďarsku anebo obecně zkušenosti, které chybí na vrcholových evropských a světových šampionátech. V tom vidím základní problém. Ano, Dukla byla fenomenální, protože měla podmínky, hrála poháry, uspěla v nich, vždyť vyhrála PVP. Do tohoto družstva byli soustředěni nejlepší hráči, dalo se s nimi pracovat. V současné době tady tyto základní předpoklady pro to, aby byla reprezentace silná nejsou."