Čeští házenkáři budou na nadcházejícím ME bojovat o olympijskou naději

Foto: ČTK

Už jen hodiny dělí české házenkáře od důležitého vstupu do ME. Šampionát starého kontinentu bude od 17. do 27. ledna hostit Norsko. Kromě medailí půjde na severu Evropy i o důležitá místa pro kvalifikační skupiny, ve kterých se posléze rozhodne o účasti na letošních OH v Pekingu.

Foto: ČTK
Los evropského šampionátu nebyl českým reprezentantům zrovna nakloněn. Do skupiny, ze které do další fáze postoupí tři nejlepší celky, jim nadělil úřadující olympijské šampiony - Chorvaty, vícemistry světa z Polska a také nevyzpytatelné mužstvo Slovinska. Co o těchto soupeřích soudí reprezentační trenér Pavel Pauza.

"Teorie je něco jiného než praxe. Máme v hlavě, že bychom chtěli postoupit přes Slovince, ale rozhodne momentální forma. Samozřejmě porazit se dá každý soupeř, už jsme si dokázali, že umíme hrát vyrovnaně s kýmkoliv, ale ta skupina je opravdu těžká - jak Poláci, tak Chorvati jsou absolutní špička."

Pauza se rozhodl na každého soupeře aplikovat jiný styl hry.

"Poláci jsou velmi silní na postech spojek, u Chorvatska budeme muset sáhnout ke kombinované obraně, protože v jejich středu hraje Balič, což je hráč světových kvalit, který dokáže rozhodnout zápas. V klíčovém zápase se Slovinskem očekávám, že budeme praktikovat kolektivní pojetí."

A jaké má vlastně náš tým na šampionátu ambice?

"Skromně říkáme, že bychom rádi porazili evropský tým, což se nám na MS v Německu nepodařilo. ME je z mho hlediska ještě těžší, než MS, protože házenkářská špička je v Evropě. Půjdeme zápas od zápasu, chceme postoupit ze skupiny - záleží pochopitelně i na zdravotním stavu. Ale mužstvo na to, abychom uspěli, máme."

Filip Jícha  (vpravo) a Pavel Pauza,  foto: ČTK
Reprezentační kouč se bude spoléhat na osvědčené opory.

"Já jsem zastánce kolektivního projevu. amozřejmě na některé jednotlivce budou kladeny větší nároky, bude se od nich očekávat, že mužstvo potáhnou, což jsou oba brankáři, Filip Jícha, Honza Filip - všechno zkušení hráči. V obraně potom Dan Kubeš a uvidíme kdo k němu ještě naskočí."

Jak už bylo řečeno v samotném úvodu, na ME se také bude bojovat o OH v Pekingu. Nejen pro Pauzu je účast na nich velkým snem, ovšem popravdě řečeno reálné šance našeho kolektivu na postup nejsou zrovna velké.

"To je sen, který si chovám. Ta naděje není určitě velká, protože bychom se dostali pouze do kvalifikační skupiny, která bude nesmírně těžká. Ale to bychom museli na ME skončit kolem pátého místa, což by byl po letech pro naši házenou obrovský úspěch."

Loňský světový šampionát v Německu nasadil z hlediska atmosféry laťku hodně vysoko. V Norsku je ovšem házená také dostatečně populární, takže o diváckou návštěvnost Pauza obavy rozhodně nemá.

"Nečekám tak velké arény, jako v Německu. Ale i na severu Evropy je házená velmi populární. Určitě přijedou do orska v ojném počtu fanoušci ze Švédska, Dánska, takže zápasy severských celků budou podle mě vyprodané. Kolik přijde diváků na ostatní týmy nedokáži odhadnout, ale norská házená je na vzestupu, takže zájem diváků sice nebude tak velký jako v Německu, ale bude značný."

Pavel Pauza není žádným trenérským nováčkem, ovšem na lavičce českého výběru je v důležitých utkáních stále hodně nervózní.

"Když přijde rutinérství, tak to je začátek konce. Určitě jsem velmi nervózní, protože jsem ambiciózní a vedu ambiciózní mužstvo. Sport je dnes o jediném zápase, možná o pár vteřinách, ve kterých se rozhoduje o úspěchu a neúspěchu."

Projevuje se nervozita třeba i tím, že na šampionátech špatně spíte?

"Tam se moc nenaspíte. Po zápasech se dělají rozbory, potom hned příprava na další utkání. První dny jsou tak hektické, že se dostanete do postele někdy ve čtyři hodiny ráno a vstává se o půl osmé. Je to velmi náročné."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio