Český tenis na vítězné vlně

Tomáš Berdych, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Český tenis prožívá sezónu snů. Tomáš Berdych byl ve finále Wimbledonu a reprezentační výběry postoupily mezi elitní kvarteto jak ve Fed cupu tak i v Davisově poháru. Muži se navíc budou rvát o finále na půdě silného Srbska před téměř 20 tisíci diváky, kteří se vlezou do bělehradské sportovní arény. I o tom je následující rozhovor s prezidentem Českého tenisového svazu Ivem Kaderkou.

Na úvod se ještě vraťme ke čtvrtfinálovému zápasu v Chile, který naši tenisté zvládli naprosto skvěle a to přesto, že chyběli dva nejlepší Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Jan Hájek spolu s Ivem Minářem a ve čtyřhře s Lukášem Dlouhým soupeře doslova rozdrtili a dali mnohým tenisovým odborníkům pádnou odpověď na jejich pesimismus, že bez Berdycha a Štěpánka nemá český tenis šanci. Souhlasíte?

"Jsem přesvědčený o tom, že máme vynikající hráče i v záloze, která hrála v Chile. Kluci svými výkony nastavili zrcadlo kritikům, kteří hovořili o krizi českého tenisu a v podstatě všem ukázali co umí a postoupili mezi nejlepší 4 týmy světa."

Těší vás, že se naši tenisté o reprezentační triko rvou a pokud už se někdo omlouvá, tak ze zdravotních důvodů?

Ivo Kaderka,  foto: ČTK
"Mám z toho obrovskou radost. Kluci naplno využili možnost, kterou dostali a hlavně si řekli, že o daviscupové tričko budou bojovat s kolegy, kteří jsou před nimi a to je pozitivní pro celý český tenis. Všichni vidí, jakou obrovskou úroveň tento sport má a naši se v té obrovské konkurenci opět dostali mezi nejužší světovou špičku."

Sám jste zápas nesledoval na místě, nicméně tipoval jste u tv, že to bude takto hladká jízda?

"Já jsem věčný optimista. Věřil jsem, že kluci mohou v Chile uspět, ale že to bude tak velkým rozdílem a způsobem, to nemohl tušit nikdo."

Děsil vás stav kurtu, kdy ještě dva dny před zápasem vůbec nebylo jasné, zda se bude hrát a vo byste vzkázal ITF?

"Děsil jsem se z představy, že by se někdo zranil. Docent Kolář se postaral o to, aby se jim nic nestalo, ale ten kurt byl opravdu šílený. ITF by měla mít dopředu garanci, že se něco takového nemůže stát a pokud už k tomu dojde, tak by ten zápas měla nekompromisně skrečovat ve prospěch hostujícího týmu. Domácí federace má vždy dost času a prostředků, aby připravila důstojné prostředí."

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
Český tenis sbírá letos hodně úspěchů, ale v týmových soutěžích to nemá vůbec jednoduché. V Davisově poháru hrál všechna utkání venku a bude tomu tak i v zářijovém semifinále a případně ve finále. Jaké vidíte šance pro semifinále se Srbskem?

"Jsem znovu optimista, i když jedeme do pekla. V Bělehradě nás čeká bouřlivé prostředí, ale kdo chce být nejlepší, musí vyhrát i v pekle. Věřím, že taj jako loni, budeme hrát finále Davis cupu."

Očekáváte, že sestavy budou týden po posledním grandslamu, tedy US Open, nabité sestavy hvězdami - Novak Djokovič na srbské straně a moravské duo Berdych, Štěpánek v mužstvu Jaroslava Navrátila?

"Samozřejmě nikdo nemůže být dokonalý prognostik, je to ještě daleko. Doufám, že budou kluci zdraví a do Srbska pojedeme v nejsilnější sestavě."

Tomáš Berdych přináší našemu tenisu velké úspěchy nejen v Davisově poháru, ale i na grandslamových turnajích. Semifinále Roland Garros a finále Wimbledonu je toho nejlepším důkazem. K tomu Petra Kvitová byla také ve Wimbledonu mezi nejlepším kvartetem. Jak se díváte na aktuální stav českého tenisu, který je na vítězné vlně?

"To samozřejmě není náhoda, naši hráči se lepší rok od roku. Jejich vývoj je pozitivní, přestože spousta kritiků vyprávěla, že tady máme krizi - nemáme hráče, trenéry a funkcionáře. Já jsem byl proti těmto obludným a nesmyslným tvrzením vždy ve zdravé opozici. Teď ty výsledky jasně ukázaly, jak je na tom český tenis a pokud máme takové vynikající hráče a za nimi další, tak se nemusíme obávat o osud našeho tenisu - já se o něho určitě nebojím. Podívejte se na dlouhodobou statistiku Davis cupu, ve které jsme poprvé za 110 let existence tenisu na 2. místě za Španělskem, USA jsou až páté. Vloni jsme byli díky průřezu úspěchů od vítězství v Poháru národů juniorů přes semifinále Fed cupu až po finále Davisova poháru nejúspěšnější tenisovou federací světa. Myslím, že letos jsme k tomu také blízko. Obhájili jsme semifinále Fed cupu, budeme se rvát o finále Davis cupu, junioři sbírají grandslamové tituly, Tomáš Berdych byl ve finále Wimbledonu - to hovoří samo za sebe."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio