Český tenis marně vzpomíná na zlatá 80. a 90. léta

Radek Štěpánek, foto: ČTK

Českéme tenisu nevychází letošní sezóna podle představ. Dokladem toho jsou prestižní grandslamové turnaje, na kterých se ani jednou nedostal nikdo z našich mezi elitní kvarteto. Na skvělé výsledky Lendla, Mandlíkové, Novotné i Kordy se tak zatím nedaří navázat.

Petr Korda,  foto: ČTK
Je to přesně deset let, co naposledy zvedali čeští tenisté nad hlavu grandslamové trofeje. Petr Korda uspěl v australském Melbourne a Jana Novotná na londýnské trávě ve Wimbledonu. Od té doby na podobný úspěch marně čekáme, čehož si všiml i tenisový trenér a odborník v jedné osobě Zdeněk Žofka.

"Před lety jsme byli zvyklí, že se naši probojovávali do finále grandslamů. Z tohoto hlediska je to znatelný ústup ze slávy. Momentálně nemáme hráče, který by bojoval o některý grandslam. Česká tenisová škola měla ve světě obrovský zvuk, teď je to o hodně slabší."

Kde jsou příčiny?

Nicole Vaidišová na letošním Wimbledonu,  foto: ČTK
"Musíte mít štěstí, aby se vám hráči narodili. Pokud to všechno dobře pracuje, tak můžete mít pět hráčů do světové stovky a jednoho do desítky a potom záleží na mnoha okolnostech, aby se ten hráč někdy dostal do finále grandslamového turnaje."

Do obrovské krize se dostala v letošní sezóně 19 letá Nicole Vaidišová a ani čtvrfinálová účast ve Wimbledonu na tom nic nemění, protože je nutno poznamenat, že měla velké štěstí na los.

"Vtrhla do světa dospělých a začala hned vyhrávat. Mluvila o tom, že jí nezajíma nic jiného, než být 1. na světě a vyhrávat grandslamy. Působilo to na mě hodně americky, dávala najevo obrovské sebevědomí. Nejdřív to šlo jako po másle, ale v semifinále Roland Garros se to zaseklo, tam poprvé Nicole ukázala nervy a najednou se to celé zlomilo, vznikl blok a deklarované sebevědomí nyní neodpovídá výkonům na dvorci."

Radek Štěpánek po porážce Rogera Federera,  foto: ČTK
V poslední době stagnuje i hra Tomáše Berdycha. Tento stále nevybroušený tenisový diamant přibrzdilo zranění kotníku v utakání Davisova poháru v Moskvě. Od té doby se hledá a výsledky neodpovídají jeho obrovskému talentu. Nic na tom nemění ani jeho finálová účast ve švédském Bastadu.

"Tomáš Berdych je obrovský talent. Hráči, kteří proti němu šli hrát, měli obrovský respekt, když říkali, že jasně patří do první světové pětky. On ta očekávání však zatím nesplnil a vydobytý respekt trochu ztrácí. V některých zápasech má zvláštní přístup, kdy se jeho hra rozdrobí na kousky a on to není schopen dát zpět. Tomáš by měl vyhrávat i zápasy, kdy mu to úplně nejde."

Mírný vzestup naopak zaznamenal Radek Štěpánek. V letošní sezóně porazil 29letý rodák z Karviné dokonce světovou jedničku - Švýcara Rogera Federera, ovšem na turnajích velké čtyřky se mu stále nedaří prolomit své grandslamové prokletí.

"U Radka mě překvapuje, že v posledních letech ohromně vyrostl. Ale úplně opačně je tomu na grandslamech, kterým pochopitelně dává nejvyšší důraz, tak letos měl na Australian open na Spadeu vedení 2:0 na sety a servíroval do zápasu a ještě to prohrál. Ve Wimbledonu byl s Južným lepším hráčem, ale v kritický moment dal dvě dvojchyby a to samé se mu stalo při Roland arros. Nejvíce smutné na tom je, že servis je Radkův parádní úder."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio