Český snowboarding sčítá úspěchy

Foto: www.snowboarding.cz
0:00
/
0:00

Český snowboarding se slibně rozvíjí a získavá si stále více příznivců. Navíc časy nelítostného soupeření Asociace českého snowboardingu a úseku snowboardingu u Svazu lyžařů České republiky jsou nenávratně pryč. Podrobnosti má Lenka Jansová.

Závody v Česku neorganizuje Asociace českého snowboardingu: v různých českých lokalitách a střediscích existují snowparky, kde už mají s organizováním závodů zkušenosti. Asociace zajišťuje celorepublikovou propagaci a poskatuje ceny závodníkům. Série závodů má podle Martina Večerka z Asociace českého snowboardingu dvě úrovně: vyšší, národní, a nižší, lokální:

"Rozdíl v jednotlivých úrovních není v tom, že by na národní startovali jenom profesionálové a na lokálních závodech noví jezdci. V podstatě všechny závody jsou otevřené všem, rozdíl je určitě v cenách, na lokálních závodech poskytujeme dohromady jezdcům 10 tisíc a na národních 20 tisíc korun."

V České republice se zatím slovo profesionál v souvislosti se snowboardingem příliš neužívá. Při závodech se ale klade velký důraz na zlepšování jezdců. Podle Martina Večerky mají jezdci v takzvaných lokálních závodech možnost vyjet si účast v těch národních:

"Dva první z každé kategorie mají tu výhodu, že v dalším navazujícím národním závodě jsou nasazeni přímo do finále, což je zvýhodňuje a motivuje k tomu, aby postupovali výš a výš."

Na sjezdovkách jezdí běžně osmdesát devadesát procent lidí takzvaný freestyle. Je to ježdění na snowparcích, kde je každá překážka jiná a jezdec na ní může dělat spoustu variací. Freestyle je nejvýraznější světový snowboardový trend:

"Zvlášť u nás, kdy terény nedovolují velkou možnost například pro alpine snowboarding, kde jsou potřeba široké a dlouhé sjezdovky, aby se mohly organizovat závody. Navíc snowboardcross je dost nákladný, co se týče stavby tratě, takže freestyle u nás opravdu kvete, snowparky rostou všude možně. Je to na dobré cestě, a proto se chceme věnovat právě freestylu a vkládáme do něj naděje."

Martin Černík, v současnosti nejlepší český jezdec na snowboardu, který doufá v účast na zimní olympiádě v Turínu příští rok, pořádá každý rok nejprestižnější a divácky nejpřitažlivější závod v Česku. Podle Martina Večerky jde o každoroční slavnostní ukončení snowboardové sezony na českých horách:

"Jedná se o Big Air Contest za jeho podpory: Martin pozve zahraniční jezdce a jde v podstatě o největší závod na českém území. My teď stejně jako loni jednáme s organizátory a s Martinem o tom, aby nejlepší jezdci Českého poháru měli určité zvýhodnění právě v tomhle závodě, aby si mohli zajezdit a zazávodit společně s hvězdami z celého světa, které pozve Martin. To samozřejmě úroveň snowboardingu zvýší a motivaci jezdců také."

Podle Libora Votruby, prezidenta Asociace českého snowboardingu, počet členů asociace v Česku stále roste:

"V tuto chvíli jich máme asi 550 s tím, že se každý den hlásí dalších pět až deset členů do Asociace českého snowboardingu. To je pro nás určitě příznivá zpráva."

Asociace českého snowboardingu vstoupila jeko celek do Svazu českých lyžařů, tím se stala nejsilnějším klubem za Středočeský kraj, navíc jsou Češi členy Světové snowboardové federace:

"Tato Světová snowboardová federace má pod sebou asi 21 zemí a přibližně 60 000 jezdců. Nejsilnější zemí v této struktuře je Japonsko, které disponuje asi 25 000 jezdci. Česká republika je výraznou zemí v rámci této federace."


Foto: ČTK
Stoletá historie slavných fotbalových Bohemians se asi chýlí ke konci. Od založení fotbalového klubu AFK Vršovice, který znají od roku 1927 fanoušci pod názvem Bohemians, uplynulo sto let. Nejslavnější období prožili "klokani" v osmdesátých letech minulého století. V roce 1983 se radovali ze zatím jediného ligového titulu, v Poháru UEFA prošli až do semifinále. V současné době se tradiční klub topí v dluzích, nejspíš odstoupí z druhé ligy a asi se nevyhne konkurzu.

V lednu loňského roku se novým většinovým vlastníkem stal podnikatel Michal Vejsada poté, co vyhrál vleklý spor se Švarcem. Klubu pro neutěšenou finanční situaci hrozil konkurz. Během pár měsíců změnil Bohemians několikrát majitele. V prosinci loňského roku byly za neplnění závazků týmu odečteny tři body v druholigové tabulce.

Vedení zadluženého klubu dál hledá marně nového majitele, nesplácí dluhy hráčům a ti na protest nenastoupili k utkání Tipsport Cupu proti Mladé Boleslavi. Bohemians s největší pravděpodobností odstoupí z rozehrané druhé ligy.