Umění spolupráce na festivalu Jeden svět

Кинофестиваль «Один мир»

Dokumentární filmy o lidských právech, jejich tvůrci i protagonisté se opět po roce sjíždějí do Prahy. 6. března totiž začíná 19.ročník festivalu Jeden svět. Letos přináší několik novinek. Mezi nimi i novou sekci Česká soutěž.

Znělka Jednoho světa, ve které různí lidé společně stoupají na kopec, kde pak staví, řežou a stloukají dřevěný raketoplán, avizuje i hlavní letošní téma festivalu - umění spolupráce. I letos přispěli do programu čeští tvůrci a nově dostali i svou vlastní Českou soutěž. Více už dramaturg festivalu Ondřej Moravec.

"Když se podíváme na současný český dokumentární trh, tak je zde několik festivalů nebo ocenění, které nabízejí soutěže pro dokumentární filmy - Český lev, Ceny české filmové kritiky, festival v Jihlavě atd. My jsme si proto dlouhou dobu mysleli, že ´trh´ je poměrně saturovaný a není potřeba dávat další cenu pro české dokumentaristy. Pak jsme si ale uvědomili, že tady není nikdo, kdo by ty filmy hodnotil zvenčí. Právě proto jsme se rozhodli, že by bylo hezké udělat to tak, že by české dokumenty posuzovali zástupci zahraničních festivalů a poté byli motivováni dávat české filmy na svých festivalech. Proč jsme se ale rozhodli až teď? My jsme o tom velmi dlouho uvažovali, ale vždycky jsme došli k závěru, že nepřinášíme nic nového, až pak nás napadlo, že uděláme tuto přidanou hodnotu v podobě zahraniční poroty."

Jakou představu mají ti zahraniční porotci o českých dokumentech?

"O českém dokumentárním filmu mají celkem dobrou představu. Třeba porotkyně Emel Celebi, která vede festival v Turecku, tak tam loni uspořádala retrospektivu Heleny Třeštíkové. Ta velká jména dokumentární tvorby v Česku jistě znají. Myslím si ale, že aktuální produkci, nová jména a mladé tvůrce tolik neznají a my jim je chceme představit."

Můžete některé jmenovat?

'Do zbraně',  foto: Filmový festival Jeden svět
"Mám třeba velkou radost z toho, že uvedeme film Barbory Chalupové Do zbraně, který už byl k vidění na festivalu v Jihlavě. Je to krátký studentský film, ale je úžasně svěží, pojednává o problematice držení zbraní. Je to snímek na pomezí hraného a dokumentárního filmu. Několik mladých dívek se v něm vydává po stopě zbraní a snaží se je opatřit bez nějakého povolení. To je poměrně kontroverzní záležitost a ten film otevírá spoustu otázek. No, a když už jsme v této tématice, tak velice zajímavý je také film Adély Komrzý, je to také studentský film a pojednává o tendenci znovu zavádět do škol brannou výchovu. Ukazuje, jak tento systém není úplně promyšlený a jak se děti přesvědčují o tom, aby problematiku zbraní a ozbrojování vnímaly možná intenzivněji, než je potřeba."

Jaký očekáváte zájem o tuto sekci. Obecně o české filmy v kině stále zájem je...

"My doufáme, že i tím, že je zvýrazníme přes tu soutěž, tak zájem o ty filmy bude ještě větší. Věříme, že diváci si opět do kina na české dokumenty cestu najdou, obzvláště na ty, které uvedeme v české premiéře - např. Děti online nebo Epidemie svobody."

Takže se od 19. ročníku festivalu stane Česká soutěž pravidlem?

'Děti online',  foto: Filmový festival Jeden svět
"My v to doufáme. Ono je poměrně těžké najít každý rok nějaký reprezentativní výběr filmů s lidskoprávní tématikou. To je totiž také unikum, žádný jiný festival nevybírá české dokumenty s nějakým tematickým zaměřením.

Ale třeba předminulý rok byl na českou tvorbu tohoto typu chudý, myslím si, že bychom nevytvořili seznam filmů, za které bychom se postavili ve smyslu: toto jsou filmy, které chceme distribuovat pro zahraniční decisionmakery. Letos se to podařilo a doufáme, že se to bude dařit i další roky. Na to procent to předpovědět samozřejmě nejde, ale věříme, že se nám podaří Českou soutěž udržet."

A na závěr ještě několik čísel:

Festival Jeden svět letos navštíví 33 míst v Česku, výběr snímků se představí také v Bruselu. Program nabídne 121 dokumentů v 15 kategoriích, z toho některé ve světové premiéře, do Prahy přijede přes 120 zahraničních hostů a filmy zavedou diváky do 70 zemí.