Prestižní folklorní cenu FOSKAR získal za své Polepšené pěsničky i Ludvík Vaculík

Magdalena Múčková, foto: www.foskar.cz

V sobotu byly v brněnském Divadle Bolka Polívky uděleny ceny za nejlepší počiny v oblasti lidové hudby Foskar za rok 2006. Mezi laureáty jsou například spisovatel Ludvík Vaculík nebo osmdesátiletá lidová zpěvačka z Horňácka Anna Kománková.

"Foskar je prestižní ocenění za nejvýraznější projevy a počiny v aktivním folklorismu, a to v hudebním a tanečním,"

vysvětluje vedoucí celého projektu Magdalena Múčková ze Strážnice. Sama je proslulá lidová zpěvačka, cimbalistka a vedoucí folklorního souboru Danaj.

Pořadatelem udílení této ceny je Nadační fond Foskar a Národní ústav lidové kultury ve Strážnici. Jeho ředitel Jan Krist k tomu dodává:

"Podařilo se nám vytvořit tzv. Folklorní akademii. Ta má asi 170 členů, jsou to výrazní nositelé lidových tradic, vedoucí souborů, kapel, dětských kolektivů, prostě všichni ti, kteří se ve folklorním hnutí nějak angažují. A oni v těch asi čtrnácti kategoriích, ve kterých my to vyhlašujeme, nám v prvním kole pošlou své tipy."

Letošním vítězem v kategorii nejlepší folklorní nosič je spisovatel Ludvík Vaculík za svou knihu Polepšené pěsničky. Jako velký znalec valašského folkloru Vaculík celý život sbíral zpěvníky lidových písní a po svém si je "polepšoval". Píše jim nové sloky, upravuje a aktualizuje texty a některé ze svých polepšených pěsniček sám zazpíval na cédéčku, které je součástí knihy. Doprovázela ho přitom cimbálovka jeho dlouholetého přítele Jana Rokyty:

"Letos bylo těch udělovaných cen devět. Cenu získala osmdesátiletá zpěvačka z Javorníka na Horňácku paní Anna Kománková, která nám také krásným výkonem předvedla, že i v osmdesáti se dá krásně zpívat. Vokálním sborem se stal Mužský sbor z Kyjova, nejvýraznější muzikou se stala Muzika Stanislava Gabriela z Babic. Byla oceněna Daniela Stavělová za choreografii hudebně taneční fresky Český rok, kterou vytvořila na hudbu Jaroslava Krčka. Byla udělena také zvláštní cena jury, tu získal letos abrahám českých dudáků Josef Režný a do Síně slávy vstoupil nestor horňáckého zpěvu František Okénka."