Pražský výběr se chce vrátit s dvěma bubeníky a novou energií

Pražský Výběr, foto: prazskyvyber.com

Rocková skupina Pražský výběr se vrací na pódia v původní sestavě z dob své největší slávy se zpěvákem a klávesistou Michaelem Kocábem, kytaristou Michalem Pavlíčkem, baskytaristou Vilémem Čokem a dvěma bubeníky Klaudiem Kryšpínem a Jiřím Hrubešem. Šest let poté, co se původní kapela rozpadla, vydá se Pražský výběr opět na turné. Hudebníci nevylučují ani vznik nové desky. Duch starého Výběru prý žije dál. Více v rubrice Vilém Faltýnek.

Pražský výběr založil Michael Kocáb v roce 1976. Jako jazzrocková skupina existoval několik let a z tuto dnes zapomenutou fázi dokumentuje deska Žízeň. Současná sestava muzikantů ovlivněných soudobým rockem, tehdejší novou vlnou se pod hlavičkou Pražského výběru zformovala na začátku 80. let. Bubeník Jiří Hrubeš vzpomíná na Kocábovo pozvání:

"To bylo v Lucerně na nějakém jazzovém festivalu a Michael Kocáb mi řekl, jestli bych si s ním nezahrál, nebo možná mě zval do studia, tak něco. Ale říkám mu, jestli ví, co to znamená, protože Ale já jsem hrál celou dobu s Michalem Pavlíčkem. A on říkal, že to je jasné, že uděláme kapelu. Tak jsme se domluvili a udělali jsme kapelu. Tedy on kapelu měl, jmenovala se Pražský výběr, ale obsazení bylo... začali jsme jako Kocáb - Pavlíček - Hrubeš. A pak jsme vyměňovali basisty, až jsme došli na Ondřeje Soukupa a pak Viléma."

První rockové album se označuje jako Straka v hrsti podle slovenského filmu, ve kterém se písničky z desky objevily, a Pražský výběr ho natočil v roce 1982. Vyjít ale nemohlo, lidé znali písničky jako Na Václavském Václaváku, Pražákům je hej nebo Zubatá jen z koncertů. Od roku 1983 kapela nemohla vystupovat a bubeník Hrubeš se rozhodl odejít do Anglie.

"Tak my jsme měli zakázáno hrát, tak jsme rok zkoušeli a psali jsme nové písničky, ale pořád jsme nemohli hrát. Já jsem se živil ve studiu hraním jiných písniček, ale pak mě to přestalo bavit. Říkám, pojedu do světa. Protože to se už nedalo vydržet."

V cizině dodnes úspěšně pokračuje v hudební kariéře. Když se Pražský výběr v roce 1986 mohl opět pustit do práce, nastoupil na Hrubešovo místo Klaudius Kryšpín. Jak k tomu došlo?

Pražský výběr v roce 1985: Zleva Vilém Čok,  Michael Kocáb,  Klaudius Kryšpín a Michal Pavlíček
"Já byl skalní fanoušek Výběru a když ho zakázali, tak jsem postavil jeden z prvních revivalů vůbec. ta kapela se jmenovala Ropotamo, hrál v ní i brácha a objížděli jsme zábavové koncerty a měli jsme strašných lidí, protože skutečný Pražský výběr v té době neexistoval. No a na jeden z těch koncertů v Praze v Ječné ulici se přišel podívat i Kocáb. A já jsem v té době hlavně i imitoval Michaelův zpěv, já jsem v téhle partičce zpíval Kocába, protože mě to hrozně bavilo. Můžu klidně zanotovat, dodneška si to pamatuju..."

S Klaudiem Kryšpínem Pražský výběr natočil druhou, respektive třetí desku s názvem Výběr. V roce jejího vydání ale také Kryšpín emigroval. Pro změnu do Austrálie.

"Na to, že jsem do kapely rovnou naskočil, jsem měl vlastně ohromné štěstí, nakonec mi to ale jako štěstí nepřišlo. Pořád jsem chtěl dokázat víc. Hlavně jako bubeník jsem chtěl pokračovat, ale u nás jsem cítil, že jsem tak jako ušlápnutý. A tak jsem se najednou rozhodl, že bude nejlepší jít do světa na zkušenou, na tvrdo. A chtěl jsem jít hodně daleko, protože když už, tak už. A zvolil jsem Austrálii a teprve pak jsem zjistil, že je to opravdu hodně daleko. Cestování sem, když jsem pak létal na různé reunion, bylo o to složitější."

Michael Kocáb,  foto: Pražský výběr / Rock for People 2005
Michael Kocáb se za tehdejší situací ohlíží:

"Byla to legrace, oba dva emigrovali. Naštěstí ta druhá emigrace Klaudova byla potom převálcovaná sametovou revolucí, nástupem demokracie, a tím pádem se otevřela možnost pro návrat obou dvou. Kdyby to bývalo nebylo takhle, kdyby socialismus pokračoval dál, tak už fakt nevím, co bychom dělali. Tak bychom hledali zas třetího... s rizikem, že uteče..."

Po revoluci kapela vystupovala příležitostně, každý z muzikantů měl svoje další závazky doma nebo v zahraničí. Kvůli neshodám mezi dvěma hlavními postavami, Michaelem Kocábem a kytaristou Michalem Pavlíčkem, se skupina v roce 2006 rozpadla. V říjnu 2006 založil Kocáb novou skupinu nazvanou Pražský výběr II, která koncertovala do roku 2009. Letos byl oznámen reunion Pražského výběru. Na podzim, ve dnech výročí Sametové revoluce proběhne turné pěti koncertů s předstihem vychází také reedice remasterované desky Výběr z roku 1987.

Michal Pavlíček: "Stěžejní věc je, že jsme vymazali temné odstíny našich vztahů a že jsme se dohodli, že Výběr zrestaurujeme a pokusíme se mu vdechnout jiskru a nakopnout ho. Teď uvidíme na těch pěti koncertech, do jaké míry se nám to podaří, jak to bude pro nás pocitově uspokojivé, a samozřejmě bychom rádi udělali jako završení tohoto setkání po rozkolu nějakou desku."

Jak si představuje budoucnost Jiří Hrubeš?

Michal Pavlíček  (vlevo) a Michael Kocáb,  foto: Pražský výběr / Rock for People 2005
"Kluci mají naplánovaných 21 zkoušek, tak já myslím, že za pět zkoušek to budeme mít hotové a zbytek budeme psát nové album. zatím se nepíše. Dneska jsme měli první zkoušku a už vzniknul jeden název..."

A jak to vidí s novou deskou Michael Kocáb?

"Já bych s Výběrem nepokračoval, kdyby nešel dál. To by nemělo smysl. My už jsme se nahráli těch různých comabacků a retrospektiv habaděj, udělali jsme pár pěkných desek a je nutné udělat další."

Jiří Hrubeš prohlásil, že důležité je obnovit ducha starého Pražského výběru. Co je tím ale míněno? Je to spíš Výběr s Hrubešem nebo s Kryšpínem?

Kocáb: "To je těžké, pro mě je starý Výběr Hrubeš, ale i Kryšpín. Protože s Jirkou jsme zažili to původní období, které bylo asi nejsilnější, to přiznávám, ale s Klaodou jsme pak prožili většinu svého hudebního života. takže duch starého Výběru jsou oba dva ti kluci a jak do do budoucna bude, jestli se o ty party podělí, nebo jestli budou hrát ve dvou, to je ještě písnička budoucnosti, ale s oběma počítáme."

Kryšpín: "Dneska jsme měli první zkoušku a od začátku je sranda, taková ta výběrovská sranda, kdy Vilém má svoje hlášky, Pavlíček se směje tím způsobem, jak se směje, Kocábisko má ty svoje klasický... prostě se známe přes čtvrt století a to je prostě nezaměnitelné a to je ten duch toho Výběru. Pro posluchače je to myslím spojené s dobou a je to taková ta ulítlost Výběru..."

Hrubeš: "To musí mít současnou energii. Protože jsme prošli určitým kotlem, každý samozřejmě jinak, tak to bude mít novou energii. Ale musí to řezat. Proto máme tak hodně zkoušek..."