Pražský Smíchov ožil Nocí literatury

noc_literatury_2012.jpg

Netradiční místa pražského Smíchova hostila už šestý ročník literárního happeningu Noc literatury. Pořádající organizace Česká centra pozvala známé herce k předčítání z nových překladů současné evropské literatury. Kromě Prahy a letos poprvé i Kutné Hory se četlo v dalších 21 městech Evropy.

Noc literatury přilákala na Smíchov tisíce návštěvníků, kteří si do pozdních nočních hodin mohli poslechnout úryvky z nově přeložených knih evropských spisovatelů. Zazněly také ukázky z románů dvou nositelů Nobelovy ceny - Keltův sen španělského spisovatele Maria Vargase Llosy a Kain portugalského autora Josého Saramaga. Happening Noc literatury přibližuje Michael W. Pospíšil, generální ředitel pořádající agentury Česká Centra:

„Je to projekt, který je založen na několika pilířích. Jedním z nich je uvádění nových českých překladů evropské literatury. Tím druhým pilířem je pokaždé objevovat nějaká nová místa v Praze, a tím třetím pilířem je to, že ty ukázky z těchto nových českých překladů jsou čteny předními českými herci."

Z knihy Holubi vzlétají od švýcarsko-srbské autorky Melindy Nadj Abonji předčítala herečka Bára Hrzánová. V přeplněné místnosti coworkingového centra HUB jí naslouchaly desítky nadšených posluchačů. Po skončení dvacetiminutového úryvku jsem se Báry Hrzánové zeptala na její vztah k tomuto happeningu.

„Tohle je můj první ročník, já takhle vystupuji poprvé, a je to moc hezké. Ale jsem trošku vyděšená, protože těch lidí je tolik. Já myslela, že to třeba nebudu číst pět hodin, ale vypadá to, že opravdu budu. A nevím, jak to vydržím. To jsem ještě v životě pět hodin ani v rádiu nečetla. Když natáčím nebo dělám cédéčko, knížku, tak čtyři hodiny učtu. Ale s větší pauzou. Vzhledem k tomu, že ti lidé jsou tak pěkní, tak to možná vydržím, když pánbůh dá."

Foglarova věž VRV na Písečném ostrově,  foto: Noc literatury
Kromě kouzla literatury posluchače lákala i atraktivní nebo běžně nepřístupná místa pražského Smíchova. Milovníkům literatury otevřely své prostory třeba Foglarova věž na Písečném ostrově, Tiskárna Libertas, Francouzské Lyceum nebo letohrádek Portheimka. O výběru lokalit hovoří ředitel Českých center Michael W. Pospíšil:

„To je otázka inspirace, dohody, taky otázka jaké překlady se sejdou. My se snažíme vždycky přiblížit obsah knihy tomu místu. Začali jsme s částmi Prahy velice známými, jako je Staré Město, Malá Strana a podobně, a postupně vycházíme i do částí ne už tolik známých. A myslím si, že v tom je právě síla tohoto projektu, protože mnohdy i rodilým Pražanům odhalí celou řadu neskutečně zajímavých míst, okolo kterých třeba i chodí a ani nevědí, že to tam je."

Jedním z patnácti míst literárního čtení byl Palác Křižík, místo, kde se historické detaily snoubí s technickým zázemím budoucnosti. Nejmodernější budovu s plně integrovaným centrálním systémem proměnil v literární stánek herec Miroslav Táborský. Narozdíl od herečky Hrzánové se Miroslav Táborský Noci literatury účastní pravidelně, a do projektu dokonce zapojil i vlastní rodinu.

„Je to taková zvláštní disciplína, desetkrát za večer přečíst odhadem tak dvanáctiminutový úryvek z knížky. Ale mně se to hrozně líbí, protože je to taková akce, která je vždycky soustředěná do nějaké části Prahy. Je to kombinace toho, že lidé přijdou, poslechnou si, seznámí se s nějakými zajímavými evropskými knížkami a zároveň se seznámí s některými místy té části Prahy, ve kterých dosud nebyli a nemohli být. Moje rodina už si na to taky zvykla, taky chodí a objevuje a hrozně si to pochvaluje. Ve výsledku to vedlo k tomu, že můj mladší syn si některé knížky koupil, že to, co slyšel, že si chce přečíst. To myslím, velmi dobře plní svůj účel."

Z dalších českých herců předčítali paralelně v půlhodinových intervalech například také Jan Budař, Jiří Ornest, Matěj a Kryštof Hádkovi, Jan Kačer nebo Daniela Kolářová. Oslava evropské literatury se konala v předvečer největšího knižního veletrhu v zemi - Svět knihy. Pokračuje ředitelka Českého centra Praha Jolana Součková:

Jolana Součková
„Je to taková praktičtější ukázka, protože přeci jenom na tom veletrhu jsou spíše autogramiády nebo představení autora krátkým způsobem. Tam se to valí daleko více, ale tady máme celý večer na to, aby si lidé vychutnali knihu toho autora, mohli si ji poslouchat a střídat a říkat si o tom své dojmy a zážitky. Je to taková celoevropská pocta současné literatuře. Jak vidím, na všech místech je tolik lidí, že mně to moc těší, jak velký je zájem o knihu."

Nápad popularizace literatury veřejným předčítáním vznikl před sedmi lety v Praze a dále se rozšířil do dalších evropských měst. Souběžně s Prahou se letos četlo mimo jiné v Madridu, Londýně, Bratislavě a ve Vídni.

Autor: Olga Mullen
klíčové slovo:
spustit audio