Poštovní muzeum připomíná dílo Václava Hollara na známkách

Foto: Martina Schneibergová

Po otci Čech, po matce Němec a životem Evropan. Václav Hollar se narodil před 410 lety v Praze, prožil v ní ale jen dvě desetiletí. Celý svůj další život strávil v cizině. Hollarovo dílo teď připomíná výstava v Poštovním muzeu. Ukazuje známky nebo pamětní listy, které se jím inspirovaly.

Dobrá kočka,  která nemlsá,  foto: Martina Schneibergová
Dobrá kočka, která nemlsá. Asi nejznámější z grafických listů Václava Hollara. Muže, jehož dílo je dodnes velmi známé, setkat se s ním lidé mohli třeba i na poštovních známkách, říká kurátorka výstavy Adéla Hončová.

"Máme rok 2017 a ty sedmičkové konce letopočtů jsou s osobností Václava Hollara velice úzce spojené. Rozhodli jsme se tedy uspořádat tuto výstavu, která není pouze o díle Václava Hollara, ale je spojená se známkovou tvorbou, a to především se třemi významnými rytci. Tím nejvýznamnějším z nich je Bedřich Housa, který se tomu hollarovskému tématu na známkách věnoval nejvíce."

Ostatně Housova známková tvorba byla před několika lety k vidění v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě a nechyběla na ní ani zobrazení díla Václava Hollara. Jeho tvorbu na známky přenesl i Jiří Švengsbír a Jindra Schmidt.

Města, bajky i móda

Hollarovy rytiny jsou totiž podle Adély Hončové velmi vděčné a najdeme na nich různé náměty.

Ezopovy bajky s ilustracemi od Václava Hollara,  foto: Martina Schneibergová
"Václav Hollar ve své tvorbě obsáhnul mnoho témat od portrétů, velice oblíbených zátiší a vedut, tedy pohledů na významná evropská města například Londýn nebo Prahu, přes studie dobové módy, které byly velice oblíbené. To skýtá mnoho možností a známky a přítisky na dopisnice jsou pak velmi zajímavé. Zároveň je to určitá klasika a vzdání pocty Václavu Hollarovi."

Významnou částí Hollarova díla byly ilustrace. Známé jsou třeba ty k Ezopovým bajkám a i ony jsou na výstavě k vidění.

"Konkrétně tyto vydal John Ogilby, na druhém vydání se potom podílel Václav Hollar svými autorskými ilustracemi. Jsou to lepty a vytvořil jich 59. Bajka o Lvu a myši vypráví i o tom, jak se vyplatí být laskavý, protože ačkoliv se myš lvovi zdála jako zcela neprospěšná, tak se později ukázalo, že mu zachránila život. Tady vidíme, jak návrh na tu známku podle Hollara, tak pak i liniovou rozkresbu, výsledné známky a i pamětní listy. Tento pamětní list byl vydán k výročí Poštovního muzea."

Na výstavě Václav Hollar: rytiny a známky nechybí ani připomínky doby, v níž umělec žil a tvořil. Tragické období třicetileté války, ve které ale, jak je vidět, múzy tak úplně nemlčely, připomíná móda i zbraně. Výstavu si můžete prohlédnout do 1.října.