Písničky, na kterých Češi vyrostli

Šíleně smutná princezna, foto: ČT

S jistotou můžeme tvrdit, že písničky, které dnes uslyšíte, zná z dětství každý Čech. Filmové pohádky totiž viděl každý, a to ne jen jednou a melodie z těchto filmů si bude pamatovat do konce života…

Šíleně smutná princezna,  foto: ČT
Česká kinematografie tradičně věnuje velkou pozornost filmovým pohádkám a vůbec filmům pro děti. Některé z těchto filmů dosáhly i mezinárodního úspěchu, české Tři oříšky pro Popelku jsou doslova povinnou součástí vánočního televizního vysílání v řadě evropských zemí. O tom, že melodie pro děti se v Česku nikdy nepovažovali za druhořadý produkt, svědčí to, že mnohé z nich nazpívaly největší hvězdy. Například samotného Karla Gotta uslyšíte i v Třech oříškách pro Popelku i v Příbězích z mechu a kapradí.

Nejznámějším pohádkovým muzikálem je asi Šíleně smutná princezna z roku 1968. Ne náhodou byli do hlavních rolí obsazení dva velmi populární zpěváci, Helena Vondráčková a Václav Neckář. Na tuto tradici navázal mnohem později Tomáš Klus, který byl jako idol mladé generace obsazen do jedné z hlavních rolí filmové pohádky Tři bratři, a samozřejmě si ve filmu také zazpíval.

Autor: Libor Kukal
klíčové slovo:
spustit audio