Na Jiráskově Hronově se představí soubory z Česka i zahraničí

Foto: Český rozhlas - Radio Praha

Ve východočeském Hronově letos proběhne už 85. festival amatérského divadla. Na Jiráskův Hronov vás pozve kulturní rubrika.

Jiráskovo divadlo v Hronově je hlavní scénou festivalu,  foto: Český rozhlas - Radio Praha
Na začátku srpna se Hronov stává místem setkání amatérských souborů ze všech koutů republiky a jejich diváků. A jak dodává starostka Hronova Hana Nedvědová, pro město jde o velkou událost:

"85. Jiráskův Hronov v kontinuitě, to znamená v nepřetržitém trvání, je pro naše město velmi významným svátkem. My se na další ročník začínáme připravovat od chvíle, kdy skončí ročník aktuální."

Jednotlivé inscenace na festival nominují různé celostátní přehlídky a celý program ještě není jasný. Která představení ale diváci v Hronově zcela jistě uvidí, prozradila programová ředitelka Simona Bezoušková:

"V tuto chvíli známe zhruba dvě třetiny programu a na výsledky dalších celostátních přehlídek si ještě musíme počkat. Venkovské divadlo bude reprezentovat divadelní soubor ŠAMU Štítina se svou inscenací Lháři. Přehlídku pantomimy a pohybového divadla bude prezentovat blok spojený ze tří krátkých choreografií, ve kterých se představí Janáčkova konzervatoř Ostrava, Pantomima S.I. Brno a Magdalena Rychnov. Z Divadelního pikniku Volyně, což je celostátní přehlídky činoherního divadla lektorský sbor využil všech pět nominací. Můžete se tedy těšit na Divadelní soubor Jana Honsy, který, pravda, tvoří jednou za pět let, ale když už tvoří, tak to většinou stojí za to. Letos je to inscenace Advent, jde o dramatizaci Martina Františáka, který s nimi pravidelně spolupracuje. Letos nebude rozhodně chybět ani V.A.D. Kladno, letos s inscenací Upokojenkyně. Loňským hitem byla opera Zmazovač Kočovného divadla Ad Hoc, toto divadlo letos přijede s takovým lehce politickým kabaretem S úsměvem nepilota."

Lenka Lázňovská,  foto: YouTube
Historie Jiráskova Hronova je dlouhá, festival probíhal, byť bez oficiálního povolení, i v období 2. světové války. V průběhu let se ale jeho koncepce měnila. Současnou podobu popisuje ředitelka Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu Lenka Lázňovská:

"Od roku 1991 má Hronov současnou koncepci. Je to mezidruhová přehlídka, kde se představují, neřekla bych, že nejlepší, ale nejzajímavější inscenace z jednotlivých druhových národních přehlídek. Činoherní divadlo, studentské divadlo, pohybové a taneční divadlo...všechny divadelní žánry jsou zastoupeny. To, co Hronov ještě zdobí a čím se velmi odlišuje od ostatních festivalů, je počet dílen a seminářů. Letos kromě problémového klubu bude otevřeno 15 dílen a seminářů. Takové množství vzdělávacích příležitostí nemá žádný jiný festival ani v Evropě ani ve světě."

Soubor Vlastenecká omladina zahraje na festivalu Shakespearovo Zkrocení zlé ženy,  foto: archiv Vlastenecké omladiny
Na začátku bylo zmíněno, že do Hronova zavítají soubory z celého Česka, což ale není úplně přesné. Nebudou chybět ani hosté ze zahraničí, konkrétně z Ruska a Slovenska. Festivalu se zúčastní i krajanský soubor Vlastenecká omladina z Vídně.

"Mají zajímavý repertoár. Viděla jsem je opakovaně. V repertoáru mají muzikály jako My fair lady nebo Šumař na střeše. Hrají i klasiku Molièra, Shakespeara, ale třeba taky Světáky. Jsou to velmi zajímavé a pěkné inscenace. Letos přijedou se Zkrocením zlé ženy."

Jiráskův Hronov nabízí i bohatý doprovodný program - jsou připraveny výstavy, koncerty i další divadelní inscenace určené dětem i dospělým.