Kultura

Židovský hřbitov v Šafově, 42x63 cm, kombinace technik na plátně

Nedaleko Pražského hradu v galerii Josefa Kalouska vystavoval v těchto dnech moravský výtvarník Karel Cyril Votýpka. Bližší informace o této výstavě a o tvůrci vystavovaných děl připravila Zdeňka Kuchyňová.

Židovský hřbitov v Šafově,  42x63 cm,  kombinace technik na plátně
Zlacené deskové obrazy na mně zapůsobily zvláštní atmosférou. Jak jsem se dozvěděla, cesta Karla Cyrila Votýpky k malování nebyla příliš typická. Původně totiž studoval medicínu a teologii. Od těchto oborů je k malířství přece jen daleko a proto i moje první otázka zněla, jak se vlastně k malování dostal?

Jak jste právě slyšeli, jedním z impulsů k malování byly modelky. Přesto podstatnou část vystavených obrazů tvoří duchovní díla, i když i zde je figurální tvorba zastoupena. Je to tedy určitý přerod?

Ježíš Kristus,  28x39 cm,  kombinace technik na dřevě
Obrazy Karla Cyrila Votýpky navazují na tradici byzantského, ruského a srbského umění. Nedrží se však přísného náboženského pojetí obrazu a zejména při malbě ikon směřuje spíše k moderní mytologické malbě. Jeho obrazy vznikají zhruba od jednoho do čtyř let a při malbě používá zvláštní techniku. Proto mne zajímalo, kde ji studoval.

Když už se Karel Cyril Votýpka zmínil o Itálii, připomenu, že zde měl v Ravenně výstavu. S jeho díly se mohli setkat i obyvatelé Německa, Polska, Ukrajiny či Řecka. Na výstavě v německém Erfurtu - Kunst in Europa byl v roce 1992 oceněn jeho obraz Emancipace, který mohli vidět i návštěvníci pražské výstavy. Stejně jako ostatní obrazy, i tento je namalován na dřevěné desce.