Výroba českého piva stále stoupá, zvyšuje se i export

Není mnoho oborů, ve kterých Česká republika dosahuje místo světové špičky. Jedním z nich je určitě výroba piva. České pivovarnictví má nejen dobrý zvuk, ale dosahuje i výborných ekonomických výsledků. Jak si tedy stojí české pivovarnictví? Více v ekonomické rubrice, která je dnes určena hlavně příznivcům piva.

V Česku je nyní v provozu 50 průmyslových a 21 restauračních pivovarů. Nejvíce piva, 2,5 milionů hektolitrů, vyrobí ročně Plzeňský Prazdroj, za ním následuje Radegastem, s produkcí přes milion hektolitrů, Budějovický Budvar, Staropramen a pivovar Velké Popovice. Do první desítky pivovarů ještě patří Krušovice, Starobrno, Ostravar a Holba. Za první pololetí letošního roku vystavily české pivovary 8 910 883 hl piva a výroba piva stále stoupá. Podle odhadů bylo za první tři čtvrtletí letošního roku vystaveno o 3% více piva než za stejné období loňského roku. I když letos zaznamenala výroba i spotřeba piva určité zakolísání. Více Ivo Trojan, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

"V srpnu byly povodně, výroba a prodej klesly na 92% a my jsme si říkali, bude zle. Turisté odjeli a spotřeba klesne. Ale v září vzrostla spotřeba na 112% a jsme zpět na stejných hodnotách. Dá se tedy říci, že spotřeba a prodej jsou nyní o 3% vyšší než loni."

To ovšem neznamená, že o tolik piva více Češi skutečně vypijí. Zároveň s výrobou totiž stoupá i export českého piva. Z české republiky se vyveze ročně přes 2 mi hektolitrů piva, což jsou 3% z celkového exportu piva na světě!

"Letos dosáhneme historického rekordu v exportu. Export poprvé překročí 2 mil hl za rok, což je z těch 18 hl, které celkem vyrobíme, velká porce. To je velký úspěch! Jsou země s obrovským výrobním potenciálem a spotřebou, třeba USA, a vývoz nic moc."

V prvním pololetí bylo vyvezeno více než 11% produkce neboli 993 041 hektolitrů piva. Výrazný podíl mezi vyváženými druhy piva má export ležáků. Zatímco v roce 2000 exportovalo pivo 39 pivovarů, v loňském roce se jejich počet zvýšil na 40 a v prvním pololetí letošního roku už exportovalo 41 pivovarů. Prvenství drží už tradičně Plzeňský Prazdroj, Budějovický Budvar a Pražské pivovary. Největší podíl exportu na vlastním výstavu má už zmíněný Budějovický Budvar, ten vyveze téměř 41% své produkce.

České pivo je tolik oblíbené pro svoji typickou chuť, která je výsledkem moha faktorů. Pokračuje prof. Gabriela Basařová, dlouholetá ředitelka Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

"Pro české pivo je typické, že je vyráběno z domácích surovin, které se zde po staletí vyvíjely a má technologii našich předků. Snažíme se, aby pivo mělo hlavně výbornou chuť, plnost, aby bylo dobře nasycené kysličníkem uhličitým a aby mělo svůj charakter. Je to i určitá tradice, která se přenáší v pivovaře z generace na generaci a je to i typická snaha českých pivovarníků poznat a porozumět výrobnímu procesu piva. Díky tomu máme svůj typický český druh piva."

Výroba piva je složitá alchymie. Chmel a slad se míchá s vodou, ohřívá a zchlazuje, potom vše kvasí, dokvašuje a zraje. Každý krok má své pevně dané parametry, teplotu, délku trvání. Dodržení správné technologie má velký význam pro konečnou kvalitu piva. Nezastupitelné místo má i práce sládka. Více Ivan Chramosil, dlouholetý sládek pražského Pivovaru U Fleků.

"Surovin na výrobu piva není tolik, základ je voda, slad a kvalitní chmel, kvasnice a lidská práce. Každý sládek si to pivo v pivovaře dělá ke svému božímu obrazu. Každý sládek má svůj rukopis."

Typické české pivo je takzvaně spodně kvašené. Už od poloviny 19.století se v Česku prakticky jiná piva nevyrábějí. Co to znamená spodně kvašené pivo? To je otázka pro prof. Gabrielu Basařovou.

"Znamená to, že k výrobě jsou použity kvasinky, které prokvasí a sedají ke dnu. Tento druh piva se vyráběl i dříve, když naši předkové ani nevěděli, že existují živé organismy, kvasinky. Říkali tomu "větrná hmota". Až založením Plzeňského Prazdroje v roce 1842 byla technologie v tomto pivovaru převedena na technologii spodně kvašených piv. Toto pivo během jednoho roku získalo takovou oblibu u nás i v zahraničí, začaly i ostatní pivovary přecházet na výrobu spodně kvašených piv. V roce 1844 se u nás vařila poslední várka svrchně kvašeného piva."

Češi jsou nejen přední výrobci piva, ale světové prvenství drží i v pití piva. Za rok vypije každý Čech, včetně nemluvňat, 160 litrů piva, tedy 320 pivních půl litrů! Tento světový rekord drží Česká republika už dlouho. Na druhém místě ve spotřebě piva jsou Němci, ti vypijí o pětadvacet litrů piva méně, tedy 135 litrů na osobu a rok. Za nimi následují už s velkým odstupem Rakušané.