Sociální karty by lidé mohli dostat už na jaře, zavedení ale provází potíže

Jednou ze součástí sociálních reforem je zavedení takzvaných sociálních karet. Ty budou pomáhat při výplatě sociálních dávek tak, aby nedocházelo k jejich zneužívání. Jak oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí, lidé by je mohli začít dostávat v únoru nebo v březnu příštího roku. Kolem sociálních karet se ale zatím vynořilo několik otazníků. Antimonopolní úřad třeba zatím ještě nepotvrdil, zda se karty vůbec mohou dodat.

Ilustrační fotografie: Ronaldo Taveira,  Stock.xchng
Sociální karty mají za sebou pestrou minulost. Původně byl projekt ministerstva práce a sociálních věcí nastavený tak, aby se přes něj rozesílaly i starobní důchody. Penzisté si ale mohli zachovat možnost přeposílání důchodu na svůj soukromý účet či za symbolický poplatek zachovat donášku poštou. Poté, co se proti využití karty pro výplatu důchodů ohradily Věci veřejné i premiér Petr Nečas, ministerstvo práce od tohoto plánu upustilo. Sociální karta tak bude povinná jen pro toho, kdo prokazatelně zneužívá sociální dávky. Jinak bude dobrovolná. Během příštího roku ale kartu dostanou všichni, kdo pobírají dávky v hmotné nouzi, podporu v nezaměstnanosti nebo třeba rodičovský příspěvek. Pokračuje náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška.

Vladimír Šiška,  foto: Curatio
"My sjednocujeme různorodé způsoby výplaty do jedné podoby. Prostřednictvím karty má příjemce dávky - pakliže se nejedná o takzvanou vázanou dávku - možnost si rozhodnout, zda si prostředky pošle na svůj účet a dále je bude zužitkovávat podle svého. Takovou typickou dávkou je podpora v nezaměstnanosti nebo příspěvek na dítě. Může si také vybrat celou částku v bankomatu, což je ekvivalent hotovosti. Je to bez účasti dalších osob, to znamená snížení nákladu na obsluhu. Pokud se týká třetí možnosti - tedy nákupu u obchodníka, tak jde karta sociálních systémů použít jako standardní platební karta. Lze nakupovat a čerpat prostředky u obchodníka, což tento systém zabezpečuje."

Jeden výběr z bankomatu a jeden bezhotovostní převod z karty by měly být zdarma. Poplatky od klientů by banka, která bude mít provoz karet na starosti, směla inkasovat pouze za doplňkové služby. Odměnou pro ni bude hlavně možnost spravovat desítky a miliard korun ročně. Také bude moci oslovit svými službami miliony klientů. Kartou sice půjde platit u obchodníků, ministerstvo ale může nastavit kartu tak, aby s ní nešly dělat některé úkony. Nepovolí třeba platby v baru nebo v herně, doplňuje Vladimír Šiška.

"Pokud se jedná o takzvané vázané dávky - typickým příkladem je hmotná nouze - tak my jako plátce můžeme omezit způsobem čerpání. Zpravidla nebudeme dovolovat hotovostní čerpání, případně převod na účet. Budeme vyžadovat přímý nákup u obchodníka, přičemž vyloučíme ty obchodníky, kde by byla možnost, že by byla dávka zneužívána nebo čerpána na jiné účely, než k jakým je potřeba. Typickým případem by byly bary, herny a tak dále. Tam nebude možné peníze čerpat."

Foto: Evropská komise
Dodejme, že systém, který rozpozná obsah nákupu na kartě, teprve vzniká. V provozu bude až v polovině příštího roku. Proti sociálním kartám existuje řada námitek. Vadila například seniorům - někteří nejsou totiž tak mobilní, aby se dostali k bankomatům. Nejsou také zvyklí pracovat s technologiemi, což vyvrací náměstek ministra Vladimír Šiška.

"Z hlediska edukace starší generace k těmto nástrojům to není tak zlé, jak se mnohdy hovoří. Pokud se týká například o mobilitu těch lidí, tak i dnes, pokud používáme stávající systém, tak člověk si buď nechává posílat peníze na účet a pak si s nimi sám manipuluje, a zde může manipulovat stejně. Nebo si se složenkou chodí na poštu, což z hlediska dostupnosti bankomatů je ekvivalent. V rámci soutěže byla povinnost mít rozprostřené bankomaty zhruba v úrovni každé obce třetího typu. Nebo si může, tak jako dnes, najmout službu na donášku prostředků domů. To už je ale samozřejmě záležitost placené služby, stejně jako je to dnes."

Miloš Vystrčil
Právě dostupnost je jednou z častých námitek. Bankomaty velkých bank jsou jen ve větších městech. Více senátor za ODS a bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil.

"Nejsem přesvědčen o tom, že zejména v místech, kde není zdaleka tolik bankomatů jako ve velkých městech, nedojde jak k určitým problémům jak z hlediska realizace samotného nákupu - protože ne zdaleka všichni malí obchodníci a prodejci mají čtečky a tím pádem přijímají sociální nebo jakékoliv karty. Druhá věc je, že si nejsem jistý tím, že napomohou zneužívání sociálních dávek. Ti nejmazanější si mohou najít možnosti, jak obejdou sociální kartu a ty peníze stejně získají, nebo naopak ti poctiví, kteří třeba nejsou tak mobilní jako my ostatní, budou mít problém vlastně ji vůbec využít, neboť jsou zvyklí disponovat s penězi a nikoli se sociálními kartami. Nahlížím do určité míry na tento krok ministerstva práce s obavami a opatrně a uvidíme, zda čas ukáže, že se ministerstvo vydalo správným směrem a nebo zda spíše to vydávání sociálních dávek komplikuje."

Jaroslav Kubera
Další výtky míří na původní smysl karet - tedy zabránění zneužívání dávek. Jeden příklad zmiňuje senátor za Občanskou demokratickou stranu Jaroslav Kubera.

"Na tu kartu si koupíte omezený počet věcí a mezi nimi určitě bude například oblečení pro děti. Takže ten klient si koupí drahou dětskou bundu za 3500. Díky Evropské unii, která spotřebitele chrání až za hrob, ji druhý den vrátí, oni mu vrátí peníze v hotovosti a on je propije nebo prohraje v automatech. To je jenom jeden z příkladů. Je to velmi podobné české situaci s osobou blízkou, kdy o tom všichni mluví a všichni vědí, že to nemá žádný smysl, protože každý takový systém jde poměrně snadno obejít. To jsem opravdu řekl jenom jeden příklad, protože nebudu dávat tyto negativní příklady, aby se používaly."

Bývalý hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil vidí problém i v tom, že sociální dávky bude vydávat úřad práce.

"Kdo jiný, než úředník z města nebo město jako takové zná své pappenheimské, zná lidi, kteří zneužívají nebo nezneužívají dávky. Následně při vydávání nebo kontrole už se na to mohou zaměřit a tím, že bude využita znalost toho prostředí, se dá velkému zneužívání zabránit, aniž bychom zaváděli nějaké další složité informační systémy. Jenom to, že dávky jsou vypláceny lidmi blízko těm lidem, situaci i prostředí, tak potom i pravděpodobnost, že budou zneužity, se snižuje."

Budova ministerstva práce a sociálních věcí
Začátkem prosince už ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje začít testovat platby s vítězem tendru - velkou českou bankou. Ta sice v soutěži zvítězila, ale jistá úspěchem si být nemůže. O tom, jestli zakázku opravdu získá, totiž rozhodne až antimonopolní úřad, na který se obrátila opoziční sociální demokracie. Dokud úřad neukončí správní řízení, nemůže ministerstvo s vítězem uzavřít smlouvu. Banky se do soutěže na vydání a správu karet příliš nehrnuly. Podle informací deníku Mladá fronta Dnes také všechny přihlášené banky upozorňovaly na změny a uspěchanost v zadání soutěže.