Premiér Sobotka chce zapojit japonské firmy do robotizace průmyslu ČR

Bohuslav Sobotka a japonský premiér Šinzó Abe, foto: ČTK

Japonské firmy by se v Česku měly zapojit také do modernizace, robotizace a digitalizace českého průmyslu. Uvedl to premiér Bohuslav Sobotka během návštěvy Japonska. Vysoce ocenil dosavadní japonské investice, které dosáhly částky 3,7 miliardy dolarů a vytvořily v Česku 47.000 pracovních míst.

Bohuslav Sobotka a japonský premiér Šinzó Abe,  foto: ČTK
V České republice v současnosti působí 250 japonských firem. "Patříme mezi země, které se v rámci Evropské unie staly bránou pro japonské investice. Myslím si, že i v souvislosti s brexitem, kdy v minulosti řada japonských investic mířila do Velké Británie, je zde příležitost pro ČR, aby se stala ještě významnější bránou, pokud jde o vstup japonských podnikatelů a firem na společný trh Evropské unie," konstatoval Sobotka.

Ministr Havlíček označil Česko za možné budoucí lithiové centrum Evropy

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, který premiéra při návštěvě Japonska doprovází, představil vládou schválený Národní akční plán čisté mobility, který si do roku 2030 stanovil v ČR cíl zvýšit na deset procent podíl automobilů na alternativní zdroje energie. Pro rozvoj čisté mobility jsou mimo jiné podstatná ložiska lithia na Cínovci, která jsou největší v Evropě a tvoří asi šest procent světových zásob. Sobotka v Japonsku označil Českou republiku za možné budoucí lithiové centrum Evropy.

Podpis smlouvy o vzniku továrny Central Glass v Pardubicích,  foto: archiv města Pardubic
Jednou z nových japonských investic v ČR bude právě výstavba továrny na výrobu elektrolytu do baterií pro elektroauta japonskou firmou Central Glass, která bude zásobovat evropský trh. Továrna, jež vznikne v Pardubicích, hodlá ročně produkovat 20.000 tun elektrolytu. Zástupce firmy Kazušige Kamata ale eským novinářům v Tokiu odmítl prozradit, jak vysokou částku Central Glass do tohoto projektu chce investovat.

Střední Evropa podle Sobotky potřebuje vysokorychlostní železnici

Střední Evropa o mnoho let zaostává za Japonskem a některými dalšími asijskými zeměmi v cestování po železnici. Premiér Sobotka to prohlásil poté, co se třetí den návštěvy přesunul známým japonským rychlovlakem šinkansenem z Tokia do Kjóta. Třistasedmdesátikilometrovou cestu zvládl šinksansen za dvě hodiny a 19 minut. Podle českého premiéra jsou tyto vlaky silnou motivací pro to, aby se zrychlila příprava projektu rychlé železnice v Česku a aby Evropu více propojili rychlovlaky.

Šinkansen z Tokia do Kjóta,  foto: Alpsdake,  CC BY-SA 4.0
"Je zřejmé, že potřebujeme rychlé železniční spojení zejména mezi Prahou a Brnem, ale potřebujeme se také napojit na síť rychlé železnice v západní Evropě," uvedl dále předseda české vlády, podle něhož jsou v tomto ohledu na dobré cestě jednání s Německem. Vysokorychlostní železniční trať je obecně železniční trať konvenční konstrukce, jejíž traťová rychlost je 250 kilometrů za hodinu a vyšší.

Japonský korunní princ při setkání se Sobotkou vzpomínal na Prahu

Premiéra Bohuslava Sobotku během návštěvy Japonska přijal japonský korunní princ Naruhito, který se zřejmě již brzy stane japonským panovníkem. Jeho otec, třiaosmdesátiletý císař Akihito, totiž loni v létě překvapivě oznámil, že by chtěl předat korunu svému nejstaršímu synovi kvůli vysokému věku a zhoršujícímu se zdraví. Sobotka po setkání s princem řekl, že Naruhito je obdivovatelem české hudby, vzpomínal na svou návštěvu z poloviny 80. let v tehdejším Československu a že se zajímal o to, k jakým změnám v naší zemi od té doby došlo.