Povodně zvedly vlnu solidarity

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Povodně, které zasáhly před nedávnem Českou republiku, mnoho lidí přiměly k darování finančních prostředků, ale třeba i ošacení, obuvi nebo potravin. Humanitární pomoc zahájila hned na začátku nynějších záplav řada neziskových organizací. Lidé a firmy z celého Česka ochotně posílají peníze i hmotné prostředky. Na povodňových kontech humanitárních organizací se povedlo nashromáždit desítky milionů korun a částka stále stoupá. Pomáhá také Český rozhlas a krajané v zahraničí.

Foto: ČTK
Zhruba polovina prostředků je na kontě neziskové společnosti Člověk v tísni a peníze pro zaplavené sbírá například také ADRA, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Charita ČR nebo Český červený kříž. Přímo do rukou obyvatel zaplavených oblastí směřuje také pestrá směs věcí, které lidé nutně potřebují. Jedná se o nářadí, dezinfekční prostředky nebo třeba potraviny. Neziskové organizace se starají také o koordinaci dobrovolníků. Povodňové konto má i Český rozhlas. Obě formy příspěvku Nadačnímu fondu Českého rozhlasu ale fungují pouze z území České republiky. Lidé mohou přispívat na účet 888444666/0300. Přispívat lze i pomocí dárcovské SMS. Detaily popisuje programový náměstek Českého rozhlasu René Zavoral.

"Zřídili jsme dárcovskou SMS zprávu. Je to velmi jednoduché. Stačí poslat DMSku ve tvaru DMS ROZHLAS a to na číslo 87777. Tato DMS stojí 30 korun a 27 korun z této částky půjde právě na povodňové konto."

René Zavoral dodává, že v pátek 14. června se bude konat v pražských studiích Českého rozhlasu akce, která podpoří občany postižené povodněmi.

"V pátek 14.6. nás čeká velký dárcovský den, kdy zřizujeme v největším studiu Českého rozhlasu S1 call centrum. Lidé budou moci telefonovat VIP hostům, kteří budou v tom call centru a tak se vlastně zapojit do celé sbírky. Všechny stanice Českého rozhlasu ten den také změní svoje programové schéma, čili posluchači se mají na co těšit."

Foto: ČTK
A kolik peněz se podle něj vybere?

"Nechtěl bych v tuto chvíli spekulovat. Naše ambice je vybrat samozřejmě co největší částku. My bychom se v tuto chvíli chtěli obrátit s prosbou na velké i na ty menší firmy, na jednotlivce, kteří by rádi přispěli i nějakou významnější částkou, aby nás kontaktovali na mailové adrese [email protected], dohodli se s námi, přišli za námi v pátek, přinesli onen dar s sebou a tady na něj budeme všichni připraveni."

Jak už jsme zmínili, humanitární organizace pomáhají všude, kde je třeba. Pomoc ale musí být cílená podle situace. Například organizace Člověk v tísni postupně pomoc přesouvala z roviny akutní humanitární podpory k rozdělování peněz pro konkrétní rodiny a obce. Detaily popisuje Marek Štys, vedoucí humanitárních programů společnosti Člověk v tísni.

"Naše pomoc bude z nějakých 90 nebo 95 procent směřovat jednotlivým rodinám. Princip je jednoduchý - ti nejpostiženější dostanou nejvíc pomoci. My se vždycky snažíme kompenzovat za to, že byla rodina vyplavena. Naši sociální pracovníci s rodinou sestavují konkrétní plán na obnovu domácností, na vysoušení, na nákup nového nábytku, nových spotřebičů a podobně. Na základě tohoto detailního plánu a potom s povážením s potřebami ostatních lidí a s tím kolik se sejde peněz na sbírce vystavujeme jednotlivé finanční plány."

René Zavoral,  foto: Jakub Hritz
Kandidáti na finanční pomoc musí také projít poměrně přísným řízením. Důležitá je ale kromě peněz i jiná materiální pomoc. Podle mluvčího Charity ČR Jana Oulíka přijímá organizace právě i materiální pomoc. Charita do zatopených oblastí vyslala své dobrovolníky, kteří působili především ve středních Čechách. Hlavní povodňový koordinátor Charity Martin Zamazal řekl Českému rozhlasu, jak obtížná je práce v terénu.

"Je to náročné, protože koordinovat práci Charity, která je vlastně největším nestátním poskytovatelem sociálních služeb a má pět tisíc zaměstnanců, není samozřejmě lehká záležitost. Od samého počátku se snažíme dávat dohromady - takzvaně párovat - poptávku zasažených lokalit a charit, které v těch lokalitách působí, s převisem nabídky z těch charit víceméně moravských, které jsou velmi silné a byli okamžitě připraveni vyslat jak materiální pomoc, tak i týmy dobrovolných spolupracovníků a specialistů právě sem do Čech."

Jan Bárta z Adry říká, že od povodní v roce 1997 a v roce 2002 nastal významný posun.

"Myslím si, že v České republice jsme se naučili s těmi věcmi zacházet. Má to svoji logiku. Samozřejmě chaos přivede spoustu neočekávaných věcí, nechci říct, že by to šlo jak na běžícím pásu. Mám ale ten pocit, že lidi to obecně berou mnohem odpovědněji. Není to už událost, která se stala před sto lety a my si jí nepamatujem. my si jí pamatujeme a víme, jak zareagovat."

Lidí ochotných pomoci je ale asi stejně, dodává Jan Bárta.

"Lidé alespoň mnohem lépe vědí, jak pomáhat. Kolik lidí skutečně je, kteří jsou ochotni pomoci, to je tak asi stejně. Daleko lépe dnes ale lidé vědí, jak pomoci."

Finanční pomoc od Českých občanů také stoupá a dá se říci, že Češi jsou velmi solidární, dodává Marek Štys.

Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
"Zkušenosti jsou za posledních dvacet let nesmírně dobré. Řekl bych, že z české společnosti po těch 40 letech, kdy se charitativní práce neděle tímto stylem, mám zprávy dobré. Česká společnost přispívá. Povodně v letech 1997 a 2002 zvedly obrovskou vlnu solidarity. my jsme doposud na naše povodňové programy, a toto je v řadě už šestý program, vybrali asi 450 milionů, téměř půl miliardy. Obrovské prostředky, které lidé charitativně věnují svým sousedům."

Česká vláda dá občanům peníze třeba i na nákup nového plynového kotle, ledničky, nábytku nebo i rekonstrukci vodou zničených domů. Podle premiéra Petra Nečase lidé mohou dávky hmotné nouze čerpat do 51 tisíc korun. Vláda také tento týden uvolnila další peníze na odstraňování povodňových škod. Celkem tak jde o 7,3 miliardy korun. V rámci této sumy kabinet poslal dalších 557 milionů korun na rychlou pomoc na odstranění následků povodní. Na tu uvolnil již minulý týden 300 milionů korun. Další půlmiliardu vláda uvolnila na opravy místních komunikací prostřednictvím ministerstva dopravy. Ministerstvo pro místní rozvoj nabízí program zvýhodněných půjček pro výstavbu nových bytů. Kromě uvolnění financí jednotlivé resorty přichystaly další formu pomoci. Jde například o daňové úlevy. Živnostníkům i právnickým osobám bude za letošní rok 2013 prominuta daň z příjmů ve výši škody na majetku.

Při povodních ale pomáhají i krajané v zahraničí. Texaský West ve Spojených státech amerických v dubnu tohoto roku zasáhla ničivá exploze v továrně na hnojiva. Tamním obyvatelům pomohla pomoc ze strany České republiky a tak chtějí pomoci také. Honorární generální konzul ve Spojených státech Raymond Snokhous Radiu Praha řekl, že by České republice chtěli pomoci, ale zatím nemají konkrétní plán.

"Vždy chceme pomoci našim přátelům v Česku. Nemám ale zatím připraven žádný postup, jak pomoci České republice. Spolupracujeme s Janou Rakovou s ministerstva zahraničních věcí v Praze. Informovala nás průběžně o stavu vody v Praze. Říkala, že situace je pod kontrolou. Určitě na tom začnu pracovat, začnu o tom s ostatními hovořit. Ale zde asi polovina města byla zničena explozí."