Poslední rum, po něm už jen Tuzemák

Evropská unie tvrdí, že čeští výrobci rumu klamou zákazníky, protože český rum není vyroben z tradiční cukrové třtiny. Proto, pokud Češi chtějí do Evropy, musí si svůj oblíbený likér pojmenovat jinak. A tak od nového roku v české hospodě místo panáka rumu dostanete panáka Tuzemáku.

Největším českým výrobcem lihovin je Stock Plzeň Božkov, který je proslavený svým hořkým likérem Fernet Stock. Ročně tento podnik vyrobí 25 milionů litrů alkoholu. Takové množství by téměř naplnilo Slapskou přehradu.

Tuzemský rum se vyrábí už 200 let. Ovšem z cukrové řepy a to se Evropské unii nelíbí. Prý češi názvem Tuzemský rum klamou zákazníky. Proto se od nového roku v českých hospodách objeví Tuzemák.

"Lidé budou dál pít výrobek, který bude stejně kvalitní jako Tuzemský rum. Jelikož jsme si toho vědomi, rozhodli jsme se vybrat nové jméno, které by se co nejvíce podobalo předchozímu označení. Vzhledem k tomu, že neexistuje žádná tuzemská vodka, nebo tuzemská peprmintka, pouze Tuzemský rum, přejmenovali jsme ho tedy na Tuzemák."

Říká Vladimír Steiner, výrobní ředitel likérky.

Za Rakouska-Uherska se začal vyrábět Tuzemský rum jako náhražka za dovážený a tím pádem i drahý likér z cukrové třtiny. Rum se stal jedním z nejoblíbenějších lihovin v českých krajích, a proto není divu, že se Češi neradi vzdávají svého dnes už tradičního názvu. Zájem Čechů o Tuzemský rum se projevil i v soutěži o nový název, tvrdí Steiner.

"Návrhy na nová jména Tuzemského rumu byly různorodé. Ukázaly, že lidé o rum mají zájem. Některé byly úsměvné jiné zajímavé, ale ani jeden nebyl použitelný. Lidé se totiž do názvu snažili dostat slovo rum. To by ovšem v budoucnu bylo předmětem různých sporů, právě kvůli tomu slovu jsme hledali nové jméno. Lidé posílali názvy jako Aurum, Forum, Rumíček, Rumajzl a podobně."

S hlavním manažerem stáčírny Stock Plzeň Michalem Šeflem jsem se podíval, jak se Tuzemský rum budoucí Tuzemák vyrábí. Ale tajnou výrobní recepturu jsem se nedozvěděl.

"Složení rumu je známé - líh, rumová trest, vanilková příchuť, trochu cukru, trochu kuléru, ale tají se vzájemné poměry."

Jak se tedy likér připravuje?

"Jsou zaměstnanci, kteří likér připravují, ale neznají úplné dokončení. Odpoledne, kdy tu nejsou zaměstnanci, přijde šéf a namíchá poslední byliny, aby likér získal svojí chuť. Každý den se dělá jiný výrobek, protože každý likér potřebuje svojí přestavbu výrobní linky. Dneska jede fernet, zítra rum."

Jaký alkohol máte nejraděj?

"Tak já osobně mám nejraděj Stock Brandy."

Chodíte na něj do hospody, nebo si dáte tady někde ve skladu?

"Já do hospody nechodím, rád si dám skleničku doma. Nepiji toho však moc. Tady v práci máme takovou ranní proceduru - degustaci. Takže nemusím někam pokoutně do skladu."

Michal Šefl mě mimo jiné zavedl i do skladu, kde mi nabídl několik zvlášť vzácných etiket, které se lepí na láhve poslední série Tuzemského rumu. Proč mají tyto nálepky takovou cenu?

"Jednak je na těchto etiketách nápis Naposled, což má symbolizovat cenzuru. Pak tu máte takovou trhlin, ze které prosvítá symbol Evropské unie. To znamená, že už jsme těsně před tím, než to praskne, než půjdeme do Evropské unie."

Slyšel jsem, že se z těchto etiket stane vzácný sběratelský artikl?

"Je to omezená série, zhruba 1,5 milionů kusů. Od nového roku přijdou nové etikety a z těchto se stanou vzácné kousky pro sběratele."

Jelikož jsem dostal těchto vzácných etiket několik, mohl jsem si jednu schovat pro Petra Hlouška, největšího českého sběratele rumových etiket a lahví.

"Na mě ty etikety působí, že se otevírá Evropa. Ta trhlina připomíná oponu, která se rozhrnuje a za ní je Evropská unie. Připadá mi absurdní, že to je přes rum."

Bude pro vás tato etiketa vzácností?

"Určitě, rozhodně bude. Mám dvě, tři etikety, které jsou takto vzácné. Jedna z nich je zatmění slunce nad Guadeloupem (ostrov v Karibském moři - pozn. red.) a tato etiketa, co jste mi donesl, je druhá, památeční, neopakovatelná. Děkuji za ní."

Jeho pozoruhodná sbírka obsahuje více než pět tisíc rumových etiket, které můžete nalézt na stránkách www.rum.cz. Jak se Petr Hloušek k takovému koníčku dostal? Prostě mu Tuzemský rum zachutnal.

"Rum mě začal chutnat víc, než nějaká vodka nebo whisky. Český rum mě prostě učaroval. Nedávno jsme zjistil, že existují ještě lepší rumy než český. To jsou víceleté rumy. Ale když si vezme obyčejný rum, tak mě nejvíce chutná stále český Tuzemský rum, nebo dá se říci Rakousko-Uherský.

Petr Hloušek, světoznámý sběratel etiket z rumových lahví tvrdí, že by věděl, jak zabránit tomu, aby se z českého rumu stal Tuzemák.

"Já tomu nerozumím, proč se nepodařilo vyjednat jiné podmínky. Mě se to pochopitelně nelíbí, i když na druhou stranu mi to může být jedno jako sběrateli. Budu sbírat Tuzemák nebo rum, je to jedno. Myslím si, že to byla neobratnost vyjednávačů. Němci mají dál svůj název, který obsahuje slovo rum. Akorát přistoupili na to, že do toho svého budou přidávat panáka na litr pravého rumu z cukrové třtiny. Nebyl by problém definovat Tuzemský rum přes panáka pravého rumu."

Konec konců, říká se: "pozdě bycha honiti, když už utekl za humna". Jednání u Evropské unie o našem rumu jsou u konce. Výrobní ředitel Stock Plzeň Vladimír Steiner potvrdil, že jednání o Tuzemského rumu ustoupilo před dalšími zájmy.

"Ustoupili jsme s názvem Tuzemský rum, abychom získali výjimky pro jiné tradiční likéry. Před námi jsou další složitější jednání, takže jsme nelpěli na tom slově Rum."

V českých hospodách se ale tradiční označení rumu pravděpodobně nevytratí. Nikdo si totiž zatím neumí představit, že by si objednával například čas s Tuzemákem.