Mezinárodní měnový fond pochválil Českou republiku za chystané reformy, musíme ale ještě přidat

Foto: Evropská komise

Mezinárodní měnový fond v pondělí v Praze zveřejnil závěry ze své mise v České republice. Narozdíl od řady jiných evropských zemích, které se dosud potýkají s fiskálními problémy, fond Česko pochválil. Ocenil zejména chystanou penzijní reformu, se kterou je spojena úprava daně z přidané hodnoty. Pozastavil se ale nad tím, že spoření na důchod v tzv. druhém pilíři, tedy v penzijních fondech, bude pouze dobrovolné. Pokud chce ale vláda dosáhnout vyrovnaných financí do roku 2016, musí ve svých reformních krocích podle fondu ještě přidat.

Letošní mise Mezinárodního měnového fondu proběhla v Česku ve dnech 9. až 21. února. Jedná se o povinné každoroční hodnocení ekonomiky, které se koná v každém z členských států měnového fondu. Mise se zabývala především vývojem v oblasti fiskální a monetární politiky, finančního sektoru a strukturálními změnami. Česká republika v hodnocení komisařů dopadla dobře, řekla vedoucí mise Zuzana Murgašová:

"Podle našeho názoru se česká ekonomika vzpamatovala z poklesu, a to díky svým velice silným základům a také díky globálnímu oživení. Česká republika má nízký deficit, uspokojivou pozici ve vnějších vztazích, stabilní finanční sektor a zároveň poměrně značnou míru ekonomické integrace se zeměmi eurozóny a Evropy. Politické výzvy ale stále rostou. Velký strukturální schodek a fiskální tlaky porostou kvůli stárnoucí populaci České republiky."

Zuzana Murgašová
Pokud Česká republika nepřijme další kroky ke konsolidaci financí, veřejný dluh bude stále narůstat. Je třeba provést penzijní reformu, reformu zdravotnictví a sociálního systému, aby tak bylo možné dál zachovat kredibilitu české ekonomiky.

"Z dlouhodobého hlediska předpokládáme, že stárnutí populace zpomalí produktivitu a výkonnost České republiky. Ve střednědobém horizontu vidíme určitý prostor pro sbližování produktivity práce a v úrovni příjmů se zeměmi bývalé unijní patnáctky. To ale nenastane automaticky, jsou potřeba prorůstové strukturální reformy, které by zvýšily flexibilitu pracovního trhu, úroveň vzdělání, důraz na vědu a výzkum a také na veřejný sektor. Tato opatření by měla vést i ke zlepšení podnikatelského klimatu, které by přilákalo více zahraničních investorů. "

Podle Zuzany Murgašové komisaři měnového fondu ocenili kroky české vlády směrem k vyrovnaným veřejným financím. Správnou cestou jsou škrty a úspory na výdajové stránce. To sice může mít dočasně negativní dopad na hospodářství, česká ekonomika je ale vysoce otevřená. Přesto od r. 2012 bude potřeba přijmout další opatření k její konsolidaci. Česká republika se bude muset zaměřit na racionalizaci mandatorních výdajů a zredukovat velkorysý sociální systém. A z úsporných důvodů také zredukovat státní instituce.

"Dlouhodobou fiskální udržitelnost nelze dosáhnout bez reformy penzijního systému a systému zdravotní péče. Oceňujeme, že zde probíhá diskuse o prodloužení věku odchodu do důchodu. To ale samo o sobě nestačí, aby se udržel průběžný penzijní systém. Bude také třeba změnit valorizační vzorec pro výpočet penzí. Příjmy do penzijního systému zvýší zavedení tzv. druhého pilíře. Dobrovolnost vstupu do tohoto pilíře by ale omezila jeho prostředky."

Mezinárodní měnový fond v této souvislosti oceňuje i snahu vlády sjednotit daň z přidané hodnoty na 20 procentech, které by eliminovalo nepříznivé dopady vzniku penzijních fondů na průběžný systém financování penzí. V těchto reformních krocích je ale třeba pokračovat. Zuzana Murgašová dále uvedla doporučení Mezinárodního měnového v měnové politice a ve finančním sektoru.

Tomáš Zídek
Náměstka ministra financí Tomáše Zídka jsem se zeptala, jak hodnotí závěry a doporučení letošní mise Mezinárodního měnového fondu:

"Já jsem byl zvědav, jak při dnešní situaci, kdy je většina členských států EU poměrně silně kritizována a má fiskální těžkosti, jak tedy dopadne Česká republika. A to hodnocení je velmi pozitivní. Ono je tedy založeno na úsilí České republiky přijmout penzijní reformu, takže je to takové podmíněné pozitivní hodnocení. Řekl bych ale, že to je dobrý signál pro politiku, kterou současná vláda zaujala. Vnímám tam i velmi silné vyjádření v tom, že abychom docílili vyrovnaného rozpočtu kolem r. 2016, musíme ještě přidat."

Mezinárodní měnový fond nicméně nevidí příliš rád, že vstup do druhého pilíře bude na základě dobrovolného rozhodnutí. Změníte tedy nějak svůj postoj? Může se ještě v tomto směru změnit důchodová reforma?

Foto: Evropská komise
"Já nemám důchodovou reformu na starosti. Já sleduji stejně jako ostatní veřejnost vývoj odborných i politických diskusí. Osobně cítím tu výtku Mezinárodního měnového fondu v tom smyslu, že pokud se druhý pilíř udělá dobrovolným, tak je samozřejmě otázka, jak velké procento populace se k tomuto pilíři přihlásí. To ovlivní dlouhodobé fiskální úsilí České republiky. Na druhé straně si myslím, že vyvést státní peníze do druhého pilíře povinným způsobem je příliš radikální krok. Zdá se mi, že ta současná úvaha je vhodná. Bude záležet na úsilí privátních fondů, komerčních bank nebo fondů, které budou členy větších bankovních seskupení, jakou udělají nabídku, jaký udělají marketing, kolik lidí zaujmou. Podle toho se bude vyvíjet jejich úspěšnost. Takže je to jenom vyslovení určité pochyby, že samotné úsilí penzijní reformy, jak je teď nastavena, není dostatečné. A současně Mezinárodní měnový fond říká, že je správné to doplnit opatřením v oblasti daňové, protože to skutečně zajistí dlouhodobou udržitelnost."

Mezinárodní měnový fond vás pochválil, oceňuje kroky vlády. Pomůže vám to v diskusi o reformách vůči koaličních partnerům, Věcem veřejným, nebo vůči opozici a odborům?

"Já vnímám vliv současného dobrého hodnocení MMF ze dvou stran. Z národního hlediska to určitě může pomoci, protože předpokládám, že v podrobné zprávě se vyjádří k návrhům, které jsou v této chvíli na stole. Jako důležité vnímám to, že z hlediska mezinárodního pozitivní zpráva Mezinárodního měnového fondu posílí dobrou pozici České republiky na světových trzích. Takže když Mezinárodní měnový fond a další mise, které budou následovat, protože příští týden přijede mise OECD a v dubnu následuje mise Evropské komise, tak když všechny tyto mezinárodní instituce řeknou, že Česká republika má stabilní ekonomiku a že reformy jdou správným směrem, tak na rozdíl od jiných evropských států můžeme mít důvěru na evropských trzích a můžeme stoupat v hodnocení. Můžeme tím pádem zajistit velmi kvalitní financování státního dluhu a to je hrozně důležité. Tam vlastně můžeme najít peníze i na ty reformy, na které v této chvíli peníze hledáme těžko."