Jídlo, čistírna nebo drogérie za poukázky

Místo peněz platí denně asi 300 tisíc lidí v České republice za jídlo kupóny. Francouzská firma Accor totiž provozuje po celém světě systém tiketních lístků do restaurací. Málokde se však tento systém prosadil s takovým úspěchem jako v České republice. Jaké jsou důvody?

Za poukázky si lidé v České republice nakoupí nejen jídlo v prodejnách potravin, nebo si zaplatí svůj oběd v restauraci, ale mohou uhradit náklady za čistírnu. Dokonce s kupony můžete nakupovat v drogériích, obchodních domech například dárky pro své známé.

Francouzská společnost Accor services založila v roce 1993 pobočku v České republice a začala distribuovat stravovací poukázky Ticket Restaurant. Systém kupónového stravování je jednoduchý. V České republice má zaměstnavatel ze zákona povinnost svým zaměstnancům zajistit stravování. Velké podniky mají vlastní kuchyně a jídelny, menší živnosti však musí platit obědy svým lidem v restauracích. Proto Accor nabídla restaurační kupóny v různé hodnotě nejčastěji od padesáti do sta korun. Takové je cenové rozmezí průměrného oběda v českých restauracích. Podniky svým zaměstnancům tyto poukázky nabízí za nízkou cenu. Zaměstnavatel zaplatí francouzské firmě plnou cenu, Accor zase proplatí kupóny jednotlivým hospodám. Podniky nemusí budovat a platit nákladné jídelny, zaměstnanci mají možnost vybrat si vlastní hospodu, restaurace mají vyšší tržby a Accor, ten si také přijde, tak jako všichni zúčastnění, na své. Obrat za minulý rok měla tato francouzská skupina 7,3 miliardy EURO. S generálním managerem Accoru Guillaumem Bertierem jsem se sešel ve Vysokém Mýtě na Česko-francouzských dnech.

"K dnešnímu dni máme v České republice zhruba 300 tisíc uživatelů, kteří se díky našim stravenkám mohou denně naobědvat v různých restauracích po celé republice aniž by museli mít u sebe finanční hotovost. V České republice jsme zaznamenali obrovský nárůst zájemců o tento způsob stravování. Dá se říct, že trh je v tomto směru naplněn."

Ticket Restaurant není vaší jedinou aktivitou tady v České republice.

"Naše skupina není složena pouze ze stravenkového systému Ticket Restaurant, ale i z divize Accor hotels. V roce 1995 jsme otevřeli první hotel Ibis v Karlíně, dnes máme tři, zatím jen v hlavním městě Praze. Jinak - podobný systém Ticket Restaurant jsme zavedli například v oblasti hygieny a čistoty ve firmách. Vydáváme takzvané Čisté Tickety. Za ně můžete platit v čistírnách, nebo za ně nakupovat hygienické a čistící prostředky například v drogériích. Zaměstnavatel má totiž zájem na tom, aby jednak měl pořádek ve firmě, a jednak aby jeho zaměstnanci měli čisté firemní oblečení. Výhoda těchto poukázek je mimo jiné i v tom, že se jednoduše vedou v účetnictví. Administrativa s nimi je velice snadná a nenákladná. Můžete díky nim i snížit daně."

Systém kupónů je rozšířen po celém světě. Jak na vás působí Češi? Mají nějaké zvláštní požadavky na vaši společnost?

"Jelikož žiji už rok a půl v Praze, musím říct, že Češi na mě působí velmi přátelsky. Cítím se tady velmi dobře. Díky tomu, že se přibližuje vstup České republiky do Evropské unie, dobře se mezi vámi hledají partneři. Rozšiřujeme naši společnost. Tady v České republice se nám daří."

Mě by ale zajímalo, jestli vaše firma pro Českou republiku připravuje nějaký projekt, jak se říká, šitý na míru.

"Produkty, které nabízíme, jsou pro zaměstnavatele a jejich zaměstnance daňově výhodné. Ticket Retaurant je model, který vlastně funguje po celém světě, tedy v zemích s vhodnými zákony. Podnikáme ve dvaatřiceti zemích světa na čtyřech kontinentech. Pochopitelně drobné rozdíly tu jsou právě podle toho, jak je ta či ona země vybavena kvalitními zákony. Nicméně opakuji: na tom, že nabízíme po celém světě velmi podobný stravenkový systém, je naše společnost založena."

Na závěr dodejme, že francouzská společnost Accor zaměstnává 145 tisíc lidí ve 140 zemích světa. Denně využívá služby Accor services více než 13 milionů osob a jeden milión obchodních partnerů tyto služby pro Accor zajišťuje.


V další části rubriky nabízím stručný přehled nejzajímavějších ekonomických události v České republice.

Některým regionům s vysokou nezaměstnaností se o něco uleví. Hned několik investorů totiž otevírá své nové provozy a nabízí tak nová pracovní místa. Jak Českému rozhlasu řekl ředitel agentury Czechinvest Martin Jahn, jedním z podniků, který výrazně sníží počet lidí bez práce v severozápadních Čechách je italská firma Candy. Ta otevírá svůj závod v Podbořanech.

"Je to pro nás dobrý signál. Zahraniční investoři míří do míst v České republice s vysokou nezaměstnaností. Otevírali jsme nový závod firmy Black and Decker v Ústí nad Labem, který by měl zaměstnat 600 lidí. Další a další podniky přichází do republiky a vytváří nová pracovní místa."

Celkem 20 zájemců o balík těžko vymahatelných pohledávek v nominální hodnotě 700 až 800 miliónů korun eviduje strojírenská společnost Vítkovice. Na prodej je asi 5000 dluhů z let 1993 až 1999, především za českými a slovenskými firmami. Největší pohledávka dosahuje zhruba 30 miliónů korun.


Vláda ve svém volebním období Českou poštu neprodá - tvrdí to ministr bez portfeje Vladimír Mlynář. Nejdřív totiž chce dokončit už dříve naplánovaný přechod státního podniku na akciovou společnost. Podle ekonomického analytika společnosti PPF Pavla Kohouta je existence státního monopolu negativní zprávou. Přesto má podle něj i pozitivní stránky.

"Některá z budoucích vlád, která zdědí problémy s veřejnými financemi, bude moci použít privatizaci České pošty pro konsolidaci veřejných rozpočtů."