Ekonomika

Ministerstvo průmyslu a obchodu, photo: Oleg Fetisov
0:00
/
0:00

Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím povede Sobotka Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude dočasně v čele ministerstva průmyslu a obchodu. Nahradí tak současného ministra Jana Mládka, kterého odvolal v pondělí kvůli postupu v otázce cen mobilních dat v Česku. Prezident Miloš Zeman premiérův návrh na odvolání akceptoval a Mládek ve funkci skončí na konci února. Nového ministra navrhne Sobotka až po březnovém sjezdu sociálních demokratů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím povede Sobotka

Ministerstvo průmyslu a obchodu,  photo: Oleg Fetisov
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude dočasně v čele ministerstva průmyslu a obchodu. Nahradí tak současného ministra Jana Mládka, kterého odvolal v pondělí kvůli postupu v otázce cen mobilních dat v Česku. Prezident Miloš Zeman premiérův návrh na odvolání akceptoval a Mládek ve funkci skončí na konci února. Nového ministra navrhne Sobotka až po březnovém sjezdu sociálních demokratů.

Smlouvy asi nebudou muset ani státní podniky, původně mělo jít jen o Budvar

Výjimku ze zveřejňování smluv v internetovém registru by měly kromě Budějovického Budvaru dostat i státní podniky a další firmy státu, krajů a obcí. V novele zákona o registru smluv to schválila Sněmovna. Původně se novela týkala jen pivovaru Budvar.

Diamo nekoupí OKD

Foto: oficiální stránky státního podniku Diamo
r/domacnost/topeni Státní podnik Diamo nekoupí černouhelnou společnost OKD, rozhodla vláda. Hlasy ČSSD na schválení návrhu ministra průmyslu a obchodu nestačily. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dodal, že se tak zvýšila hrozba neřízeného vývoje. K podání nabídky k odkupu OKD vyzvali minulé úterý kabinet odboráři těžební společnosti. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jim ale odpověděl, že prodej OKD je určen primárně pro soukromé investory a vstup státu by prodej poškodil.

Vybudování vysokorychlostní železnice z Prahy do Brna by mělo stát až 160 miliard korun

Výstavba vysokorychlostní železniční tratě z Prahy do Brna vyjde, podle navrhovaných variant, na 120 až 160 miliard korun. Trasa, kudy povede, by měla být známa v roce 2019. Nová trať by měla také ulehčit dojíždění lidem ze středních Čech do Prahy. Novinářům to po jednání se zástupci Prahy, Brna a tří dotčených krajů řekli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Sociální demokraté navrhují zdanění zaměstnanců i firem podle výše příjmů

ČSSD navrhuje ve svém volebním programu zavést čtyři daňové sazby pro daň z příjmu fyzických osob. Sazba by rostla s výší výdělků. Do hrubého měsíčního příjmu 30.000 korun by daň měla být 12 procent, naopak u výdělků nad 50.000 korun měsíčně by daň měla být až 32 procent. Progresivní zdanění navrhuje ČSSD i u firem. Podle ní by měly klesnout daně více než 90 procentům zaměstnanců a 99 procentům firem. V současnosti je v Česku u zdanění firem jednotná 19 procentní sazba a u příjmů fyzických osob 15 procentní.

Photo: Archiv Radia Praha
Analytici oslovení ČTK míní, zavedení více daňových pásem pro fyzické osoby a firmy by dále zkomplikovalo současný složitý daňový systém. Progresivní zdanění slouží ke snížení příjmové nerovnosti, která přitom podle nich v Česku patří k nejnižším na světě. Pravicová opozice i vládní KDU-ČSL návrhy ČSSD na zavedení daňové progrese odmítají. Podle ODS, TOP 09 i lidovců by sociálnědemokratický návrh způsobil zvýšení daní. To by snížilo motivaci pracujících lidí a mohlo by to ohrozit i českou konkurenceschopnost.

Sněmovna schválila novelu o zadávání veřejných zakázek, pomůže třeba Českým drahám

Sněmovna schválila novelu o zadávání veřejných zakázek. Zákon má vyřešit problém státních podniků s listinnými akciemi při účasti ve veřejných soutěžích. Týká se to hlavně Českých drah. Ty se kvůli nové legislativě nemůžou účastnit tendrů na provoz železničních tratí. Akcie mají v listinné podobě a zákon o Českých dráhách je nedovoluje zaknihovat. Problémy s akciemi mají podle ministerstva dopravy i jiné státní podniky. Poslanecký návrh teď dostane k projednání senát.

Většinu spotřebovaných energií využívají české domácnosti hlavně k vytápění

Photo: Štěpánka Budková
Zhruba dvě třetiny veškerých energií spotřebují české domácnosti k vytápění. Ukazují to data Českého statistického úřadu. Průměrná roční energetická náročnost klesá. Od roku 1990 se snížila celkem o 28 procent. Důvodem je zateplení domů nebo výměna oken. Češi také upouštějí od topení nebo ohřevu vody uhlím. Domácnosti teď víc využívají zemní plyn a obnovitelné zdroje jako je třeba dřevo.

Mediky stále láká práce v zahraniční

Více než čtvrtina českých studentů lékařských fakult v Česku plánuje po skončení studia pracovat v zahraničí. Častěji chtějí odejít muži. Mezi důvody k odchodu do zahraničí, které studenti zmiňují, jsou mimo jiné lepší platové podmínky, získání zkušeností a možnost studia cizího jazyka. Vyplývá to z průzkumu, do kterého se zapojilo 1207 studentů osmi lékařských fakult v ČR.