Ekonomika

Фото: ЧТ24
0:00
/
0:00

Nezaměstnanost v Česku v září klesla ze srpnových 6,2 procenta na rovných šest procent. Navázala tak na srpnový pokles po mírném nárůstu nezaměstnanosti v červenci. Lidí bez práce bylo přes 441 000, což je nejméně od března 2009. Oznámil to Úřad práce ČR. Meziročně byl pokles nezaměstnanosti ještě výraznější, loni v září totiž činila 7,3 procenta.

Foto: ČT24
Nezaměstnanost v Česku v září klesla ze srpnových 6,2 procenta na rovných šest procent. Navázala tak na srpnový pokles po mírném nárůstu nezaměstnanosti v červenci. Lidí bez práce bylo přes 441 000, což je nejméně od března 2009. Oznámil to Úřad práce ČR. Meziročně byl pokles nezaměstnanosti ještě výraznější, loni v září totiž činila 7,3 procenta.


Růst spotřebitelských cen v září zrychlil na 0,4 procenta, meziroční inflace tak byla o 0,1 procentního bodu vyšší než v srpnu. Oznámil to Český statistický úřad. Analytici čekali stagnaci nebo pokles. Zrychlení růstu cen ovlivnilo zdražení dovolených a rekreačních a kulturních služeb, a také ceny alkoholu a tabáku.


Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
Česká národní banka v srpnu provedla na devizovém trhu intervence proti posilující koruně za více než 100 miliard korun. Vyplývá to z údajů o devizových obchodech ČNB ke konci srpna. V červenci, kdy centrální banka zasáhla poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013, intervenovala za zhruba 28 miliard korun. Cílem intervencí je držet kurz koruny u 27 Kč/EUR, v letních měsících se koruna k této hranici několikrát přiblížila.


Vláda schválila návrh zákona o zadávání veřejných zakázek. Zákon má podle ministerstva pro místní rozvoj zadavatelům poskytnout větší pravomoci, současně jim nařizuje postupovat transparentně a přiměřeně. Návrh zákona kritizuje Hospodářská komora


Foto: Barbora Kmentová
Poslanci nejednali o návrhu Jana Volného (ANO) na vyšší zdanění hazardu. Zvláštní schůzi svolanou na žádost skupiny koaličních poslanců hned po zahájení přerušili na návrh Miroslava Kalouska (TOP 09). Koalice nyní uvažuje o tom, že novelu převede do vládního návrhu, kterým by se už v pondělí měla zabývat vláda. Sněmovnou by pak mohl projít ve zrychleném čtení, a začít tak platit od začátku roku.


Téměř polovina všech letos dovezených ojetin je starších deseti let. Podle statistik Svazu dovozců automobilů jde o téměř 55 tisíc aut. Skoro stejné množství ojetých aut se naopak z České republiky vyveze. Jsou ale výrazně mladší, většinou do tří let věku. Důvodem je podle společnosti Cebia výhodný kurz koruny k euru. Nových automobilů se v Česku od začátku roku prodalo přes 170 tisíc. To je o pětinu víc než ve stejném období loni. Oznámili to zástupci Svazu dovozců automobilů. Nejvíc automobilů prodala Škoda.


Foto: Filip Jandourek,  ČRo
Část ruských dlužníků začala opět splácet úvěry České exportní bance. Jde zatím o 7 miliard korun. Celkem má banka problémové pohledávky se selháním dlužníka přes 38 miliard korun. Vznikly většinou z úvěrů na budování skláren, elektráren a továren, kterým posílali stroje a vybavení čeští výrobci.


Podmínky pro pořádání předváděcích prodejních akcí se kvůli lepší ochraně spotřebitele asi zpřísní. Na letácích budou muset být i ceny nabízeného zboží. Pořadatelé by nesměli přímo při těchto akcích a ve lhůtě dalších sedmi dní přijímat od kupujících žádné peníze. Rozhodla o tom Sněmovna.


Exekuce | Foto: Štěpánka Budková,  Radio Prague International
V Česku roste počet lidí, kteří mají čtyři a více exekucí. Celkový počet občanů v exekuci ale klesá. Exekuce se koncentrují do stále užší části společnosti a jedna exekuovaná fyzická osoba tak má nyní v průměru 5,8 exekuce.


Česká společnost je v hodnocení ekonomické situace země rozdělena do dvou stejně velkých táborů. Podle zářijového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění je s hospodářskou situací Česka spokojeno 28 procent lidí, stejně velká část zastává opačný názor.