Ekonomika

Foto: Archiv Radia Praha
0:00
/
0:00

ČNB může uvolněnou měnovou politiku udržovat déle. Ministerstvo financí zvýšilo v návrhu státního rozpočtu celkové výdaje a příjmy. Přebytek rozpočtu ke konci srpna klesl na 19 miliard korun. Bank of China otevře v Praze svoji pobočku. Finanční úřady se podle dohody ministra Babiše se starosty rušit nebudou. Českým drahám klesl zisk, daří se osobní dopravě. Eurostat: Česko je v trojici zemí EU s nejnižší nezaměstnaností. Provozovatelé loterijních a kurzových sázek budou možná státu odvádět 23 procent. Návštěvnost Země živitelky opět překonala stotisícovou hranici. Senioři jsou pro cestovní kanceláře stále důležitějšími klienty.

ČNB může uvolněnou měnovou politiku udržovat déle

Foto: Archiv Radia Praha
Česká národní banka může udržovat uvolněnou měnovou politiku, tedy i režim devizových intervencí, déle, než předpokládá její srpnová prognóza vývoje ekonomiky. Důvodem může být snížení očekávaného růstu Číny a jiných rozvíjejících se zemí a s tím spojený pokles cen ropy i dalších komodit. Ve svém blogu to uvedl viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík. Prognóza ČNB počítá s používáním kurzu jako nástroje měnové politiky do konce roku 2016.


Ministerstvo financí zvýšilo v návrhu státního rozpočtu celkové výdaje a příjmy

Ministerstvo financí ve srovnání s červnovým návrhem zvýšilo v návrhu státního rozpočtu na příští rok celkové výdaje a příjmy, výdaje vzrostly o zhruba 16 miliard korun na 1,155 bilionu korun. Vyplývá to z aktuálního návrhu na internetových stránkách vlády. Plánovaný schodek rozpočtu zůstal na 70 miliardách korun. Údaje jsou bez započtení peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů; ty by měly činit 94,5 miliardy korun.


Přebytek rozpočtu ke konci srpna klesl na 19 miliard korun

Přebytek státního rozpočtu ke konci srpna klesl na 19 miliard korun z červencových 25,7 miliardy korun. Loni v srpnu byl rozpočet ve schodku 14,8 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší výsledek hospodaření ke konci srpna od roku 2007. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.


Bank of China otevře v Praze svoji pobočku

Bank of China, čtvrtá největší čínská banka otevře svoji pobočku v Praze. Banka firmám nabídne i odborné poradenství při získávání kontaktů. Zpočátku zaměstná kolem 20 lidí. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý doufá, že banka by mohla pomoci i menším českým podnikům:

"Pevně věřím, že bude mít význam i pro malé a střední podniky. Nejde jen o to, aby se tam dostávaly škodovky a další velké firmy."

V Číně se však v poslední době propadají akciové trhy a zpomaluje ekonomika. To trápí české exportéry. Do Číny totiž z českých firem putuje každým rokem zboží za téměř 42,5 miliardy korun. Podle posledního průzkumu Asociace malých a středních podniků by dopady čínské krize na tuzemské exportéry, hlavně na ty, kteří nevyvážejí přímo, ale přes Německo, mohly být větší, než si zatím všichni představovali, říká předseda představenstva asociace Karel Havlíček:

"Přes reexporty exportujeme víc než dvojnásobek toho, z čeho běžně vycházíme. Jedná se tedy dohromady téměř o 100 miliard korun. To je docela zásadní cifra. Dalo by se říct, že Čína se tím posouvá z nějakého 18. místa vývozní destinace až do první desítky."


Finanční úřady se podle dohody ministra Babiše se starosty rušit nebudou

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dohodl s předsedou Svazu měst a obcí Františkem Luklem a starosty obcí, že se od příštího roku nebude rušit 23 územních pracovišť finančních úřadů. Původně chtěla Finanční správa úřady zrušit a ušetřit tak 100 milionů korun. Šlo o malé pobočky, kde pracuje většinou méně než 11 lidí. Obcím se rozhodnutí nelíbilo. Šéfové stran vládní koalice se minulý týden dohodli, že se úřady zavírat nebudou, ale jejich provoz by měl být omezen pouze na úřední dny, tedy pondělí a středu.


Českým drahám klesl zisk, daří se osobní dopravě

Foto: Archiv Radia Praha
Českým drahám v pololetí meziročně klesl čistý zisk na 102 milionů korun. Na vině je podle vedení podniku hlavně sekce nákladní dopravy Cargo. Naopak osobní dopravě se dařilo a nalákala meziročně více cestujících. Pasažérů přibylo i konkurenci - soukromým dopravcům - Leoexpress a Regiojet.

S Českými drahami za první pololetí letos cestovalo téměř 86 milionů lidí, což je meziročně o sto tisíc víc. V osobní dopravě tak podniku rostly tržby.

"A to o 240 miliónů korun v porovnání s loňským rokem. Rostl i přepravní výkon, takže můžeme říct, že nám cestující jezdí i na delší vzdálenosti, než v loňském roce," potvrdil mluvčí Českých drah Radek Joklík. Celkové tržby v osobní dopravě přesáhly 10 miliard korun. České dráhy podle vedení ztratily zákazníky hlavně na Plzeňsku, ve východních Čechách a v Olomouckém kraji kvůli větším výlukám. Výpadek nahradili cestující na páteřních železničních linkách a v mezistátní dopravě.

Meziročně lepší výsledky hospodaření vykázali oba železniční konkurenti Českých drah. RegioJet ze skupiny Student Agency se letos dostal poprvé do zisku. Za první pololetí vydělal 7 a půl milionu korun a měl téměř o třetinu víc cestujících než ve stejném období loni, říká mluvčí Aleš Ondrůj:

"Za celý letošní rok očekáváme zisk v rozmezí 30 až 50 milionů korun."

Konkurenční společnost Leoexpress zůstává ve ztrátě s 38 milióny korun. Přesto je to lepší výsledek než měla loni, kdy ve stejném období firma zaznamenala ztrátu 64 milionů korun. Provozní výsledek hospodaření se meziročně dokonce ztrojnásobil.


Eurostat: Česko je v trojici zemí EU s nejnižší nezaměstnaností

Míra nezaměstnanosti v České republice v červenci dosáhla 5,1 procenta, uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Česko tak spolu s Německem (4,7 procenta) a Maltou (5,1 procenta) tvoří trojici zemí s nejnižší nezaměstnaností v Evropské unii. Průměr pro celou EU byl v červenci podle Eurostatu 9,5 procenta. Na opačném konci žebříčku je krizí stižené Řecko, kde mají statistici stále k dispozici míru nezaměstnanosti 25 procent z letošního května. Před ním je Španělsko s hodnotou 22,2 procenta lidí bez práce.

Eurostat rovněž uvádí, že letos v červenci bylo v celé EU bez práce přes 4,6 milionu lidí do 25 let, z nich tři miliony žijí v eurozóně. Nezaměstnanost mladých tak v celé osmadvacítce odpovídá 20,4 procenta, v zemích platících eurem 21,9 procenta. Stále jde o vysoká čísla. V Česku bylo podle Eurostatu v červenci bez práce 13,4 procenta lidí do 25 let, o rok dříve uváděly tabulky hodnotu 16,5 procenta.


Provozovatelé loterijních a kurzových sázek budou možná státu odvádět 23 procent

Foto: Barbora Kmentová
Hazard bude zřejmě v Česku od příštího roku zdaněn nižší sazbou pro sázkové hry a vyšší pro hrací přístroje, a nikoli jednotnou 25 procent, jak ji chtělo ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO). Z loterijních a kurzových sázek by se měla odvádět daň 23 procent a u hracích automatů 28 procent, shodla se koaliční rada. Tato úprava potrvá do doby, než začne platit nový zákon o hazardních hrách, tedy pravděpodobně jen jeden rok. Napsaly to Hospodářské noviny (HN). Podle deníku stojí za náhlou změnou poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek. Návrh ministra financí podle něj údajně nerozlišoval, jak je daný druh hazardu společensky škodlivý.

Podle výkonného ředitele Asociace provozovatelů kursových sázek Marka Hermana je současná sazba ve výši 23 procent pro jejich firmy stále moc vysoká a proti tvrdému hazardu tak nejsou příliš zvýhodněné:

"Evropský průměr zdanění kurzového sázení je 18 procent, takže my 23 procent považujeme stále za příliš vysoké zdanění."

Herman zdůrazňuje, že hlavní problém je v tom, že na českém trhu působí velké množství nelegálních online sázkových her. Ty podle něj žádné daně neodvádějí. To už zahrnuje chystaný zákon o hazardních hrách, který by měl začít platit od roku 2017. Kromě zdanění online provozovatelů sázkových her, které mají sídlo v zahraničí, počítá nová legislativa se třemi sazbami zdanění - 35 procent bude platit pro hrací přístroje, 30 procent pro živé kasinové hry, loterie a binga a 25 procent pro kurzové sázky nebo tomboly.


Návštěvnost Země živitelky opět překonala stotisícovou hranici

Návštěvnost agrosalonu Země živitelka po pěti letech opět překonala stotisícovou hranici. Větší byl také zájem vystavovatelů. Své výrobky a služby jich prezentovalo téměř 600. Sobota, která je tradičně nejnavštěvovanějším dnem, patřila národním dožínkám. Zemědělci i zástupci státu na výstavě apelovali na obyvatele, aby kupovali české potravinářské produkty.

Představenstvo Agrární komory ČR s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) diskutovalo mimo jiné o přípravě rozpočtů pro roky 2015 a 2016. Komora dala Jurečkovi ultimátum, aby do konce září prosadil nové mléčné dotační programy. Vedení komory také požadovalo okamžité zahájení intervenčních nákupů mléčných produktů za státní peníze. Ministr uvedl, že se bude požadavkům komory snažit vyhovět. Premiér na dožínkách slíbil, že koalice prosadí novelu zákona o významné tržní síle, od níž si zemědělci a potravináři slibují posílení své pozice v jednáních s obchodními řetězci. Řetězce podle něj nesmí diskriminovat české zemědělce a potravináře. Země živitelka je největší průřezový agrosalon v ČR.


Senioři jsou pro cestovní kanceláře stále důležitějšími klienty

Foto: Evropská komise
Senioři tvoří stále důležitější skupinu klientů pro české cestovní kanceláře. Průměrná cena dovolené, kterou koupili senioři, je zhruba o 2000 Kč vyšší, než je celkový průměr. Starší turisté tvoří již asi pětinu klientů tuzemských CK a nabídka zájezdů určených pro seniory roste. Vyplývá to z ankety ČTK mezi prodejci zájezdů. U cestovní kanceláře Firo-tour tvoří klienti starší 55 let u pobytových zájezdů 25 procent klientů, u poznávacích zájezdů 55 procent. "Při poznávacích zájezdech upřednostňují leteckou dopravu, a to do celého světa, s kvalitními průvodcovskými službami a plným programem," uvedla mluvčí CK Eva Němečková.