Ekonomika

Foto: wagg66 / freeimages
0:00
/
0:00

Česká ekonomika zažila v roce 2014 hospodářské oživení. Projevilo se poklesem nezaměstnanosti, postupným růstem spotřeby a investic, které se staly hlavním zdrojem růstu hrubého domácího produktu. Ten podle analytiků letos poroste kolem 2,5 procenta a inflace bude nízká. "Příznivé trendy, které charakterizují rok 2014, by měly pokračovat. Dařit by se po letech mělo stavebnictví," uvedl hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda. Významným zdrojem ekonomického růstu bude podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka i rozpočtová politika.

Foto: wagg66 / freeimages
Česká ekonomika zažila v roce 2014 hospodářské oživení. Projevilo se poklesem nezaměstnanosti, postupným růstem spotřeby a investic, které se staly hlavním zdrojem růstu hrubého domácího produktu. Ten podle analytiků letos poroste kolem 2,5 procenta a inflace bude nízká. "Příznivé trendy, které charakterizují rok 2014, by měly pokračovat. Dařit by se po letech mělo stavebnictví," uvedl hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda. Významným zdrojem ekonomického růstu bude podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka i rozpočtová politika.


Nejvyšší zhodnocení přinesly letos investice do amerických akcií a překvapivě i do bezpečných fondů státních dluhopisů. Peníze uložené na termínovaných a spořicích vkladech jen lehce překročily inflaci. Mírné výnosy vesměs přinesou i penzijní fondy a stavební spoření. České akcie spíše zlevnily. Shodly se na tom poradenské firmy oslovené ČTK. Pražské burze se podle šéfredaktora serveru Investujeme.cz Petra Zámečníka nedařilo a ztratila přes tři procenta. Jinak byl letošní rok na akciovém trhu ve znamení poměrně vyrovnaného růstu. Pouze v posledních několika týdnech se situace zdramatizovala v souvislosti s prudkým poklesem ceny ropy a krizí rublu v Rusku.


Ilustrační foto: Kristýna Maková
Knihy, kojenecká výživa a léky jsou od 1. ledna zatíženy nižší sazbou daně z přidané hodnoty. Dosud se danily 15 procenty, nyní je to deset procent. Podle obchodníků nižší zdanění přinese zlevnění těchto výrobků pro koncové zákazníky. Daňové sazby tak jsou tři, a to 21, 15 a nově deset procent.


Společnosti můžou od tohoto roku požádat o přechod na takzvaný kurzarbeit. Novinka jim pomůže v tom, že nemusejí v době krize propouštět své zaměstnance.

"Tento příspěvek nakonec vláda schválila tak, že by se zaměstnanci vyplácelo 70 procent jeho průměrné mzdy. 50 procent této částky by hradil zaměstnavatel a 20 procent by bylo hrazeno ze státního rozpočtu," vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

České podniky můžou žádat o přechod na kurzarbeit od jara. S konečnou verzí jsou odboráři nakonec spokojeni. "To je mírnější varianta. Ještě lepší by bylo, kdyby zaměstnanci dostali 90 procent průměrného výdělku s tím, že by se podělili rovným dílem zaměstnavatel a stát," říká šéf odborů Josef Středula.

Firmy můžou kurzarbeit čerpat půl roku, při opakované žádosti maximálně rok. Kurzarbeit používají i některé sousední státy, hlavně Německo a Rakousko.


Ilustrační foto: Miloš Turek
Vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách omezí zákon. Doplatek bude stát poskytovat provozovatelům ubytoven na prostory, nikoli na počet lidí žijících v jednom bytě. Výše nájemného nemá převýšit částky v místě obvyklé. Počet lidí s doplatkem na bydlení a objem vyplacených peněz se v posledních letech zvyšoval. V roce 2011 bylo 24.400 příjemců, stát vydal 850 milionů korun. Loni už bylo příjemců 65.100 a objem vyplacených peněz vzrostl na 2,8 miliardy korun.


Důchodkyně a důchodci si přilepší na penzích v průměru o 200 korun měsíčně. Rodiče budou dostávat porodné i na druhé dítě, a to 10.000 korun. Rozšíří se navíc i okruh rodin s nárokem na tuto dávku. Změny přinášejí vládní novely zákonů o důchodovém pojištění a o státní sociální podpoře. Důchodová norma zavádí stejný výpočet růstu důchodů, jako platil před škrty pravicové vlády. Budou se automaticky zvyšovat o třetinu růstu reálných mezd a celou inflaci, nyní je to třetina růstu spotřebitelských cen.


Češi vidí letošní rok z hlediska svých financí velice pozitivně. Podíl těch, co očekávají, že se budou mít hůře, klesl na 17 procent z loňských 23 procent. Svou situaci považuje finančně za zcela bezvýchodnou pět procent dotázaných, před rokem jich bylo sedm procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti Partners, který uskutečnila agentura Ipsos mezi tisícovkou respondentů.


Ústí nad Labem nechce stát mimo plánovanou vysokorychlostní železniční trať. Cesta z Prahy do Drážďan po vysokorychlostní trati by v budoucnosti mohla trvat zhruba hodinu. Teď cestující tráví v rychlíku dvě hodiny a osmnáct minut. Chystaný koridor však podle plánů míjí Ústí nad Labem, což chce radnice změnit. Krajským městem nyní prochází jeden ze čtyř tranzitních železničních koridorů. Pohodlně a bez přestupu se tak Ústečané dopraví do Prahy, Bratislavy, Berlína či Hamburku. Velmi rychlé vlaky však zřejmě nebudou projíždět krajinou dříve než za dvacet let.


Ilustrační foto: Kristýna Maková
Developerská společnost Finep příští rok v Praze postaví 500 nových bytů až za 1,7 miliardy korun. Skupina letos koupila realitní společnost Maxima Reality či obchodní centrum v Bratislavě. V podobných investicích chce Finep pokračovat i v příštím roce. Finep patří mezi pět největších developerů na pražském rezidenčním trhu. Od roku 1995 společnost postavila přes 7500 nových bytů v několika desítkách projektů. Finep kromě Česka a Slovenska působí od roku 2013 v Mongolsku. Jako jedna z mála velkých společností se výrazněji zabývá také družstevním bydlením.


Vánoční ozdoby ze Dvora Králové nad Labem,  foto: Roman Casado
Družstvo Vánoční ozdoby ze Dvora Králové nad Labem, které patří k největším výrobcům ručně foukaných skleněných ozdob v Evropě, čeká po letech poklesu růst prodeje. A to přibližně o pětinu, na úrovni 53 milionů korun. Družstvu k tomu pomohl zejména zvýšený odbyt ozdob do Německa a do USA. Dalšími hlavními odbytišti podniku jsou Itálie, Francie, Švýcarsko a Rakousko. Celkem do zahraničí směřuje asi 95 procent produkce dvorských sklářů.


Lidé letos utráceli před Vánoci v obchodech více než loni, vyplývá z průzkumu společnosti Shoptet, která se zabývá tvorbou a pronájmy internetových obchodů a vyjádření obchodníků. Téměř čtyři z deseti Čechů utratili podle průzkumu letos za vánoční dárky více než 8000 korun, v průměru o 2000 Kč více než loni. Meziročně vyšší tržby potvrdili také oslovení obchodníci.

Od 26. prosince pak odstartovala hlavní vlna výprodejů. Podle některých obchodních řetězců je o výprodeje velký zájem. Například obrat obchodníka s elektronikou Euronics stoupl meziročně o 27 procent a návštěvnost prodejen několikanásobně. Podle řetězců Globus a Albert je zájem především o elektroniku, bílé zboží, oblečení a kosmetiku. Slevy až 70 procent a výprodeje přilákaly do prodejen tisíce lidí. Většinou ušetřili stovky korun, jak potvrzuje rozhlasová anketa:

Ilustrační foto: Kristýna Maková
Vidím, že si nesete tašku, využil jste povánočních slev?

"Ano využil. Ušetřil jsem asi 500 korun, počítal jsem, že to bude stát víc."

A co jste si koupil?

"Koupil jsem si boty, dostal jsem pod stromeček peníze."

A co vy, využila jste slev?

"Ano, když to propočtu, tak jsem za kosmetické balíčky ušetřila asi 800 korun, sleva asi 50 procent."

Kontrolujete si ty původní ceny?

"Ano, vždy se jdu podívat, kolik stojí jednotlivé kousky, takže jsem si ověřila, že to opravdu funguje."

Výprodeje budou v některých obchodech až do konce února.