Ekonomický souhrn týdne

Foto: Jiří Němec
0:00
/
0:00

Banky v Česku loni poskytly občanům 92.600 hypotečních úvěrů za téměř 150 miliard korun. Meziroční nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů činil 23 procent. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj, zveřejněných tento týden.

Foto: Jiří Němec,  Radio Prague International
Banky v Česku loni poskytly občanům 92.600 hypotečních úvěrů za téměř 150 miliard korun. Meziroční nárůst objemu nově poskytnutých úvěrů činil 23 procent. Vyplývá to ze statistik ministerstva pro místní rozvoj, zveřejněných tento týden.

Budoucí ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) odvolá generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavla Kočicu. Na ŘSD naopak vrátí nedávno odvolanou šéfku úseku kontroly kvality staveb Miloslavu Pošvářovou. Pošvářová svůj návrat podmínila právě personálními změnami v ŘSD včetně odchodu generálního ředitele.

Až 16 procent elektroniky prodávané v Česku pochází z "šedého dovozu". Podíl zboží s nejasným původem vůči oficiální distribuci navíc roste. Informovala o tom v týdnu společnost Electro World.

Českým drahám vloni přibylo půl milionu cestujících. Celkem státní dopravce přepravil 169 milionů lidí. Přepravní výkony drah stoupaly třetím rokem po sobě, což ČD spojují s postupnou modernizací vozidlového parku. Nejvíce zákazníků přibylo v dálkových a příměstských vlacích. České dráhy také zvažují další kolo modernizací starších rychlíkových vagonů. Důvodem je neuskutečněný záměr na odkup až 80 vagonů rakouských drah, který tuzemskému státnímu dopravci překazil podnikatel Radim Jančura s RegioJetem.

Připojení Česka k evropskému fiskálnímu paktu, které chce prosazovat nový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, vítají čeští analytici. Připojení ČR k paktu by podle ekonomů posílilo rozpočtovou zodpovědnost a zamezilo vládám nadměrně zadlužovat zemi. Pakt zavazuje země EU k tomu, aby do národní legislativy zavedly pravidla hlídající rozpočtovou kázeň.

Čtvrtina lidi hledá v lednu práci v oblasti gastronomie, 13 procent v dopravě a desetina v administrativě. Vyplývá to z aktuální statistiky inzertního portálu Annonce.cz. Poptávka po nové práci podle ní stále výrazně převyšuje její nabídku.

Dálnice D1,  foto: Miloš Turek
Modernizace dálnice D1 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší na Vysočině nabírá zpoždění, které může činit 230 dnů. O tuto dobu žádá stavební společnost OHL ŽS prodloužit dohodnutý harmonogram stavby, která měla být původně hotová už letos. Důvodem je problém v podloží, jehož zpevnění mělo být dokončeno 22. července. Dosud ale není hotové a stavební firma by na tom měla pracovat do začátku dubna.

Společnost Veletrhy Brno zrušila letošní ročník mezinárodního veletrhu osobních automobilů Autosalon. Na akci se přihlásilo méně vystavovatelů, než organizátoři předpokládali. Uvedl, že Autosalon by letos nebyl "plnohodnotný". Podle České televize odřekla účast na akci známá automobilka. Akce se měla konat v půli května. Představit se na ní mělo 135 firem, a to na ploše 25.000 metrů čtverečních.

Spotřeba ovoce v České republice se od začátku hospodářské krize před pěti lety snížila asi o pětinu. Zatímco v roce 2009 na jednoho obyvatele připadala spotřeba přes 90 kilogramů ovoce, v roce 2012 to bylo 74,6 kilogramu. Největší pokles - téměř o 30 procent na osobu a rok - postihl jablka, která jsou tradičně ovocem s nejvyšší spotřebou. Spotřeba jablek klesá i v celé EU, řekl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Dluh českých domácností u bank a finančních institucí loni vzrostl o 42,6 miliardy korun. Celkový dluh domácností ke konci roku dosáhl více než 1 bilionu korun, vyplývá z údajů České národní banky. V posledním měsíci roku ale jejich zadluženost klesla o více 2 miliardy korun.