Ekonomický souhrn týdne

Foto: Kristýna Maková
0:00
/
0:00

Česká republika přijde o deset miliard korun z evropských fondů, které nestihla vyčerpat z limitu pro loňský rok. Tento týden to oznámil náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. Původně přitom ministerstvo odhadovalo ztrátu za loňský rok až na 30 miliard korun.

Foto: Kristýna Maková
Česká republika přijde o deset miliard korun z evropských fondů, které nestihla vyčerpat z limitu pro loňský rok. Tento týden to oznámil náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun. Původně přitom ministerstvo odhadovalo ztrátu za loňský rok až na 30 miliard korun.

Tuzemští telekomunikační operátoři Telefónica a Vodafone se v rámci úspor v prvních měsících letoška zbaví přibližně desetiny zaměstnanců. O práci tak celkem přijde přibližně 700 lidí. Největší z operátorů T-Mobile propustí desítky zaměstnanců. Napsaly to Hospodářské noviny. Připomněly, že operátorům dlouhodobě klesají výnosy a letos je čekají miliardové investice do mobilních sítí nové generace.

Řízení letového provozu (ŘLP) připravuje obnovu miliardového tendru na nákup systému, který má do roku 2025 řídit provoz letadel nad Českem. Původní soutěž podnik zrušil vloni v září s tím, že žádný z uchazečů nesplnil technické požadavky. Nyní ŘLP plánuje pokračovat v jednání se společnostmi Thales a Indra, které v minulém tendru postoupily do užšího výběru, řekl mluvčí ŘLP Richard Klíma.

Babovřesky
V maďarském Miškovci vyjela na koleje nejnovější tramvaj Škody Transportation. Plzeňské strojírny tam dodají 31 nízkopodlažních vozidel za téměř dvě miliardy korun. Kontrakt zahrnuje opci na desetiletý komplexní servis za téměř 200 milionů korun.

Návštěvnost tuzemských kin loni mírně klesla o jedno procento na 11 milioů lidí. Tržby biografů, které se od letošního roku počítají podle nové metodiky, ale stouply o 12 procent. Nejvíc lidí zavítalo do kin na film režiséra Zdeňka Trošky Babovřesky. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Unie filmových distributorů.

Foto: Alena Palečková,  Archiv Českého rozhlasu
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) přidělí průmyslovým podnikům pro období od 2013 až 2020 přibližně 172 milionů emisních povolenek. Jejich množství se bude mezi jednotlivými lety postupně snižovat, informoval mluvčí MŽP Matyáš Vitík. Evropská komise tento týden rozhodla o stanovení alokace bezplatných emisních povolenek pro české průmyslové podniky, které jsou zařazeny v systému emisního obchodování.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce v letošním roce začít stavět celkem 15 úseků silnic 1. třídy v úhrnné délce 56 kilometrů a také dalších 63 kilometrů dálnic (sedm staveb). Oznámil to ředitel výstavby Jiří Majer. Stavět by se mělo začít například na jihočeských úsecích D3, úseku D1 mezi Přerovem a Lipníkem, na obchvatu Znojma nebo na silnici přes Červenohorské sedlo. Většina letos zahájených staveb by měla být podle předpokladu dokončena v roce 2015, u části se předpokládá delší dobu výstavby.

Andrej Babiš,  foto: Filip Jandourek,  Archiv Českého rozhlasu
Rozpočet na rok 2015 by měl být připraven tak, aby počítal s mnohem lepším výběrem daní než dosud. Řekl to předseda ANO a budoucí vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. Plány koalice na zastavení plýtvání ve veřejném sektoru, úspory a lepší výběr daní dokážou pokrýt vyšší výdaje, které si vyžádají návrhy z koaliční smlouvy, dodal. Budoucí ministr financí již má připraven tým odborníků, který si s sebou vezme na ministerstvo financí. Měli by mezi nimi být i členové Rady ekonomických poradců hnutí ANO.

Státní správa hmotných rezerv (SSHR) ke konci března propustí 102 zaměstnanců. Její předseda Ondrej Páleník již loni v květnu rozhodl o útlumu čtyř závodů. Informace o hromadném propouštění dostaly Krajské úřady práce v Jihlavě, Hradci Králové, Ostravě, Příbrami a Ústí nad Labem. Pro letošní rok je na SSHR 377 systemizovaných míst.

Foto: Kristýna Maková
Praha vstoupí do federace světových turistických měst (WTCF), která sdružuje turisticky atraktivní metropole. Za členství zatím nebude Praha nic platit a slibuje si od něj zviditelnění města na turistickém trhu a možnost vstoupit na čínský trh. Vstup do organizace tento týden schválili pražští zastupitelé.

Pražskému Letišti Václava Havla vloni přibylo 1,5 procenta cestujících. Největší letiště v Česku odbavilo téměř 11 milionů lidí. Letišti vzrostl počet lokálních pasažérů, kteří na pražské letiště letí jako do cílové destinace. Ubylo naopak lidí, kteří v Praze přestupují na jiné lety, uvedlo letiště.