Ekonomický souhrn týdne

Ilustrační foto: Filip Jandourek
0:00
/
0:00

ČSÚ tento týden informoval, že meziroční míra inflace v prosinci poskočila na 1,4 procenta z listopadových 1,1 procenta. Za rok 2013 byla průměrná míra inflace 1,4 procenta, což je nejnižší hodnota od roku 2009. Prosincová inflace byla o desetinu procentního bodu vyšší, než očekávali analytici.

Ilustrační foto: Filip Jandourek
Podle nejnovějších čísel z tohoto týdne se nezaměstnanost v prosinci se v Česku zvýšila na 8,2 procenta. Bez práce tak bylo ke konci roku téměř 600.000 lidí. Důvodem růstu nezaměstnanosti bylo hlavně postupné ukončování sezonních prací na venkově a v menších obcích. Výsledek odpovídá odhadům analytiků.

Vláda se chystá od února zvýšit podporu pro investory, kteří zřídí pracovní místa v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Podle návrhu ministerstva práce by úřady práce měly zaměstnavatelům na jednoho pracovníka místo 50.000 korun dát 200.000 korun. Podmínkou je, že post vydrží aspoň pět let. Zvýšením podpory chce řešit krizovou situaci v Moravskoslezském kraji. Ministerstvo financí se čtyřnásobným růstem nesouhlasí, příspěvek by zvedlo na 100.000 Kč.

Zahraniční obchod České republiky skončil v listopadu 2013 rekordním přebytkem téměř 39 miliard korun, v meziročním srovnání je to o 5 miliard více. Informoval o tom Český statistický úřad, podle kterého meziročně výrazně rostl dovoz i vývoz. Podle analytiků jsou listopadová čísla pozitivním překvapením.

Foto: ČT24
Bulharský energetický regulační úřad zahájil kvůli velkému množství stížností zákazníků kontrolu v místních divizích českých společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské firmy EVN. Řada Bulharů si podle agentury Reuters v poslední době opět stěžuje na příliš vysoké účty za energii.

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) se domnívá, že nové bloky jaderné elektrárny Temelín se nakonec dostaví, není ale jisté, zda to bude ve stanovených termínech. Rozhodnutí o vítězi tendru, které je primárně na vedení energetické firmy ČEZ, se podle něj bude zřejmě muset posunout. Podle původního harmonogramu měl ČEZ vybrat vítěze tendru loni na podzim. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš týdeníku Ekonom minulý týden řekl, že smlouva s vítězným uchazečem o dostavbu elektrárny Temelín by mohla být podepsána ve 2. čtvrtletí 2015.

Pomoc zemědělcům a lesníkům v případě živelních katastrof, jako jsou povodně či sucha, zrychlí. Evropská komise schválila program pro řešení rizik vypracovaný ministerstvem zemědělství (MZe). Úřad bude do budoucna postiženým subjektům moci zasílat státní podporu neodkladně a nebude muset čekat v jednotlivých případech na souhlas Bruselu, jak tomu bylo doposud.

O příspěvek na odstranění škod po loňských povodních požádalo 2055 domácností, celkem šlo o více 61 milionu Kč. Tento týden to oznámil Marek Ženkl z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj s tím, že požadovaná částka se od skutečně vyplacené liší jen minimálně.

Ilustrační foto: Evropská Komise
Česká republika byla v závěru loňského roku ve výrazném skluzu v čerpání peněz z EU. Na začátku prosince zbývalo poslat do Bruselu k proplacení projekty za více než 76 miliard, aby se splnil limit pro rok 2013. Vyplývá to ze zprávy o čerpání prostředků EU. Česko muselo loni i kvůli doplácení za projekty z předchozích dvou až tří let vyčerpat minimálně 16,95 miliardy eur (464,34 miliardy korun).

Do Prahy zavítal na přelomu roku rekordní počet turistů. Poslední týden uplynulého roku a první týden roku 2014 zavítalo do českého hlavního města přibližně 120.000 turistů. Prahu si pro trávení Vánoc a Silvestra vybrali kromě Čechů zejména Rusové, Němci, Italové nebo turisté z Británie. Vyplývá to z údajů Pražské informační služby.

Asi 180 miliard korun budou podle ministerstva průmyslu a obchodu stát v ČR opatření nutná k úsporám energií nařízeným Evropskou unií. Napsaly to Hospodářské noviny. Celá EU by měla spotřebu energií omezit podle předloňské směrnice do roku 2020 o pětinu, každý stát si ale stanoví vlastní cíl. Česká vláda určila loni v srpnu jako národní cíl snížení spotřeby zhruba o čtyři procenta. Šetření má začít už letos.