Ekonomický přehled týdne

Foto: ČT24
0:00
/
0:00

Nová surovinová politika státu, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu, počítá v Česku s obnovením těžby kovů včetně zlata. Podmínkou ale je, že se taková těžba musí ekonomicky vyplatit, řekl novinářům ve Zlatých Horách na Jesenicku ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Nová surovinová politika státu počítá s těžbou kovů i zlata

Foto: ČT24
Nová surovinová politika státu, kterou připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu, počítá v Česku s obnovením těžby kovů včetně zlata. Podmínkou ale je, že se taková těžba musí ekonomicky vyplatit, řekl novinářům ve Zlatých Horách na Jesenicku ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Mezi zvažované těžební lokality patří právě Zlaté Hory, v jejichž okolí jsou podle odhadů několikatunové zásoby zlata. Obnovená těžba zlata by v regionu sužovaném vysokou nezaměstnaností mohla v následujících letech dát práci možná i stovkám lidí.


Německé firmy považují Česko za vhodnou zemi pro investice

Christian Rühmkorf,  foto: Archiv DTIHK
Německé podniky považují Českou republiku za vhodnou zemi pro investice a plánují zaměstnávání dalších lidí. 92 procenta německých podniků, které u nás už působí, by si pro své investice opět vybralo Českou republiku. Vyplývá to z pravidelného průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

Je zcela zjevné, že česká ekonomika prochází oživením. Dvě třetiny dotázaných firem hodnotí ekonomickou situaci v České republice jako uspokojivou a třetina jako dobrou. To je téměř dvojnásobek ve srovnání s loňským rokem. Další důvody popsal vedoucí mediálního oddělení Česko-německé obchodní a průmyslové komory Christian Rühmkorf:

"Mezi nejdůležitější pozitivní faktory patří členství v Evropské unii, výkonnost a motivace zaměstnanců, kvalita a dostupnost lokálních dodavatelů. A také, i když už trochu méně, relativně nízké náklady na práci. Tento průzkum se provádí v celé naší síti hospodářských komor ve střední a východní Evropě. Zajímavý byl i výsledek na Slovensku, že i tamní zahraniční investoři považují Českou republiku za nejlepší investiční lokalitu."

Do Německa míří většina českého vývozu. Loni dosáhl vzájemný obchod mezi oběma zeměmi objemu téměř 70 miliard a 400 milionů eur.


Elektronickou evidenci tržeb zprovozní státní podnik

Foto: Tomáš Adamec,  Český rozhlas
Elektronickou evidenci tržeb má zprovoznit podnik Státní pokladna - Centrum sdílených služeb. Podle deníku Právo na zakázku za téměř miliardu korun nevypíše ministerstvo financí výběrové řízení. Tendr bude jen v případě, že státní instituce nezvládne sama zajistit provoz celého systému.

Podle programového ředitele protikorupční organizace Frank Bold Pavla France resort financí nejedná protiprávně:

"Především je třeba hlídat, zda Státní pokladna bude postupovat efektivně a jestli zajištění provozu bude z hlediska nákladů srovnatelné s tím, co by dodal trh. To bude třeba vyhodnocovat, a je na ministerstvu financí, aby si to pohlídalo. Je to jeho odpovědnost."


Čeští vědci se prosazují se svými nápady v zahraničí

Jaromír Volf,  foto: ČT24
Čeští vědci a vynálezci se stále častěji prosazují se svými nápady v zahraničí. Každoročně se po celém světě přihlásí více než dva a půl milionu patentů. Prvenství připadá Číně, následují Spojené státy americké a Japonsko.

Například Jaromír Volf v devadesátých letech přišel se světovou novinkou - takzvaným plantografem. Přístroj na měření tlaku se dnes využívá ve zdravotnictví nebo třeba ve sportovním odvětví. Podle Jaromíra Volfa je ale využití přístroje mnohem větší:

Plantograf,  foto: archiv J. Volfa
"Teď ho používáme i pro měření pneumatik, čili jakým způsobem vlastně pneumatika dosedá k vozovce. Používá se také u sportovců, když se odráží, jestli ty síly směřují skutečně tam, kam mají. Měří se i stavy po mrtvicích nebo jiných úrazech."

Evropský patent přijde asi na čtvrt milionu. Přesto lidí - jako je Vladimír Volf - přibývá. Jen loni udělil Úřad průmyslového vlastnictví v Česku dva a půl tisíce patentů a užitných vzorů. Ze zaslaných přihlášek projde jen zhruba polovina.


Doprava plánuje utratit miliardy za inteligentní dopravní systémy

Čidla a družicové systémy by měly do budoucna zvýšit bezpečnost dopravy, umět předpovídat sesuvy půdy nebo prudké zhoršení počasí. Předpokládá to akční plán rozvoje inteligentních dopravních systémů, který schválila vláda.

Do technologií bude podle materiálu potřeba do roku 2020 investovat 17,5 miliardy korun ze státního rozpočtu a dalších 4,5 miliardy Kč by měly přispět kraje a města. Systémy, jako jsou chytré dopravní značky a telematické informační tabule, které umí usměrňovat provoz, už na několika místech v Česku jsou.


Za průměrnou mzdu si Češi koupí víc potravin, ale méně služeb a energií než před 30 lety

Foto: archiv Radia Praha
Češi si za průměrnou mzdu koupí zhruba 1100 bochníků chleba, to je skoro stejně jako před 30 lety. Vajíček si ale za dnešní průměrnou výplatu koupí mnohem víc, podobně jako másla, cukru nebo třeba elektrospotřebičů. Spočítal to Český statistický úřad.

Průměrná nominální mzda je v dnešní době zhruba 13krát vyšší než před 30 lety. Mnohem důležitější je, kolik si za výplatu lidé koupí věcí. Za průměrnou mzdu si dnes například koupíme méně energií, vysvětluje Jitka Erhartová z Českého statistického úřadu:

„U plynu jsme téměř na polovině toho, co jsme si mohli koupit v roce 1985. U vodného a stočného jsme na čtvrtině. Při dnešních cenách si za průměrnou mzdu, které ještě nedosahují dvě třetiny zaměstnanců, můžeme koupit jen čtvrtinu vody oproti roku 1985. To je velký rozdíl."

Kupní síla podle nejnovějších statistických dat nejvíce rostla v peněžnictví a pojišťovnictví. Zaměstnanci těchto oborů si dnes nakoupí až dvakrát víc než před 30 lety. Naopak nejmenší nárůst zaznamenal segment ubytování, stravování a pohostinství.


Průzkum: Více než třetina Čechů chce letos změnit zaměstnání

Foto: archiv Radia Praha
Více než třetina Čechů, konkrétně 37 procent, chce letos změnit zaměstnání. Nejčastějším důvodem je nedostatečné finanční ohodnocení. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment. Mezi dalšími důvody ke změně zaměstnání jsou nevyhovující vztahy na pracovišti a nekompetentní nadřízení.

"Zatímco v předchozích letech, kdy bylo méně pracovních příležitostí, byli Češi při zvažování změny práce opatrnější, nyní jsou nabídkám otevřenější," uvedla marketingová manažerka Graftonu Jitka Součková.

Zhruba čtvrtina Čechů vyjádřila spokojenost s nynější pracovní pozicí, ve svém současném zaměstnání by chtělo kariérně růst 16 procent lidí. Sedm procent dotázaných přemýšlí o zahájení vlastního podnikání nebo plánuje odchod na mateřskou dovolenou.


Společnost Lego v Kladně otevřela třetí výrobní halu

Společnost Lego v nové kladenské průmyslové zóně Kladno - Jih otevřela třetí výrobní halu. Je to součást investice do rozšiřování závodu v hodnotě více než 1,7 miliardy korun. Lego patří mezi významné zaměstnavatele na Kladensku, v závodě pracuje asi 3500 lidí, dalších až 600 plánuje podnik postupně nabrat. Součástí nové budovy jsou dvě výrobní haly a manuální sklad.


V Moravské Třebové zahájí provoz opravna leteckých motorů

Boeing 737,  foto: Czech Airlines
V Moravské Třebové na Svitavsku brzy zahájí zkušební provoz opravna leteckých motorů. Projekt zhruba za 20 milionů korun by měly podpořit evropské dotace. Zahájení v minulosti zdržela petice, lidé se obávali hluku a prachu.

"Opravy jsou o ruční práci se šroubovákem, občas bouchnutí kladivem. Motory jsou v běhu dvě hodiny a jsou u nich technologie, které tlumí hluk na přijatelnou míru. V Německu jsem viděl obdobné provozy přímo v zástavbě,"řekl ČTK jednatel společnosti EEA TECH Stanislav Bajzik.

Firma se zaměřuje na motory pro malá letadla o maximální váze 2700 kilogramů, neopravuje Airbusy a Boeingy.


Rostoucí obliba ležáků dokládá změny životního stylu

Před pěti lety zažilo české pivo velký propad. Výroba teď mírně stoupá, přesto stále nedosahuje úrovně roku 2009. Pivo zachraňoval především rostoucí vývoz. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český svaz pivovarů a sladoven.

Foto: Kristýna Maková,  Český rozhlas - Radio Praha
Loni pivovary uvařily přes 19 a půl milionu hektolitrů piva. Zatímco domácí spotřeba stagnovala, vývoz vzrostl o osm procent. Zároveň klesl téměř o polovinu dovoz piva do České republiky. Tuto mezeru doplnila výroba českých pivovarů.

V průměru jeden obyvatel Česka vypil 144 litrů piva za rok. Rostoucí obliba ležáků podle předsedy svazu Františka Šámala dosvědčuje změny životního stylu:

"Dřív ten zedník přišel do hospody na svačinu, zůstal na oběd i na večeři. A vypil deset patnáct desítek. Myslím, že v povědomí českého spotřebitele je preference kvality a ležák, dvanáctka, je kvalitnější. Raději si tak dají méně piva. To je to, co říkáme, pijte zodpovědně. Dospělý chlap dvě piva maximálně denně, u ženy dvě třetinky. A máme potvrzeno, že tato spotřeba je zdraví prospěšná."

V posledních letech klesal prodej sudového piva a stoupal prodej lahví - tedy lidé vypijí méně piva v hospodách. Pivovary se musejí snažit přitáhnout lidi do hospod na něco neobvyklého, co lidé v obchodě běžně nekoupí, říká Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje:

"Dali jsme třeba na trh pivo uvařené z prvního chmele. To mělo v hospodách obrovský úspěch. Myslíme si, že tato strategie, nabízení specialit, je cesta, která vrátí lidi zpět do hospod."

Nejvíc piva vyváží pivovary do Německa, na Slovensko, do Švédska, Velké Británie a Polska. Roste také vývoz do zemí mimo Evropskou unii. Těch je 73 a patří mezi ně například Spojené státy, Kanada, Jižní Korea nebo Čína.


Slovinský Elan možná skončí pod křídly českého podniku

Foto: archiv firmy Sporten
Slavná slovinská společnost Elan, která se do povědomí lidí dostala hlavně díky výrobě lyží, možná skončí pod křídly českého podniku. A tím je Sporten z Nového Města na Moravě. V současnosti je jediným zájemcem o koupi slovinského podniku, který je v dluzích.

Hospodářské noviny připomínají, že české firmě stojí v cestě překážka. Jeden z bývalých manažerů Elanu Uroš Korže dal svého bývalého zaměstnavatele k soudu. Kvůli nesplacenému dluhu okolo milionu eur.

Podaří se značce vrátit na výsluní? Podle odborníků tu šance je. Obecně totiž platí, že samotná značka tvoří v průměru až 50 procent hodnoty celé firmy.

"Ta značka není neznámá. Stačí jen ťuknout, například reklamou, internetem, sportovními přenosy a ta značka jde znovu do popředí," vysvětluje lektor komerčních studií na Vysoké škole ekonomické Jiří Mikeš.

Značku Elan proslavily individuální úspěchy závodníků.


Sociální výdaje loni činily téměř 479 mld Kč, meziročně o 6,4 mld víc

Ministerstvo práce loni na všechny dávky, nemocenské, důchody, podpory v nezaměstnanosti a příspěvky pro postižené vydalo celkem 478,9 miliardy korun. Sociální výdaje se tak proti roku 2013 zvedly zhruba o 6,4 miliardy korun, tedy o necelé 1,4 procenta. Vyplývá to z údajů ministerstva.

Schválený rozpočet počítal původně s částkou 488,6 miliardy. Přes tři čtvrtiny peněz putovaly do důchodů. Důvodem je jejich lednové zvýšení a také mírný přírůstek počtu důchodců. Na konci loňska pobíralo starobní, invalidní a pozůstalostní penzi celkem 2,86 milionu lidí.


Osoblažsko chce 123 mil. na místa, z dávek žije až 80 pct. lidí

Jiří Dienstbier,  foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas
Čtyři obce Osoblažska žádají po státu 123 milionů korun na projekty podporující vznik pracovních míst. Region trápí extrémní nezaměstnanost. ČTK to řekl starosta Osoblahy na Bruntálsku Antonín Rous (SNK). V některých obcích žije z dávek až 80 procent lidí, nezaměstnaní se pak zadlužují a prohlubují se problémy v sociálně vyloučených lokalitách.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) ČTK řekl, že takové regiony by mohly získat až desítky miliard z EU. Bruntálsko je v čele celorepublikového žebříčku okresů s největší nezaměstnaností.


Začala stavba poslední plavební komory na Vltavě na jihu Čech

Ředitelství vodních cest zahájilo stavbu poslední chybějící plavební komory na jihočeské Vltavě v Hněvkovicích u Týna nad Vltavou. V létě příštího roku se po deseti letech práce propojí Orlická přehradní nádrž s Českými Budějovicemi a bude možné nerušeně plout po 98 kilometrů dlouhé vodní cestě, uvedl ředitel Ředitelství vodních cest ČR Lubomír Fojtů.

V létě 2016 se tak otevře pro rekreační plavbu malých člunů, jachet, hausbótů i osobních lodí brázdících vody Orlické přehrady dalších 33 kilometrů nové vodní cesty.


Elton hodinářská chystá s Japonci výrobu hodinek Prim Hirošima

Ilustrační foto: FreeImages
Společnost Elton hodinářská, která v Novém Městě nad Metují na Náchodsku vyrábí náramkové hodinky Prim, chystá výrobu speciální stokusové série pro japonského výrobce a distributora hodinek Brains Corporation z Tokia. Projekt nese název Prim Hirošima a je inspirovaný dílem architekta Jana Letzela, rodáka z Náchoda.

Letzel se proslavil jako tvůrce takzvaného Atomového dómu v Hirošimě. Firmy nyní pracují na finálním designu a technických detailech edice hodinek, která bude v prodeji pouze v Japonsku. Elton věří, že projekt by mohl dál zvýšit povědomí japonských zákazníků o české značce, která by pak mohla odbyt do Japonska postupně zvyšovat.