Ekonomický přehled týdne

Jan Mládek, foto: ČT24
0:00
/
0:00

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) bude při jednání vlády o takzvaných těžebních limitech prosazovat variantu, která kromě prolomení limitů na dole Bílina počítá i s částečnou úpravou limitů na dole Československé armády (ČSA).

Jan Mládek,  foto: ČT24
Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) bude při jednání vlády o takzvaných těžebních limitech prosazovat variantu, která kromě prolomení limitů na dole Bílina počítá i s částečnou úpravou limitů na dole Československé armády (ČSA). Ministr to dnes sdělil v prohlášení ze své pracovní cesty do Indie. Varianta počítá se zbouráním asi 170 domů v Horním Jiřetíně. Vládě předloží všechny čtyři varianty toho, jak s limity dále nakládat. Kromě jím preferovaného řešení je ve hře ještě úplné zachování nebo naopak úplného prolomení limitů a také varianta, která by limity prolomila jen na dole Bílina, kde nejsou žádná lidská sídla.

Shoda v koalici není. Pro kterou variantu se vláda rozhodne by mělo být jasné v řádu týdnů nebo měsíců, uvedl premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka:

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
"Domnívám se, že bychom měli podpořit takové prolomení limitů, které nebude znamenat zásah do lidského osídlení, nebude znamenat bourání nějakých částí vesnic nebo měst. A zároveň nám umožní, abychom měli dostatek uhlí pro teplárenství."

Za úplné prolomení limitů ve čtvrtek v Praze naopak demonstrovali horníci převážně z dolu Československé armády. Jakékoliv prolomení těžebních limitů odmítá vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj to není potřeba, protože většina uhlí se v Česku mění na elektřinu, která se vyváží.


Se čtyřnásobným vzrůstem cen lithia za posledních třináct let roste podle deníku E15 i zájem o obnovení těžby cenných kovů na Cínovci v Krušných horách. Lithium se používá do baterií. Cena za tunu se nyní pohybuje kolem šesti tisíc dolarů, přičemž poptávka bude stoupat, konstatuje E15.

Jednatel společnosti Geomet a zároveň výkonný šéf australské těžařské společnosti European Metals Pavel Reichl deníku řekl, že když jejich průzkumy dopadnou dobře, mohla by těžba cínu, lithia a wolframu začít za tři až pět let. Doly a navazující provozy by fungovaly několik desetiletí a mohly by nabídnout stovky pracovních míst.


Foto: ČT24
Zaměstnancům Českých aerolinií klesnou od příštího týdne platy o desítky procent. Od února vstoupí v platnost nový mzdový řád. ČTK to řekl mluvčí ČSA Daniel Šabík. Proti citelnému snižování mezd ve společnosti dlouhodobě vystupují zástupci pilotů i stevardů. Ti se doposud s vedením dopravce nedohodli na nové kolektivní smlouvě, do vyjednávání proto museli vstoupit prostředníci.

Vedení dopravce snížení mezd obhajuje nutností šetřit. Snížení mezd má být podle odborů citelnější, než na čem se s vedením firmy shodly na podzim, když kvůli propouštění hrozila stávka letušek a stevardů. Pokud selžou vyjednávání přes prostředníka, hrozí stevardi znovu stávkou. Tu nevylučují i piloti, kteří při loňských protestech vůči vedení postupovali více umírněně.


Foto: archiv Radia Praha
Přibývá lidí, kteří nezvládají splácet svoje půjčky. Finanční poradny teď řeší desítky případů dlužníků, kteří si půjčili peníze třeba na vánoční dárky. Celkem dluží Češi bankám a finančním domům více než 1 bilion a 300 miliard korun.

"Musela jsem za bývalého manžela zaplatit exekuce a pak jsem se do toho tak zamotala, že jsem si musela vzít půjčku, abych mohla splácet další a další a už jsem v tom plavala," popisuje paní Nováková z Brna, která si vzala celkem osm půjček za více než 600 tisíc korun. S žádostí o radu se obrátila na specializované poradce.

Poradny, které pomáhají lidem z finanční tísně, teď řeší desítky případů denně. I malá půjčka může na rodinu díky různým nákladům spojených například se sankcemi narůst řádově na desetitisíce.


Sociální bydlení by mělo být do roku 2017 definované zákonem. Přibývá totiž lidí, kteří na bydlení nemají peníze a končí na ubytovnách. Ty jsou ale často drahé a nejsou v nich vyhovující podmínky. Sociální bydlení by mělo pomoci třeba mladým rodinám, zdravotně postiženým nebo seniorům. Právě ti mají podle předsedy Rady seniorů Zdenka Pernese obavy o bydlení hlavně ve větších městech:

Foto: Michal Malý
"Třicet až čtyřicet tisíc příjemců starobních penzí bydlících v nájemních bytech v Praze a dalších velkých městech žijí ve stresu, že nebudou mít na zaplacení nájemného a po třech měsících neplacení budou vyhozeni na ulici."

Pomoci chce i církev, která uvažuje, že do sociálního bydlení investuje část peněz z restitucí. Ministerstvo práce a sociálních věcí již připravilo koncepci tak zvaného sociálního bydlení. Podle náměstkyně ministerstva Zuzany Jentschke - Stöcklové bude stát pomáhat lidem na třech úrovních:

"První stupeň bude jakési krizové bydlení, to bude okamžité. Bude to něco jako je dnes azylový dům a to bude sociální služba. Pak tu máme sociální byt, to bude druhý stupeň. Bude to byt nižší kategorie, menší, ale dobrý. V tomto bytě by také měla být povinná sociální práce."

Třetí stupeň by měl být takzvaný dostupný byt, který by měl pomoci lidem, kteří mají třeba dočasný výpadek příjmu peněz.


Po celé republice je na silnicích přes 250 mýtných bran. Budou funkční i za dva roky anebo zůstanou jen připomínkou současného mýtného systému, který vystřídá úplně jiný? Odpověď na tuto otázku hledá už pátý ministr dopravy a konec smlouvy se stávajícím provozovatelem se neúprosně blíží.

Foto: Barbora Kmentová
Je otázkou, na jakých cestách budeme mýto vybírat. Jestli jako doposud na hlavních tazích - což je zhruba 1400 kilometrů - anebo se mýto rozšíří na veškeré silnice první třídy. Výběr na cestách nižší kategorie podle ekonomických analýz není rentabilní.

Rozsah mýta musí schválit vláda a komise pak určí, jestli pokračovat v mikrovlnném systému anebo přejít na satelitní. Jeden z členů ministerské komise Václav Nestrašil je přesvědčen, že stát musí zohlednit dosavadní investice:

"Každoročně platíme nemalé finanční prostředky firmě Kapsch, aby udržovala ten systém ve vynikající technické kondici. Na konci roku 2016 tady bude plně funkční, vyzkoušený, bezproblémový mýtný systém v hodnotě několika miliard, který bude schopen mnohaletého dalšího provozu."

Na výsledné rozhodnutí má komise velmi málo času, podle Nestrašila zhruba čtyři měsíce.


Největší tuzemská automobilka Škoda Auto připravuje plán na převod stovek zaměstnanců na externí firmy a propuštění části manažerů. Psala o tom Mladá fronta Dnes Pracovníci Škody se obávají, že by jim přechodem pod jiné firmy klesly platy a přišli by o výhody. Odbory kvůli tomu hrozí stávkou.

Škoda označuje plán jako přípravu na horší roky. Loni zvýšila prodej o téměř 13 procent na více než milion aut, což je vůbec nejvíce v historii automobilky. Šéf firmy Winfried Vahland ale listu řekl, že příštích deset let bude nejtěžší dekádou podniku.


Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v Evropské unii prosazoval přenesenou daňovou povinnost u daně z přidané hodnoty (DPH). O své představě, pro kterou prý má podporu některých dalších zemí, jednal také s eurokomisařem pro finanční otázky, zdanění a cla Pierrem Moscovicim.

U přenesené daňové povinnosti by výši DPH doplnil a přiznal odběratel, zatímco při standardním prodeji přiznává DPH prodejce. DPH v EU patří mezi harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni. Ministr, který toto téma zmiňuje často, novinářům připomněl, v EU dosahují nedoplatky na DPH přibližně 177 miliard eur (skoro pět bilionů korun), tedy více než jeden celý unijní rozpočet.


 Josef Středula,  foto: Filip Jandourek
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hovořil o tom, že by první tři dny nemocenské měly být opět placené. Podle odborů to firmám pomůže. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula upozorňuje, že teď nemocní lidé raději chodí kvůli penězům do práce. Uzdravují se daleko pomaleji, než kdyby byli od začátku doma. S proplácením nemocenské v prvních třech dnech nesouhlasí ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Tvrdí, že zatíží podnikatele:

"Máme velké náklady, odvody a tak dále. Ale je pravda, že v koaliční smlouvě je napsáno, že záleží na tom, jak se domluví tripartita. Pokud vím, tak zaměstnavatelé jsou proti, takže uvidíme 2. února, když to bude na stole, k čemu dospějeme."


Mít vlastní firmu a podnikat, to je sen mnoha mladých lidí. Často kvůli tomu studují školu s ekonomickým zaměřením. To je ale jen první krok. Tím druhým může být podnikatelský akcelerátor xPort, který otevřela Vysoká škola ekonomická v Praze. Podpoří v něm studenty, kteří chtějí své nápady a projekty dotáhnout až do praxe. Lukáš Daněk je na VŠE v doktorandském studiu:

"Máme projekt, který postupně překlápíme ve firmu. Je to chytré řešení pro e-shopy. Pomáháme jim vydělat víc peněz tím, že jim říkáme, na co se soustředit. Obchodník ráno přijde do práce, přihlásí se, a tam na něj v naší aplikaci čekají tři věci, které když vyřeší, tak mu obchod vydělá víc peněz. To je začátek, ta realizace je obtížnější. Máme už svoje zákazníky, partnery, se kterými pracujeme. Ten projekt má globální ambice, nechceme se zastavovat v ČR, a právě pro ten růst a rozvoj do zahraničí je podpora potřeba."

Se svým týmem se Lukáš Daněk uchází o místo v podnikatelském akcelerátoru. A má velkou šanci uspět. Ze 40 přihlášených projektů přijme akcelerátor asi desítku těch nejslibnějších.


Státní instituce loni zadaly veřejné zakázky za 348 miliardy korun, což je meziročně o 38,5 procenta více. Po odečtení mimořádných tendrů Čepra za celkem 88,4 miliardy Kč a společnosti Net4Gas na poskytnutí bankovního úvěru v hodnotě téměř 30 miliard Kč jde o nárůst o 15,5 procenta. Vyplývá to z nejnovější analýzy společností CEEC Research zpracované na základě dat ve Věstníku veřejných zakázek.

Výrazně lépe se loni dařilo hlavně stavařům. Naopak u zakázek na silnice a dálnice situace tak optimistická stále ještě není, poznamenal ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.


Foto: wagg66 / freeimages
Česká republika si ve světovém žebříčku ekonomické svobody polepšila o dvě příčky na dosud nejlepší 24. místo. Zlepšila se v omezování korupce, ochraně vlastnických práv i svobodě obchodu, pohoršila si naopak třeba na poli vládních výdajů a ve svobodě podnikání.

Index sestavovaný konzervativní nadací Heritage Foundation a listem The Wall Street Journal (WSJ) stejně jako loni vede Hongkong před Singapurem, poslední je Severní Korea. Česko je ze zemí evropské osmadvacítky jedenácté. Kromě zemí západní Evropy ho předstihly například i pobaltské státy Estonsko a Litva.


Největší outletové centrum v Česku The Prague Outlet u pražského letiště se zákazníkům otevře zřejmě již před letošními Vánocemi. Centrum má obsazeno nájemci z řad módních značek již 60 procent prodejní plochy. Očekávaný roční obrat obchodníků v outletu má překročit dvě miliardy korun.

Část budovy outletového centra, kde budou obchody prémiových značek, by měla mít podobu obchodního bulváru z historického centra Prahy. Projekt vytvoří celkem až 500 nových pracovních míst. Kromě outletu počítají plány společnosti v lokalitě s téměř šesti hektary rozvojových ploch například s letištním hotelem s 250 lůžky a čerpací stanicí.


Foto: FreeDigitalPhotos
Českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) otevře specializaci na čínský trh. Ta se od příštího akademického roku stane součástí oboru ekonomika podniku. Nová specializace má studenty připravit na čínský trh a podnikání. Jde o první podobnou specializaci tohoto směru na vysokých školách v Česku. Českobudějovická vysoká škola už delší dobu spolupracuje s některými čínskými univerzitami. Jedním z předmětů specializace bude výuka čínštiny, čínské kultury a obchodního jednání. VŠTE otevře ještě jednu novou specializaci. Půjde o cestovní ruch, který se bude věnovat především příjezdové turistice.


Největší internetový prodejce dovolených v Česku Invia.cz loni zvýšil meziročně obrat o 34 procent na 3,4 miliardy korun. Celkem cestovní agentura prodala 260.000 zájezdů. Průměrná cena prodané dovolené je 12.370 Kč.

Podle marketingového ředitele společnosti Michala Tůmy zvýšení počtu prodaných pobytů o 27 procent a růst zájmu o zájezdy s vysokou kvalitou svědčí o tom, že Češi neztrácejí chuť cestovat. "Přitom po oslabení koruny se hovořilo o tom, že rok 2014 bude poznamenán omezováním zahraničních dovolených a zdražováním pobytů. Tyto negativní prognózy se nepotvrdily," uvedl. Cestovní agentura přeprodává zájezdy více než 300 cestovních kanceláří.